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Re: 1I78-261 (R78-285)
Dear Judge Platt:

Recently you requested our opinion on when your term
as Superior Court judge expires. As we understand it, you were
appointed to fill the vacancy created by the death of a judge
who was in the second year of a four year term.

The succession and term of office for superior Court
judges is governed by Article VI, Section 12 of the Arizona
Constitution. The first paragraph of this provision, in
pertinent part, provides:

Judges of the superior court in
counties having a population of less than
one hundred fifty thousand persons according
to the United States census shall be elected
by the qualified electors of their counties
at the general elections. They shall hold
office for a regular term of four vears
except as provided by this section from and
after the first Monday in January next
succeeding their election, and until their
successors are elected and qualify .
(Emphasis supplied.)

The language "except as provided by this section"

refers to the second paragraph of Article VI, Section 12 of the
Arizona Constitution, which states:

The governor shall fill any vacancy in
such counties by appointing a person to
serve until the election and qualification ‘
of a successor. At the next succeeding
general election following the appointment
of a person to fill a vacancy, a judge shall
be elected to serve for the remainder of the
unexpired term. (Emphasis supplied.)
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The first paragraph of Article VI, Section 12 of the
Arizona Constitution provides that the regular term for
superior court judge, elected from a county such as Pinal, is
four years. An election must be held every four years to
determine who shall hold the office of superior court judge for
the next four year regqular term.

The second paragraph provides for a mid-term election
to be held during the general election to determine who will
serve during the unexpired term when a vacancy occurs dur ing
the first half of the four-year term. The election contest
which you entered was conducted pursuant to this paragraph.
Your question thus arises from the failure of that paragraph to
specify whether the successful contestant's term begins on the
first Monday in January after the election as is the case when
the election concerns a full four-year term, or whether the
winner assumes the office upon being qualified.

We believe that the term of the successful contestant
begins on the first Monday in January following the election
contest. We conclude by construing the first and second
paragraphs of the constitutional provision in pari materia in
order to give logical effect to the entire section. Article
VI, Section 12 expresses the will of the people that in
counties having a population of less than one hundred fifty
thousand persons there exists a preference for elected, rather
than appointed, judges. To promote that interest, the section
limits the service of appointed judges to a maximum of one-half
the reqular "elected" term. Had the section intended to
restrict even more severely the duration of the appointed
terms, it would necessarily have provided for special
elections. This was not done; rather, the constitutional
section provides for the filling of vacancies by gubernatorial
appointment pending the next general election. Thus, two
situations could foreseeably arise depending whether the
vacancy occurred during the first or second half of the term.

Where the vacancy occurred in the latter half of the
term, the next general election is held to determine who will
serve during the subsequent reqular four-year term. This
election has no pertinence to the almost-~concluded term then
being served. Any other construction of this provision would
lead to the anomalous result that the regular general election
would be merely a contest to determine who would serve the
remainder of the unexpired term, i.e., two months. The
successful contestant of such an election would only be
entitled to hold office until the next regular term begins on
the first Monday in January after the election, the date on
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which the former term expires. Consequently, no one would be
entitled to hold office when the term ended, because the
election would have been held solely to determine who serves
the unexpired two month term.

The other possible situation arises where, as here, a
vacancy occurs during the first half of the judicial term. 1In
that event, the appointee would serve until the next general
election - which would occur mid-term. In that election a
successor to complete the unexpired term would be chosen. We
see no reason why the time for the assumption of the office
would differ if the election is held under the second, rather
than the first, paragraph of the constitutional section.
A.R.S. § 38-295,B requires every officer to continue dis-
charging the duties of the office although his or her term has
expired until the successor has qualified. We think that that
language can be read to explain the phrase appearing in both
paragraphs of the constitutional provision which commands the
judge to serve until his or her successor is elected and
qualified. The constitutional mandate, and the statutory one
as well, require the judge who is serving to continue to carry
out the duties and responsibilities of the office until the
successor is qualified. Thus, in the event that a successor
would not be qualified by the first Monday in January following
the general election, the incumbent, whether elected or
appointed, would serve until the successor was duly qualified.

In conclusion, the election you entered was to
determine who will serve the unexpired portion of the former
judge's four-year term as superior court judge. The election
you entered, therefore, was conducted pursuant to the second
paragraph of Article VI, Section 12 of the Arizona
Constitution. Accordingly, the term of the successful
contestant in the general election will begin on the first
Monday in January 1979. Your term then, would not expire
before this date. Similarly, we believe that had the vacancy
occurred during the second half of the judicial term and the
election held at the regular general election, the successful
contestant would have been unable to assume the office until
the first Monday in January following that election.

If you have any questions concerning the foregoing,
please contact us.

Sincerely,

JOHN A. LASOTA, JR. ‘

Attorney General




