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Dear Mr. Donawick:

In response to your questions regarding qualifications for
electors for school board trustee special recall elections, I

believe that the following should satisfy the concerns which you
have raised.

The case of -Webb v. Dixon, 104 Ariz. 473, 455 P.2d 447
(1969) , held that for the purposes of school district annexation
petitions, a qualified elector was specifically defined under
A.R.5. § 15-473 as:

A person who is a registered elector of the state,
and who has been a resident of the school district
thirty days immediately preceding the election, is
qualified to vote at an election of the school district
in which he resides . . . . (Emphasis added)

and, thus not subject to additional requirements set forth
in Title 16 of A.R.S.

In 1972, the legislature amended both A.R.S. §§ 15-471 and
15-473, providing in A.R.S. § 15-471, "A regular election shall
be held for each school district at the time and place, and in
the manner, of general elections as provided in title 16"
(emphasis added) and amending A.R.S. § 15-473 to provide that a
"qualified elector", "school elector", or "elector" shall mean,
"A person who is a qualified elector of the state, and who has

been a resident of the school district thirty days immediately
preceding the election. . ., ."

The 1972 amendments are an explicit step in bringing Title 15
school district elections into conformance with the general
election procedures of Title 16. Having now defined a school
elector or qualified elector under Title 15 to be simply a
qualified elector of the state, it is now possible to utilize
Title 16 provision, A.R.S § 16-104, which defines the term
qualified elector of the state.
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. A.R.S. § 16-104 states:

A person whose name appears on the register for
the last preceding general election and whose registration
has not been subsequently canceled, or a person who has
registered under a subsequent registration, shall, if
he is eighteen years of age and has been a resident of
the state fifty days, be deemed a qualified elector for any
purpose for which such qualification 1s required by law,
except as provided in §§ 16-171 and 1l6-172. (Emphasis
added) ' ' '

Consistent with these amendments, Op. Atty Gen. No. 73~
44-1., simply notes that such factors as being at least
eighteen years of age and having been a resident for at
least fifty days are inherent in the statement that one is a
qualified elector of the state.

Of more importance to your specific situation is the fact
that recall elections are special elections governed under
Title 19 of A.R.S. and by reference to Title 16. see A.R.S.
§ 19-215.1 Under qualifications of ®lector for special elections,
A.R.S. § 16-103 states:

. A person whose name appears on the general register
of voters for the last preceding general state and

county election and who has not been canceled out for
failure to vote, or a person who voted in the last
preceding general election for presidential electors
only and has subsequently met the residency requirements
for voting in all elections, or a person who has registered
on or before the fiftieth day preceding a special
primary, special general, special recall or other
special election, shall, if otherwise qualified, be
entitled to vote at any such special election authorized
by law. (Emphasis added)

A.R.S. § 16-107(C), further provides:

No elector shall vote in a special primary, special
general, special recall or other special election
unless he has been registered to vote prior to five
o'clock p.m. of the fiftieth day preceding the date of
such special election.

lThe reference in A.R.S. § 19-215 to "general elections" is
a term reserved to Title 16 elections. This distinction is also

noted in Title 15, Art. 3, Election of Trustees; under A.R.S. §
©15-471(Aa) . v
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Thus, unlike a regular election for a school board trustee
where registration may occur anytime prior to the election; for
the purposes of a special recall election a fifty day registration
cut-off is required whether or not affidavits are used.

In the light of the preceding, the answers to your questions
are as follows:

QUESTION 1: If a person's name is on the registration list in
another county in Arizona and he recently moved
into the school district, may he vote in the
school election even though he has not reregistered
under A.R.S. § 16-110 or transferred his registration
under A.R.S. § 16-147?

ANSWER: No. A.R.S. § 19-201 requires electors be qualified
electors of the electoral district from which
candidates are elected. An elector must re-reglister
prior to the fiftieth day cut-off provided for in
A.R.S. § 16-107,. :

QUESTION 2: If a person meets the requirements of A.R.S. §
16-101 (with the exception of subsection 3), but
he has never registered to vote in any county
‘ ' within the State of Arizona, may he vote in the
. school election?

ANSWER: No. See opinion. A.R.S. § 16-104 applies.

QUESTION 3: If a person's registration was cancelled because
he failed to vote, A.R.S. § 16-151, may he vote
in the school election?

ANSWER: No. See opinion, A.R.S. § 16-104 applies.
"Subsequent cancellation" in A.R.S. § 16-104 includes
purging under A.R.S. § 16-151.

QUESTION 4: If a person's registration was cancelled at his
' request, or because of insanity or conviction of
a felony, A.R.S5. § 16-150, may he vote in the
school elettion?

ANSWER: No. See opinion. A.R.S. § 16-104 applies.
"Subsequent cancellation" in A.R.S. § 16-104 includes
purging under A.R.S. § 16-150.

QUESTION 5: Does A.R.S. § 16-103 have any applicability to a
recall election for members of the school anrd?

. ANSWER: Yes. See opinion.
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QUESTION 6:

ANSWER:

BCD:sle

If a person is not qualified to vote under any
of the above hypothetical situations, may this
disability be cured by allowing him to register
to vote (as in general elections) and then
immediately sign the affidavit to vote in the
school election? '

No. A.R.S. § 16-107(C) provides for fifty day
registration cut-off.

Sincerely,

L e fL
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Bradforé/c. Detrick

Special Assistant Attorney General
for Elections




