DEPARTMENT OF LAW
OFFICE OF THE

g\ﬁnrneg Geueral JOHN A LASOTA, JR.

ATTORNEY GENERAL

Phoenix, Artzonn 85007

August 2, 1978

Mr. David P. Jankofsky

Assistant Director, Division LAW LiBRARY
of Taxation : |

Arizona Department of Revenue
ARIZONA ATTORNEY GENERAL
Phoenix, Arizona 85007 .

Re: 78-186 (R77-311)

Dear Mr. Jénkofsky:

In your letter of September 16, 1977, you requested
our opinion on the following questions:

(1) If the Department of Revenue,

using information contained in income

':’ tax returns, discovers residential ren-
tal property the owner of which did not
file an information report, can this
fact be relayed to the county assessor
in any way without violating the con-
fidentiality provision of the Income
Tax Code? '

(2) Can the Department include a
statement in the Income Tax Instructions
to the effect that the information report
will be checked against the information
contained in the income tax return, in
light of the confidentiality statutes?

Arizona Revised Statutes § 43-145(C) prohibits the
publication or disclosure of information in State tax ’
returns by the Department of Revenue, subject to several
exceptions. The applicable exception in this case is

S 43-145(b)(3), which provides in relevant part:

The tax commission may permit the
commissioner of internal revenue of the
United States, or other tax officials of
| this state, . . . Oor the authorized rep-
'; resentative of any such officer, to in-
' spect the income tax returns of any in-
dividual, estate, trust or partnership,
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or may furnish to the officer or his
authorized representative an abstract

of the return of income of any tax-

payer or supply him with information
concerning any item of income contained
in any return or disclosed by the report
of any investigation of the income or re-
turn of income of any taxpayer.

The primary issue is whether county assessors, to whom
information about "hidden" residential rental property would
be valuable, fall within this exception, :

"[Olther tax officials of this state" is not
defined in Title 42 or 43. It is therefore appropriate to
examine statutory provisions detailing the duties of county
assessors. Our review persuades us that a county assessor is
a "tax official of the state" for purposes of A.R.S.

§ 43-145(b)(3).

A.R.S. § 42-221(A) provides:

Each county assessor is hereby desig-
' nated as a deputy director of the depart-
ment for the purpose of determining the
valuation of property within his county
for state property tax purposes.

We do not believe that by using the word “"valuation" in this
subsection, the Legislature intended to limit the county
assessor's responsibility solely to the appraisal function
since the assessed valuation is determined in part by the
classification process. The county assessor's statutory
function extends to the overall valuation process, including
the classification of property within his county. This is
clearly illustrated by the statutory relationship of the
Department of Revenue and the county assessor.

Pursuant to A.R.S. § 42-123, the county assessor
is responsible for thé assessment of state, county and local"
property taxes. This serves to insure uniform valuation of
all property thoughout the State, regardless of the county in
which it might be located. A.R.S. § 42-221(F) states that
the county assessor must rule on every petition for revaluation
filed by a taxpayer. This procedure is required for petitions
for revaluation and those for classification. A.R.S. § 42-254,
A.R.S. § 42-221(B) requires the county assessor to determine
the tax classification of properties that are not valued by the
Department of Revenue. See also, Op.Atty.Gen. 71-29. Finally,
under the provision of A.R.S. § 42-227(D) the assessor is charged
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with the responsibility of "applying the appropriate percentage
to the full cash value of all property so that the assessed
valuation will be shown."

Since the A.R.S. § 43-145 exception applies to
"other tax officials of the State" generally, the Department
of Revenue may properly disclose to the county assessors
such information contained in income tax returns that may be

required for the proper administration of State property
taxes.

Our conclusion that a county assessor is a "tax
official of the state" for purposes of A.R.S. § 43-145(b) (3)
is reinforced by the language of A.R.S. § 42-228A. That
provision states that the annual report of rented residential
property, required to be filed with the state income tax
return, shall be "for use by state and local taxing
authorities"”. This language strongly suggests that the
confidentiality provisions of A.R.S. § 43-145 would not

apply to the exchange of information contemplated in your
letter.

The examination of tax returns and the information
' report discussed in A.R.S. § 42-228 is authorized as discussed
above. Therefore, nothing in the confidentiality provisions
of A.R.S. § 43-145 would prohibit a statement in the Income
Tax Instructions detailing department policy in these

matters.
Very truly yours,
é% Oods ﬂmﬁx
OHN A. LASOTA, JR.
Attorney General
JAL:kk



