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Dear Mr. Madsen:

You have asked in a letter dated January 5, 1978,
the following questions:

1. 1Is the guaranty capital of a State chartered
- savings and loan association available under
Arizona law to be used for absorbing losses?

2. If the answer to the first question is
"Yes," does A.R.S. § 6-428 prevent a State
- chaf}éred savings and loan association from
, earmafking. its guaranty capital as part of
its federal insurance reserve account as
required under 12 CFR 563.117?

All state chartered savings and loan associations are required

to obtain federal deposit insurance (A.R.S. § 6-412) and
therefore are subject to the requirements of federal law relating
to such insurance. 12CFR § 563.11 as it relates to the insurance
of accounts of State-chartered savings and lcan associations pro-
vides in pertinent part as follows:

(a) Establishment of account. Each insured
institution shall set up a federal insurance
reserve account which shall be used solely for
the purpose of absorbing losses. No insured
institution may pay dividends or interest on
savings accounts from its federal insurance
reserve account. Any insured state-chartered
institution, by specific and appropriate
action, may permanentlj designate as part of
its federal insurance reserve account all of '
any reserve account which under the provisions
of state law is established for the sole pur-
pose of absorbing losses.

(b) Earmarking of net worth accounts. Any
insured institution, by specific and appropriate
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corporate action, and with the prior written
approval of the corporation, may earmark as
part of its federal insurance reserve account
(1) any portion of any other reserve account
which, by such corporate action, is made
subject to charges for losses only, or (ii)

any amount of pledged savings accounts, capital
stock (where permitted by state law to be used
for absorbing losses), capital surplus, contrib-
uted surplus, or retained earnings

(Emphasis supplied).

With respect to your first question, A.R.S. § 6-424
provides as follows:

Shares of guaranty capital shall constitute

a secondary reserve out of which losses shall
be paid after all other available reserves

have been exhausted, and shall have a par

value of one dollar each or such greater amount
as the articles of incorporation may prescribe;
and such shares shall be:

1. ©Nonwithdrawable, except as provided in
section 6-428, until all liabilities of the
association have been satisfied in full,

including payment of the withdrawal value
of accounts.

2. Entitled to dividends only as provided
in section 6-442.

3. Issued only upon cash payment af not

less than the par value thereof, or in
exchange for the withdrawal value of accounts,
or in connection with a merger, sale of all
assets, or conversion, or as stock dividends
as provided in section 6-442.

Clearly this section provides that the guaranty capital of
a State chartered savings and loan asaoc1atlon is "permitted
to be used for absorbing losses. 12 C.F.R. § 563.11(b).

Your second question deals with the impact of

A.R.S. § 6-428 on the availability of an association's guaranty
capital for purposes of absorbing losses. A.R.S. § 6-424 pro-
vides that the association's guaranty capital is nonwithdrawable
"except as provided in section 6-4238." A.R.S. § 6-428 provides
that the board of directors of an association may propose an
amendment to the articles of incorporation providing for the
retirement of the guaranty capital. This form of reorganization
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can only be accomplished with the approval of the holders of at
least two-thirds of the outstanding shares of guaranty capital
and at least two-thirds or more of the total number of votes
which all other members of the association are entitled to cast
thereon. In addition, the reorganization can only be implemented
if approved by the Superintendent of Banks. Finally, this section
provides that where retirement of guaranty capital is made, the
resulting capital of the association may be not less than the
minimum initial capital which the association, if it were being
organized, would be required to have under the provisions of

this chapter concerning applicants and initial capital.

A.R.S. § 6-428 does contemplate an additional use of the guaranty
capital of an association other than as a reserve for losses,

but it would be impermissible for the Superintendent to authorize
the retirement of guaranty capital if to retire that capital
would eliminate reserves .required to meet that association's
federal insurance reserve account requirement; which, in turn,
would result in loss of insurance coverage. See A.R.S. § 6-412.

Accordingly, it appears to us that the guaranty capital
account of a State-~chartered savings and loan association is
permitted by State law to be used for absorbing losses. A.R.S.

§ 6-428 does not prevent the association from earmarking it as

part of an association's federal insurance reserve account pursuant
to 12 CFR 563.11(b). We should note, however, that the answer to
your second question involves the interpretation of a regulation

of the Federal Home Loan Bank Board, and it is not inconceivable
that the Board may take a contrary view.

v truly yours,

OHN A. LaSOTA, JR!
Attorney General

JAL:jt




