DEPARTMENT OF LAW
OFFICE OF THE

Atforney General
Phoenix, Arizons BFODY

September 15, 1977

The Honorable Larry Bahill
Democratic Leader

Arizona House of Representatives
House Wing, State Capitol
Phoenix, Arizona 85007

RE: R77-218 - 77-180

Dear Representative Bahill:

This is in response to your letter of June 21, 1977,

wherein you requested our opinion on substantially the follow-
ing question:

In light of A.R.S. § 38-296, is a member of
a Community College District Board, who intends
to retain his or her seat on the Board, eligible
to seek election to a county-wide office?

It is our opinion, based on the reasons set forth below,
that A.R.S. § 38-296 does not prohibit community college dis-
trict board members from qualifying as candidates for county
elective offices and then, if elected, from serving concur-

rently in both positions, provided that the two offices are
not legally incompatible.

A.R.S5. § 38-296(A) provides that:

No incumbent of an elective office, whether
holding by election or appointment, shall be eli-
gible for nomination or election to any office
other than the office so held, nor shall the nom-
ination papers of such incumbent be accepted for
filing. (Emphasis added.)

At first glance, this provision apparently acts as an absolute
ban against dual office-holding by all elected officials of
the State and its political subdivisions. However, the term

"elective office" is limited by definition in A.R.S. § 38-101
which states:

In this title, unless the context otherwise
requires:
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1. "Office," "board" or "commission" means
any office board or commission of the state, or
any political subdivision thereof, the salary or
compensation of the incumbent or members of which
is paid from a fund raised by taxation or by pub-
lic revenue. (Emphasis added.)

Therefore, the provision of A.R.S. § 38-296(A), making incum-
bents of elective offices ineligible "for nomination or elec-
tion to any office other than the office so held," applies
only to offices of profit, not to offices of trust. Although
A.R.S. § 11-419 provides for the compensation of elective
county officers, an examination of the statutes relating to
the district governing boards of community colleges reveals
that the members thereof are not authorized to receive any
compensation. Thus, we conclude that a community college
district board member is not an "elective officer" within

the meaning of A.R.S. § 38-296(A) and is consequently eli-
gible for nomination and election to a county office.

Our conclusion is consistent with the Arizona Supreme
Court's decision in Shirley v. Superior Court in and for
County of Apache, 109 Ariz. 510, 513 P.2d 939 (1973), and
with two prior Attorney General Opinions (Nos. 72-20-L and
59-30). 1In Shirley, the Court held that a member of a
school board of trustees was not holding "elective office"
within the meaning of A.R.S. § 38-296 because school trustees
do not receive compensation from the public treasury. In
refusing to hold that a school board trustee was disqualified
as a candidate for election to the County Board of Supervisors,
the Court indicated that the provisions of A.R.S. § 38-101(1)
and § 38-296(A) do not contemplate offices merely of public
service or trust, but rather extend only to offices of profit.

In addition, because school board members are not com-
pensated, Atty.Gen.Op. No. 72-20-L held that a member of a
school board was not an "elective officer" within the mean-
ing of A.R.S. § 38-296 and was therefore not prohibited from
serving on a city council. Based on the same reasoning, Atty.
Gen.Op. No. 59-30 held that A.R.S. § 38-296 did not prevent a

school board member from concurrently serving as a justice of
the peace.
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However, with respect to dual office~-holding, the Arizona
Supreme Court has held that when an elected official accepts a
second office, the duties and emoluments of which are in con-
flict or when it is physically impossible that they can be per-
formed properly by the same person, the first office becomes

ipso facto vacated because of incompatibility with the second.
Perkins v. Manning, 59 Ariz. 60, 122 P.2d 857 (1942).

Therefore, in conclusion, it is our opinion that a mem-
ber of a community college district board is eligible to seek
election to a county-wide office, and that such a board mem-—
ber is not prohibited from holding both offices, unless they
are deemed incompatible under the standards set forth above.
It is not readily apparent to us that the duties of a county
elective office would be incompatible with those of a com-
munity college district board member. However, we are not
aware what elective county office is involved here, and we
would require more specific information than provided us in
your letter before we could resolve the issue specifically.

If you have any questions, please contact us.

Sincerely,

BRUCE E. BABBITT
Attorney General
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