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January 10, 1979

Mr. John T. Hestand

Deputy County Attorney “E“&“h\_
Pinal County Attorney's Office ﬂﬁ“k k“““ _
P.0. Box 887 ?\a

Florence, Arizona 85232

Re: 1I79-6 (R78-345)

Dear Mr. Hestand:

Pursuant to A.R.S. § 15-122(B), we decline to review
your November 28, 1978 opinion addressed to the Pinal County
School Superintendent relating to whether a member-elect of a
board of trustees may take office when the member-elect's
spouse is employed by the school district. We think A.R.S. §
15-436.B, shielding the board from personal liability when
relying upon the Attorney General's written opinion, applies
equally to board action taken in reliance on a County

Attorney's opinion which we have declined to review pursuant to
A-RoSo § 15-122080

Sincerely,

BOB CORBIN
Attorney General



" ROY A, MENDOZA
Pinal County Attorney

W.ALLEN STOOKS
Chief Deputy
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Office of the Attorney General
Arizona State Capitol
Phoenix, Arizona 85007

Attn: Mr. David Rich

Gentlemen:

Enclosed is a copy of an opinion my office has given
to the Pinal County School Superintendent for your
rev1ew pursuant to A. R. S. §15-122(B).

Thank you for your assistance.

. | . . Sincerely,

ROY A. MENDOZA
Pinal County Attorney

i

John T. Hestand . '
Deputy County Attorney
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Hon. Sherry Ferguson
Pinal County School Superintendent
P. 0. Box 769

Florence, Arizona 85232

Dear Mrs. Ferguson:

Your office requested a County Attorney's Opinion.

QUESTION: May an elector become a member of the
Board of Education or Board of Trustees

of a school district in which the spouse
of the citizen is employed?

ANSWER: No. See body of opinion.
OPINION: This opinion is premised on the following
' facts:

Elections for the Boards of Education/Trustees of

the various school districts in Pinal County were
held on November 7, 1978. In the Mammoth Unified
School District No. 8 a candidate was elected, whose
wife is employed by the district as a janitor. 1In
the Ray Unified School District No. 3 a candidate was
elected, whose wife is a teacher employed by the
district. The teacher is a Title I reading teacher,
and, consequently, her salary is paid by federal funds
and not local or state funds. The candidates have
suggested that they would be willing to abstain from
voting on any matter involving their spouses.

It is the opinion of this office that these indi-
viduals may not become members of the Board of Educa-
tion/Trustees of their respective districts, as long
as their spouses are employees of the district.

TGN - s o e oime
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A. R. S. §15-209(A) states:

"No employee of a common, unified or
high school district, or the spouse
of such employee, may hold membership
on a board of trustees or board of
education of a school district by
which such employee is employed."”

Another statute which should be considered is A. R. S.
§15-443(C), which states:

"No dependent, as defined in §43-127,
of a trustee may be employed in the
district in which the person to whom
such dependent is so related is a
trustee, except by consent of the

board."
Thus, the statutes clearly provide the circumstances
under which a family member of a trustee may be em-

ployed by a school district. There is a flat prohi-
bition on a school district having a trustee whose
spouse 1is employed by the same district. This pro-
hibition allows no exceptions and does not provide
for curative devices, such as abstaining from voting
on matters involving the spouse.

It is the opinion of this office that the two indi-
viduals in question may not become trustees of the.
districts where their spouses are employed. This
office concludes that the fact that one spouse is a
teacher paid by federal funds is of no significance.
There would still be a serious conflict because the
Board is the entity which would control whether the
teacher was to be awarded a contract or granted tenure,
and the Board would handle any discipline of the
teacher. The potential for conflict of interest is
apparently the underlying purpose of this statute and
that conflict is present if a spouse of a trustee is
employed by a district whether or not local funds are
used to ‘pay the teacher's salary.
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We offer the following advice to substantiate the oral
instructions which were given to you:

The elections should be certified because the people

in question were elected by the district's electors.

