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Dear Director Hoy:

In a letter dated May 24, 1978, then Acting Director

W. D. Arthur, posed the follow1ng fact situation and pertinent
questions thereto:

Department of Public Safety to permit off-duty
offigers to use their assigned marked patrol
cars for traffic control at construction

sites on the interstate highway system. The
officers are paid by the various construction
companies, and the construction companies
reimburse the Department of Public Safety at
the current prevailing rate for use of the
vehicles. I respectfully request the opinion

of the Attorney General on the following
questions:

. It has been a practice of the Arizona

1. 1Is the above practice valid under current
State law and policy?

2. Does the State self-insurance fund cover

damage to State vehicles used for off-duty traffic
control?

3. Does the State self-insurance fund cover
damage to non-State vehicles caused by State
vehicles used for off-duty traffic control?

1. A search of the statutes has revealed no statutory
authority that would allow the Department of Public Safety to

. rent or lease their equipment to private parties. Ba51cally,.
' that is what is taking place in the above fact situation.
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Therefore, the answer to your first question is that the above
practice is not valid under current State law and policy.

2. The State self-insurance fund would cover damage
to the State vehicle itself wherever and whenever it is used,
but Risk Management Services would have the right to subrogate
against any party that negligently caused the damage to the
vehicle. A.R.S. §§ 41-621.A(4) and § 41-621.B. This would
include bringing an action against the Department of Public
Safety officer if his negligent act occurred while he was
employed by the contractor and was outside the scope and course
of his employment for DPS.

3. The State self-insurance fund would not cover damage
to non-State owned vehicles caused by the use of the State
vehicle by the off-duty DPS officer or a third party. A.R.S.

§ 41-621.A(3). Nor would such fund cover any claim by third
parties against the officer while the officer was off duty and
working for an indepéndent contractor.
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Attorney General
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