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DEPARTMENT OF LAW
OFFICE OF THE

Attorney General

STATE CAPITOL BRUCE E. BABBITT
ATTORNEY GENERAL

Phoenix, Arizons 85007

September 9, 1977

Ms. Valeria Lockwood
Secretary~Treasurer )
Arizona State Board of Cosmetology
1645 West Jefferson

Phoenix, Arizona 85007

Re: 77-177 (R77-224)

Dear Ms. Lockwood:

By letter dated June 29, 1977, you requested our opinion
on the following question:

Is it permissible for the Board of Cosmetology
to hire a qualified person (such as a former Board
member or a licensed cosmetology instructor) to
assist one of the Board members on State Board
examinations when two of the three board members
are unable to be present at the examination?

For the reasons set forth, the answer to the question is

ves.

A.R.S. § 32-504.A states that the Board of Cosmetology
shall "prepare and conduct all examinations for applications
for licenses. . . ." To assist in the discharge of this duty,
A.R.S5. § 32-503 authorizes the Board to "employ inspectors and
clerical help." Thus the question presented is whether the
Board, in seeking to hire someone to assist during the admini-
stration of examinations, is seeking to hire an "inspector" or
"clerical help" within the meaning of A.R.S. § 32-503.

In ordinary usage, “"clerical help" or a "clerical worker"
is one who furnishes services of a routine nature such as
filing and tabulating. Clerical help is generally without
special executive qualifications. Amyot v. Caron, 88 N.H.
394, 190 A. 134 (1937).

Clearly then, if the Board employs someone merely to
assist with the routine aspects of the administration of
written examinations, the Board would be employing clerical
help permitted under A.R.S. § 32-503.
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However, if the Board also calls upon its employee to
handle the non-routine aspects of the examinations, such as
the grading of the practical portion of the examinations,
then such an employee could not be classified as "clerical
help." Instead, the employee would be an "inspector." It
is well established that an "inspector" is one who examines
closely and critically in order to evaluate quality. Pabst
Brewing Co. v. Crenshaw, 198 U.S. 17, 25 S.Ct. 552, 49 L.Ed.
925 (1905); Martin v. Reynolds Metals Corp. 297 F.2d 49
(9th Cir. 1961); O'Hare v. Peacock Dairies, 26 Cal.App.2d
345, 79 P.2d 433 (1938). Accordingly, the Board has the
authority to employ a qualified "inspector" to assist with
the grading and evaluation of the examinations.

Therefore, it is the opinion of this office that the
Board of Cosmetology may employ persons to assist with the
administration and the evaluation of Board examinations.

Sincerely,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General
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