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The Honorable Morris Farr
Arizona State Senate
Senate Wing, State Capitol
Phoenix, Arizona 85007

Dear Senator Farr:

This is in response'to your letter of June 29, 1977
in which you ask the following:

l. 1Is it required by state law to register
or record the existence of groundwater wells?

2, 1Is a well that is jointly owned and which
serves several parcels for domestic purposes ex-
empt from registration?

3. Can the act of filing a notice of intent
to drill a well be considered as an act of regis-
tering or recording a well? :

4. What requirements and rights exist in the
Arizona Revised Statutes regarding water rights
registration and registration of wells?

5. 1Is there any differentiation between
registration of wells and recordation of wells in
the statutes?

Your first inquiry concerns whether state law requires
one to register or record a groundwater well. The statutes
governing "groundwater" appear in Article 7, Chapter 1, Title 45,
Arizona Revised Statutes, (A.R.S. §§ 45-301 through 45-324, as

amended Laws 1977, Ch. 29) hereafter called the "Ground Water
Code".

It should be noted at the outset that § 45-301 of the
Ground Water Code distinguishes between "irrigation wells" --
wells or works primarily used for irrigation purposes -- and
"exempted wells" -- wells utilized for domestic, stockwatering,
domestic water utility, industrial and transportation purposes
(as well as certain irrigation works utilized by schools and
institutions). Because your request appears to be directed
toward exempted wells, we shall not consider irrigation wells as
to which the Ground Water Code contains a number of procedures
and restrictions that are not applicable to exempted wells.
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A.R.S, § 45-322 specifically provides that the right to con-
struct and operate an exempted well is not affected by the
provisions of the Ground Water Code.

A.R.S5. § 45-305 of the Ground Water Code requires
that before a person may drill a well he must file a "notice
of intention to drill" with the State Land Department. This
provision applies to exempted wells as well as irrigation wells.
Although the Land Department has no authority to deny the right
to drill an exempted well, even in a critical groundwater area,
the proper notice must still be filed, and, once the well has
been drilled, a copy of the drilling "log" must also be filed
with the Land Department by the driller along with certain other
information concerning the equipment installed. See A.R.S. §

45-306. Failure to comply with these reporting requirements is
a misdemeanor. A.R.S. § 45-307.

Until Chapter 29 was enacted in 1977, these were the
only filing requirements when drilling an exempted well._ A.R.S.
§ 45-317.06.I now requires review by the Land Departmentl of the
change in location of any well in a critical groundwater area
irrespective of whether its water supply is included in a certi-
ficate of exemption in order to prevent "unreasonably increasing
damage to surrounding land from the concentration of wells by any
person in any portion of a critical groundwater area and requiring

that the new location bear a reasonable relationship to the retired
irrigated land applicable."

That a well used for domestic purposes (exempted well as
defined by A.R.S. § 45-301) is jointly owned or serves several
parcels is irrelevant; the only acts required are to file a notice
of intent to drill and the report on the well driller's log upon
completion of drilling and to follow any procedure covering the
relocation of wells in critical groundwater areas. In this regard,
there is no statutory differentiation between "registration" of

wells and "recordation" of wells, nor does the Ground Water Code
utilize these terms.

Some confusion apparently exists concerning "registration"
requirements because of the Water Rights Registration Act enacted
by the Legislature in 1974, A.R.S. §§ 45~-180--45-~193. The Water
Rights Registration Act must be distinguished from the Ground
Water Code discussed above because the Registration Act applies
only to "public" waters that are owned by the State and subject
to appropriation.

1. Rules on change of location of wells have not been
adopted yet by the Department.

2. An exception exists as to wells for irrigation and

drainage purposes drilled prior to 1945 which must be reported
under A.,R.S. § 45-304.




