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Dear Ms. Griffith;

You have requested our opinion of whether the Governing
Committee for Tax Deferred Annuity and Deferred Compensation
Plans ("Committee") is authorized t? accept an offer from its
Plan Administrator to provide funds™— to hire a secretary.
The secretary would record the minutes of the Committee's
meetings and perform other miscellaneous secretarial tasks
associated with the proper preparation and maintaining of the

"public records of the Committee and which are not normally

carried out by the Plan Administrator. We understand that

you are concerned about the lack of express statutory authority
in A.R.S. §§ 38-871 et seq., for the Committee to receive this
money or to make expenditures therefrom and that you question
the applicability of A.R.S. § 35-149 to the Committee.

Initially we note that the need for a secretary
at the Committee meetings is not for the convenience of the
Committee members or for carrying out any of the duties impcsed
upon the Committee by A.R.S. §§ 38-871 et seq., but rather is
to assure compliance with the provisions of A.R.S. § 38-431.01
relating to the recording and avalilability of minutes of the
meetings of the Committse under the Open Meetings Law (Article
3.1, Chapter 3, Title 38, A.R.S.) and Title 39, Arizona Revised
Statutes, relating to the keeping of public records. A.R.S.
§ 38-431.01 (the Open Meetings Law) provides in part:

1. The funds are derived from the general revenues of
the Plan Administrator generated by its business activities.
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B. All governing bodies, except for

subcommittees, shall provide for the taking
of written minutes of all their official
meetings. Such minutes shall include, but
not .be limited to:

1. The date, time and place of the meeting.

2. The members of the governing body
recorded as either present or absent.

3. An accurate description of all matters
proposed, discussed or decided, and the

names of members who propose and second each
motion.

C. The minutes or a recording shall
be open to public inspection three working
days after the meeting except as otherwise
specifically provided by this article.
( K Although administrative agencies are empowered to do
' only such things as the legislation creating them authorizes,
the Legislature need not be so precise in granting powers that
there must be an express statutory provision for each and
every particular act necessary and proper to carrying out the
agency's duties. See State v. Thomas, 80 Ariz. 327, 297 P.2d4
624 (1956). In this particular instance, the Legislature has
required that the Committee provide for the taking of written
minutes of its meetings, and make those minutes available for

public inspection. 1In our view, the Committee, by reason of
this legislative mandate, is empowered to take whatever action
is necessary for complying with it. This would include the power

to employ someone with clerical and secretarial skills. We
think this also includes the power to use and expend private
funds or contributions for the purposes of employing such a
person as provided in A.R.S. § 35-149. A similar question was
considered in Op.Atty.Gen.No. 60-21 (February 3, 1960), where
we said that A.R.S. § 35-149 was intended to authorize boards,
commissions, departments and institutions to receive and expend
private funds to defray the expenses of their work.2 We find

2., A.R.S. § 35-149 provides:

A, Every department, institution, board
Oor commission receiving private funds or contri-
butions available for its support or for the
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no compelling reason to abandon our 1960 opinion. Therefore,
so long as the provisions of A.R.S. § 35-149 are met, the
Committee may receive monies from its Plan Administrator

and pay therefrom the cost of a secretary to record the
minutes of the Committee's meetings. '

Footnote 2. (continued):

purpose of defraying expenses of work done
under its direction . . . shall in depositing
such monies with the state treasurer as
provided in this chapter, certify to the
division of finance:

1. The source from which such funds
were received.

2. The terms and conditions under
which, and the purpose for which they were
received.

3. The names of the trustees or adminis-

trators of the funds or contributions.

4. The name of the person authorized
to approve expenditures from each fund.

B. The state treasurer shall keep
an accounting of each such fund or contribution
mentioned in subsection A entirely separate
and distinct from all other funds.

C. All disbursements from such funds
and contributions shall be made by the state
treasurer on warrants of the division of
finance, who shall issue such warrants only
upon adequate vouchers approved by the person
Or persons authorized to approve the dis-
bursements. Separate sets of accounts with
each of such funds and contributions, and
the receipts and disbursements thereof, shall
be maintained by the division of finance '

* k %
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You have expressed concern whether A.R.S. § 38—871.C.l3
would be violated by the receipt and expenditure of private
contributions because of the expenses of the Treasurer and
your office in receiving, accounting for and processing of
vouchers and disbursing such contributions in the manner
required in A.R.S. § 35-149.C. The prohibition against cost
to the State relates only to operation of approved plans, and
not to the Committee's administrative functions peripheral to the
plans' operations, such as recording and maintaining the
minutes of its meetings. The expenses incurred by the Treasurer
and your office to comply with A.R.S § 35-149 (if they can be
identified) are not expenses of operation of the plans.

They are, moreover, expenses incurred in connection with activi-
ties authorized and imposed by A.R.S. § 35-149,

Very truly yours ,~

ST
'/ £ s~ d 5/' y / 
_, JOHN ASQ;%%%\, d;;

‘ _ -~/ Attorney General ,

JAL:1s

3. A.R.S. § 38-871.C.1 provides:

Arrange for consolidated billing and
efficient administrative services in order
that any such plans approved shall operate
without cost or contribution -from the state
except for the incidental expense of
administering the payroll salary deduction
or reduction and remittance thereof to the
trustee or custodian of the plan or plans.




