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Dear Mr. Ramnes:

This is in response to your request for an opin-
ion regarding the following questions:

_ 1. What agency, if any, controls the use of a
facility which is acquired or constructed with state
lake improvement funds in accordance with A.R.S. §
35-382.A.27

2. May the State Parks Board lease a portion
of a facility acquired with state lake improvement
funds to a community college, to be used as a site
for courses related to boating, boating safety, and
boating repair, as an interim use, until such time
as the entire facility can be utilized as a boating
safety and law enforcement center?

The state lake improvement fund is created by'

A.R.S. § 5-382, which provides in pertinent part as fol-
lows: |

A. There shall be a state lake im-
provement fund. Monies deposited in the
fund shall be used only as provided in
this section.

. L} . .

2. All monies . . . in the fund .
« « shall be used on any waters of the
state as approved by the Arizona out-
door recreation coordinating commission.

+ « o and shall be limited to the fol-
lowing:

(a) Public launching ramps.
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(b) Public piers, marinas or marina
stadia.

{c) Public toilets, sanitation facil-
ities and domestic waters.

(d) Public picnic tables and facili-
ties.

(e) Public parking areas.
(£) Lake construction or improvement.

(g) Marking buoys and other safety fa-
cilities.

(h) Watercraft.

- B. The state lake improvement fund
shall be administered by the Arizona out-
door recreation coordinating commission. .
Projects involving expenditure of monies
from such fund may be constructed by the
Arizona state parks board, by the Arizona
game and fish commission, by the board of
oy supervisors of any county, or by the gov-
[.?i }i erning body of a city or town, . . . The
’ Arizona outdoor recreation coordinating
commission shall examine plans for such
projects to determine if they come with-
in those projects authorized, are in
accordance with the statewide lake devel-
opment and improvement plan, and to deter-
mine if there are sufficient monies avail- B
able for such project. 1If it finds the -
projects qualify and monies are approp-
riated from the state lake improvement
fund by the legislature for such projects,
it may approve such plan and disburse such
monies as claims against the state lake
improvement fund. The Arizona outdoor rec-
reation coordinating commission shall an-
nually on or before January 15 report to
the legislature the expenditures made for
such projects.

The answer to your first question is in the
language of subparagraph B, quoted above. That subpara-
graph provides that the Arizona Outdoor Recreation Coor-
dinating Commission shall administer the fund, examine

‘ . and review plans for proposed projects, determine if
¥ . -monies are available, disburse fund monies and report
.,/* to the Legislature on expenditures. The statute imposes
- no other obligations or duties on the Commission regard-
ing construction, management or use of a facility con-
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structed with lake improvement funds. Accordingly, we
conclude that the Commission has no responsibility or
authority to manage facilities constructed with lake im-
provement funds. Such responsibility and authority must
necessarily lie with the agency or political subdivision
that receives and expends the money.

Our answer to your second question--whether the
State Parks Board may lease a portion of a fagcility it has
acquired with lake improvement funds for interim use as a
classroom site~—is "yes". Although A.R.S. § 5-382 limits
the types of improvements, e.g., launching ramps, piers
and marinas, which may be purchased with the improvement
funds, it says nothing about the particular use to be made .
of any improvements so acquired. We find no—Tﬁpedimgnt in
A.R.S. § 5-382 to the use for educational purposes of-a
facility acquired with improvement funds.

Moreover, the Parks Board is empowered by A.R.S. .
§ 41-511.5(2) to make such "contracts, leases and‘agree~
ments . . . as are reasonably necessary or desirable within
the general scope of its activities and operations to enable
it to perform adequately its duties." We think this statute
provides the Parks Board with sufficient. discretionary auth-
ority to allow for an interim, educational use 'of a portion
% ©Of the facility, during such time as the entire . building is .
“# | _not needed for its ultimate use as a safety and law enforce=

ment center.

Sincerely,

" JOEN A. LASOTA, JR.
Acting Attorney General
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