Page Three
*Senator Morris Farr

Public waters include "waters of all sources, flowing
in streams, canyons, ravines or other natural channels, or in
definite underground channels, whether perennial or intermittent,
flood, waste or surplus water, and of lakes, ponds and springs
on the surface. . . ." A.R.S. § 45-1016.A. In general, then,
appropriable waters are all surface waters and underground
streams flowing in definite channels. 3

As noted, the Water Rights Registration Act provides
for the registration of asserted claims to public waters, not
ground waters. The only area of controversy is whether any
subterranean water can be considered "public water" if there is
evidence indicating that it is flowing in a definite underground
channel with ascertainable beds and banks. It is impossible to
resolve this question in this opinion since the issue obviously
must be addressed according to a specific fact situation. 1In a
separate opinion,4 the applicable case law on this issue is
analyzed. Suffice it to say, however, that there is a strong
presumption that subterranean water is ground water. The burden
is on the person seeking to appropriate such water to establish
that it is in fact an undexrground stream, i.e., public water.

This was the holding of the Arizona Supreme Court in
Maricopa County Municipal Water Conservation District No. 1 wv.
Southwest Cotton Company, 39 Ariz. 65, 4 P.2d 369 (1931), modified
and rehearing denied, 39 Ariz. 367, 7 P.2d 254 (1932), and it has

recently been reaffirmed in Neal v. Hunt, 112 Ariz. 307, 541 P.2d
559 (1975).

There is the possibility that an underground stream
could be established by hydrologic evidence, in which case the
water would be appropriable. If there is clear and convincing :
evidence that an underground stream is the source of a well supply,

the Water Registration Act should be followed. A.R.S. § 45-181
states as follows:

§ 45-181. Claim of right to withdraw, divert
or use public waters; exception

A, All persons using or claiming the
right to withdraw or divert or make beneficial
use of public waters of the state, except as
provided in subsection B, shall file with the
department not later than June 30, 1978 a
statement of claim for each water right assert-
ed, on a form provided by the department. The

3. By way of comparison, ground water is defined as
"water under the surface of the earth regardless of the geologic
structure in which it is standing or moving. It does not include
water flowing in underground streams with ascertainable beds and
banks. A.R.S. § 45-301.5, as amended 1977. '

4. Att'y. Gen. Op. No. 78-29 (R77-228) (February 14, 1978).
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filing by any person on behalf of its members
or users shall constitute the required filing
of the individual users under this section.

B. The requirement of the filing of a
statement of claim shall not apply to:

1. Any water rights issued pursuant
to a permit or certificate issued by the depart-
ment or its predecessors;

2. Rights acquired to the use of
the mainstream waters of the Colorado River; or

3. Rights acquired or validated by
contract with the United States of America, court
decree or other adjudication.

The registration Act was enacted by the Legislature

with the apparent intent of registering all water rights acquired
by appropriation prior to 1919 (when the statutory provisions for
appropriating public waters were adopted). It applies to any

. water right involving "public waters" that has not been established
heretofore by one of the three methods mentioned in A.R.S. § 45-
181.B supra. Thus, a well owner who has evidence that he is tapping
an ascertainable underground stream may protect his right by filing
a claim with the Land Department under the Registration Act prior
to June 30, 1978. 1If the water in question proves to be appropri-
able and a party has failed to file such a statement of claim, he
will be deemed to have waived and relinquished any right, title
and interest to that water right. A.R.S. § 45-183.

One final caveat. The Water Rights Registration Act
specifically exempts wells used to produce water exclusively for
domestic or stock watering purposes. - A.R.S. § 45-184.B states:

Wells used to produce water exclusively for
domestic or stock watering purposes are
exempt from the provisions of this article,
but the granting of this exemption shall not

establish the presumption that a water right
exists.

Thus, claims for such wells need not be filed under the
Registration Act, but here again a party who has a well drilled
before 1919 that could involve "appropriable waters," i.e., an

. underground stream, might wish to file a claim to protect against



Page Five
Senator Morris Farr

the possibility that the water right might be extinguished
~if the party fails to file.

Very truly yours, Y
'i'; o ) / ’f" _'_w_’__.-"'

~ JOHN A. LASOTA, JR. pd
~ Acting Attorney General
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