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STATE CAPITOL
Phoenix, Arizoua 85007

g(obert K. Qorhin
March 20, 1979

Stephen D. Neely, Esa. LAW L\BRARY

Pima County Attorney
900 Pima Courts Building

BT SRS N TTORNEY GRNERRL

Re: 1I79-080 (R79-009)

Dear Mr. Neely:

In your letter of January 10, 1979, you asked for our
opinion whether the Pima County Recorder can charge the Pima
County Assessor an amount above cost for copies of records
needed by the assessor in the performance of his duties as
assessor and ex-officio deputy director of the State Depar tment
of Revenue.

We conclude that the County Recorder should charge the
County Assessor at the higher amount; namely $ .50 per page.

The fees to be collected generally by the County Recorder
for preparing and certifying copies of a record in the
recorder's office are set forth in A.R.S. § 11-475:

A, The éounty recorder shall receive the following fees:

4, Preparing and certifying copies of a record in his
office, fifty cents for each page or partial page or,
if copies are furnished by the applicant for
certification, twenty five cents, ...

D. Notwithstanding the provisions of subsection A,
paragraph 4 of this section, the recorder shall
prepare and furnish copies at no more than actual cost
of labor and materials to the recorder's office when
requested by any state agency for official purposes.

(emphasis added.)
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The first issue, therefore, is whether the County Assessor
is a "state agency" for purposes of the § 11-475(D) exemption.
There is no case law directly on point, and reference to other
statutory provisions and cases is thus necessary. :

The relationship of the county assessor to the Department
of Revenue has been discussed twice by the Arizona courts. 1In
Hillock v. Bade, 22 Ariz.App. 46, 523 P.2d 97 (1974) the Court
of Appeals described Arizona's statutory scheme for valuing,
assessing and taxing of real and personal property. The
Department of Revenue is responsible for the statewide annual
valuation of many types of major property, e.9., mines,
utilities, and transportation; see generally, A.R.S. §§
42-221; 42-124.01; 42-704; and 42-762, while the county
assessor is primarily concerned with the valuation of
residential, agricultural, and general commercial properties
within his county. A.R.S. § 42-221. To insure that properties
throughout the state are uniformly valued, however, county
assessors are subject to supervision and regulation by the
State Department of Revenue in their valuation and assessment
functions. See A.R.S. § 42-123. Thus, the county assessor's
office is independent of the Department of Revenue except to
the degree of control necessary for the interests of uniformity
of valuation and assessment. Because this control is only
general supervisory and limited in scope, it is not sufficient
to enable the county assessor's office to be classified as a
"state agency." A.R.S. §§ 42-123; 42-123.01; 42-126; 42-405.

Further support for this position is Arizona Dept. of
Revenue v. Maricopa County, Ariz. , 587 P.2d 252
(1978), where the Supreme Court again defined the relationship
of the Department of Revenue and the county assessor's office.

The Arizona Department of Revenue is an
agency of the State of Arizona, charged by
A.R.S. § 42-111.03 with providing a coordi-
nated and uniform system of tax administra-
tion for the State. It has general supervi-
sion over the counties of the State in the
enforcement of the ad valorem property tax
laws of the State of Arizona, A.R.S. §
42-123.01. (emphasis added.)

We are further supported in our conclusion about the
relationship between the county assessor and the Department of
Revenue by the fact that in Arizona Dept, of Revenue v.

' Maricopa County, supra, the county assessor, represented by the

county attorney was an adverse party to the Department of
Revenue, represented by the Attorney General. Since the
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Attorney General is responsible for representing state agencies
under A.R.S. § 41-191, and the county attorneys are responsible’
for rendering legal assistance to county officers under A.R.S.
§ 11-532(7), the status of the two parties becomes more clear.

Since the Pima County Assessor is not a State agency
official, he does not qualify for the cost exemption of A.R.S.
§ 11-475 (D). Because an employee of the Department of Revenue
is stationed within the County Assessor's Office, however, that

employee may obtain the copies of the records from the County
Recorder at the reduced rate.

Sincerely,
BOB CORBIN
Attorney General
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