No further action should then be taken until the date
for swearing-in the trustees. If the spouses resign
prior to the swearing in date, the prospective trustees
should of course be sworn. If the prospective trustees
resign prior to that date, the county school superin-
tendent should appoint a person to the post. If
neither the prospective trustees nor their spouses
resign then the prospective trustees should not be
given the oath of office nor allowed to perform any

of the duties of a trustee. Within a reasonable time
after the swearing-in ceremony, the county school
superintendent should appoint a person to the vacancy.
The refusal to seat the prospective trustee, if the
spouse has not resigned, is supported by Attorney
General Opinion 78-240, in which the Attorney General
reviewed an opinion of the Pima County Attorney's
Office. 1In that case a spouse of a trustee was hired
after the trustee was seated on the board. The Attorney
General stated:

"We concur with your conclusion(that no
spouse of a district employee may be a
trustee, except for cases where the
trustees and spouses were so situated
prior to the 1977 laws enactment,) and
suggest that not only should the board
member's resignation be solicited, but
if it is not immediately forthcoming
appropriate action should be taken to
remove the board member from office.”

In the cases at hand it would be the best course of
action to simply not seat the trustees if their
spouses are still district employees.

For your information, I am enclosing a copy of the
Pima County Attorney's Opinion and the Attorney
General's concurrence.
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November 27, 1978 -
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Should you have any further questions, do not hesitate
to call me.

Sincerely,

ROY A. MENDOZA
Pinal County Attorney

/////253/L/7r\ “2?;/{/~/7/’ C;tjrégf

John T. Hestand
Deputy County Attorney

JTH:cf

enc.
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Mr. Mark R. Christensen _ I Y
Deputy County Attorney : PIIAA COURTY ATHT.
Pima County Attorney's Office

900 Pima County Courts Building

111 West Congress Street

Tucson, AZ 85701

Re: I78-240(R78~297)

Dear Mr. Christensen: : ‘

We have reviewed your October 4, 1978 opinion addressed to
the Ajo Unified School District, concluding that a member of
its Board of Trustees may not continue to hold membership on
the Board while his spouse is employed by the school district.

- We concur with your conclusion and suggest that not only should
. the Board member's resignation be solicited, but if it is not

immediately forthcoming, appropriate action should be taken to
remove the Board member from office.

‘Sincerely, '
OHN A. LASOTA, JR.
Attorney General
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TO: Dr. Joseph H. Schlotterer

Superintendent of Schools, Ajo Unified School DlStrlCt, 715

FROM: - Mark R. Christensen, Deputy County Attorney

QUESTION PRESENTED:

- May a member of the board of education of a unified school
district serve on said board -while the board member or the
board member's spouse is an employee of said district?

~

ANSWER:

_ No. See body of opinion.
® -

From the facts as recited in your letter of September 11, 1978,

it appears that the affected Board member may not hold membershlp

on the Board of the Ajo Unified School District #15 concurrently
with the employment of his spouse. This opinion derives from an

examination of two of the statutes cited in your letter. A.R.S.

Sec. 15-209 (A7) indicates that no employee or spouse of an employee

may hold membership on the board of education or bhoard of trustees

of the school district by which the employee is employed. In

this case, the spouse of the employee is the Board member and the

employee was hired after the Board member was elected and while
the Board member was sexrving. This section of the Arizona Revised
tatutes became effective on August 27, 1977. It should be noted
that a proviso was added to this section by 1977 Laws, Chapter 164,

Section 18, which permits Board members who are employees oOr spouses

of employees on the effective date of the act (August 27, 1977)

to serve out their elected term. This proviso is inapplicable in

the present case since the Board member in gquestion was not "a

spouse of an employee" as of Augast 27, 1977.

The other section which supports this conclusion is A.R.S. Sec.
15-443(C). It says that consent of the Board is required before
a dependent of a trustee may be employed by the district in which
the person to whom the dependent is related is a trustee.

‘ Previous versions of this statute included spouses as well as
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dependents in their requirement of Board consent before employ-
ment. It seems clear that the current omission of "spouse" from
this section, when read with section 15-209(A), leads inexorably
to the conclusion that, except for the aforementioned proviso,
members of a board of educatlon or a board of trustees may not
be either. employees of the districts on whose board they serve
or spouses of persons employed by such districts.. It is there-
fore imperative that the resignation of either the board member
in guestion or the spouse- employee be tendered forthwith in

order for the board member to be in compliance with A.R.S. Sec,
15-209.

In accordance with A.R.S. Sec. 15-122(B), I am forwarding a copy
of this opinion letter to the office of the Attorney General.

Respectfully submitted,

STEPHEN D. NEELY
. PIMA COUNTY ATTORNEY

e W A

Mark R. Christensen

- Deputy County Attorney,
o - P

APPROVED:

Nifeua Sl

Jame M. Howard Chief Civil = —..
Ly County "Attorney
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