Sl AL

DEPARTMENT OF LAW
OFFICE OF THE

Attorney General

STATE CAPITOL BRUCE E. BABBITT
. . ATTORNEY GENERAL
Phoenix, Arizona 85007

j? y

January lOé}n&'
anlf L

Mr. Philip Thorneycroft 3 e _
Assistant Director ﬁiﬁﬁﬂ Lo
Motor Vehicle Division ?Eiéﬁé ?i‘i }jb ;
Arizona Department of Transportation

1801 West Jefferson
Phoenix, Arizona 85007 Re: 78-3 (R77-144)

Dear Mr. Thorneycroft:

By memorandum dated April 8, 1977, you requested our
opinion concerning whether the State Department of Trans-
portation may refuse to issue an operator's or chauffeur's
license to a person not legally admitted to the United States
or legally admitted for a period of no more than six months.
Based upon our interpretation of the applicable Arizona
statutes, it is our opinion that you may not refuse to license

. such a person.
y

A.R.S. § 25;411.A prohibits a person, unless exempted,
from driving a motor vehicle upon this State's highways unlessl
that person has a valid license as an operator or chauffeur.
The persons exempted2from the license requirement are described
in A.R.S. § 28-412. The exemption categories, whether individ-

1. A,R.S. § 28-411.A states that:

No person, except those expressly exempted in
this chapter, shall drive any motor vehicle upon a
highway in this state unless the person has a valid
license as an operator or chauffeur under the pro-
visions of this chapter. No person shall drive a
motor vehicle as a chauffeur unless he holds a valid
chauffeur's license.

2. A.R.S. § 28-412 provides as follows:

The following persons are exempt from license
under this chapter:

1. Any person while operating a motor vehicle
in the service of the armed forces of the United
/ States. ‘

2. Any person while driving or operating any
road machine, farm tractor or implement of husbandry

(contlnued next page)
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ually or together, do not cover all of the persons falling within
the classes of persons with respect to which your question pertains.
As a consequence, at least some of those persons must obtain 1li-
censes before operating vehicles in this state.

Arizona statutes do not specify who may be licensed. Rather,
the pertinent statute, A.R.S. § 28-413, specifies the persons who
may be licensed. Subsection A of that provision states:

The department shall not issue a license:

1. To a person, as an operator, who is under the
age of sixteen years, except that the department may
issue a restricted license as provided by this chapter
to a person who is at least fifteen years of age.

2. To a person, as a chauffeur, who is under the
age of eighteen years.,

2. (cont.)
. temporarily operated or moved on a highway.

3. A nonresident who is at least sixteen years of
age and who has in his immediate possession a wvalid
operator's license issued to him in his home state or

country may operate a motor vehicle in this state only
as an operator.

4. A nonresident who is at least eighteen years
of age and who has in his immediate possession a valid
chauffeur's license issued to him in his home state or
country may operate a motor vehicle in this state
either as an operator or chauffeur subject to age
limits applicable to chauffeurs in this state except
that the person must be licensed as a chauffeur under
this chapter before accepting employment as a chauf-
feur from a resident of this state.

5. A nonresident who is at least eighteen vyears
of age, whose home, state or country does not require
the licensing of operators, may operate a motor vehicle
as an operator only, for a period of not more than
ninety days in any calendar year, if the motor vehicle
so operated is duly registered in the home state or
country of the nonresident.

. 3. Obviously, it is quite possible for some members of
those classes of persons to fit within the exempt categories.

But this will certainly not be true with respect to all members
of those classes.
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3. To a person, as an operator or chauffeur, whose
license has been suspended, during such suspension, nor
to a person whose license has been revoked, except as
provided in § 28-448.

4. To a person, as an operator or chauffeur,who is

an habitual drunkard, or is addicted to the use of narcotic
drugs.

5. To a person, as an operator or chauffeur, who has
previously been adjudged to be afflicted with or suffering
from a mental disability or disease and who has not at the
time of application been restored to competency by the
methods provided by law.

6. To a person, as an operator or chauffeur, who is
required by the provisions of this chapter to take an exam-

ination,unless the person has successfully passed the exam-
ination.

7. To a person who is required under the provisions
of the motor vehicle financial responsibility laws of this
state to deposit proof of financial responsibility and who
has not deposited such proof.

8. To a person when the department has good cause to
believe that the operation of a motor vehicle on the high-

ways by the person would be inimical to public safety or
welfare.

As may be seen from a review of this provision, it does not pro-
hibit the issuance of licenses to the classes of persons with
respect to which your question relates. By listing the persons
who may not be licensed, and by not including within that list
the classes of persons to whom your question pertains, we think
it reasonable to conclude that the Legislature did not intend

to prohibit the issuance of licenses to those classes of persons.

4, The prohibition against licensing contained in A.R.S. § 28-413
appears to be generally concerned with highway safety. It is
entirely consistent with this purpose to require the Department to
review for licensing as many persons as possible of those who may
drive on the State's highways, since those persons, in order to be
licensed, will have to meet the minimal gualifications pertaining
to physical ability and knowledge of highway safety rules.
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Phoenix Title and Trust Co. v, Burns, 96 Ariz. 332, 335, 395 P.24
532 (1964). Moreover, we think it clear from the statutory scheme,
which requires a license to drive unless an exemption exists, that
the Department must license all otherwise qualified persons which
A.R.S. § 28-413 does not preclude from being licensed. This would

include the persons to whgm your question pertains, assuming they
are otherwise qualified.

Of course, no person, including the persons in the classes
to which your questions pertains, may be licensed unless that
person meets and complies with the various other statutes per-
taining to licensing, such as A.R.S. § 24-422.C, which requires.
satisfactory proof of birth date for persons between the ages of
16 and 23, and A.R.S. § 28-416.C, which describes the personal
information which must be included on the license application.
But these and the other licensing provisions should be applied

in an equal manner to the classes of persons to which your
gquestion pertains.

Sincerely,

=

BRUCE E. BABBITT
Attorney General

ASK:k1ld
5. It would include persons who are exempt from the licens-
ing requirement under A.R.S. § 28-412, if they apply for
licenses.



