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Dear Mr. Cerf:

Through your letter of April 14, 1978, the Joint
Board of Medical Examiners and Osteopathlc Examlners in
Med1c1ne and Surgery has sought our opinion of the meaning
of "employment" in Arizona Revised Statutes § 32-2503.2.

' The Joint Board is charged with the LesponSJ.b:Lllty
to ". . . certify and regulate physician's assistants in
order to encourage the more effective utilization of the

skills of physicians by enabling them to delegate health
care tasks to qualified thSlClan S assistants. . . .
A.R.S. § 32-2502.B. 1In carrying out this :e::.nszsillt
Joint Board is directed to "[e]stablish requirements fo
supervision or direction of physician's assistants by
qualified phy31c1ans and to approve employment which meets
such requirements.” (Emphasis added.) A.R.S. § 32-2503.2.
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Consistent with approved usage, the word employment
in the above context refers to the relation of master and
servant. 'See, 30 C.J.S., Employment (1965). It signifies a
relationshlp having as its essence the right of control--con-
trol not only of the work to be performed but also of the
manner in which it is to be executed. See, 53 Am.Jur.2d,
Master and Servant, § 2 (1970). - e e

This is the clear and exclusive import of the
questioned language. The further attributes of any employ-
ment. relationship established pursuant to A.R.S. § 32-2503.2
will depend upon applicable rules and regulations, the
provisions of the employment contract and the nature of the
employment considered in light of the law of agency. See,
I 53 Am.Jur.2d, Master and Servant, §§ 97 and 121 (1970),




Office of the

Attorney General
Phoenix, Arizona

a minimum, in our view, A.R.S.
employer-employee relationship
as employer and the physician's
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§ 32-2503.2 requires that an
exist between the physician

assistant as employee.
Very truly youri}//7
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“'JOHN A. LASOTA, JR. L
- Attorney General
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