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Honorable Jules M. Klagge
Assistant Secretary of Stat sﬁ
State House anizut
Phoenix, Arizona

Dear Mr. Klagge:

On January 5, 1978, you asked our opinion whether the
financial disclosure statement required to be filed with your
office by A.R.S. § 38-542 applies to "local public officers" as
defined in A.R.S. § 38-541(5). "Public officers", defined in
§ 38-541(4), are required to make such filings.

We do not believe that "local public officers" should
file financial disclosure statements with your office. Their
disclosures should be filed with offices appropriately designated
in the manner prescribed by A.R.S. § 38-545,

Since A.R.S. §§ 38-541 to 545 were added to Title 38
at the same time (1974), it is proper to assume that they may
be interpreted in a consistent pattern. Therefore when distinc-
tions are made within the definition of A.R.S. § 38-541 between
"public officer” and "local public officer”, it should be expected
that these definitions have significance.

The major apparent significance between "public officer"
and "local public officer" is that the financial disclosure re-
guirement imposed upon a "local public officer" is more properly
the concern of the local governmental entities. A.R.S. § 38-545,
Consistent with the view that the locus of concern regarding a
"local public officer" should be with the appropriate incorporated
city, town or county, financial disclosure statements required
by A.R.S. § 38-545 should be filed with the local authority
charged with the duty of accepting nomination papers. This
system then parallels the statewide system set out in A.R.S,.

§ 38-542 and A.R.S. § 38-543.
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Our view of A.R.S. § 38-541(4) and (5) is consistent

with that of our Supreme Court in Armer v. Superior Court,
112 Ariz. 478 (1975). The Court held that directors of multi-
county water conservation districts "are not state public

. officers for the purpose of financial disclosure" under
§ 38-542, since they are not among the office holders
enumerated in paragraph 4 of § 38~541. Neither, of course,
are justices of the peace, and the Armer reasoning would
equally apply to them.

If we can be of further assistance, please let
us know.

Very truly yours,

BRUCE E. BABBITT
A rney General
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LASOTA, JR.
-, .Chief Assistant
é/f - Attorney General
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