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STATE CAPITOL
Phoenix, Arizona 85007

Robert K. Corbin
March 26, 1979

James E, Sarn, M.D., M.P.H. LAW L'B .
Assistant Director P A :

Disease Control Services

Arizona Department of Health Services AH'ZMA A”ﬂHNEY .
1740 West Adams Street '

Phoenix, Arizona 85007

Re: 1I79-082 (R79-001)

Dear Dr. Sarn:

Your letter of December 29, 1978, requests our opinion con-
cerning two issues which involve the proper interpretation of
A.R.S. § 36-2101 et seqg. You first inquire whether any entity
other than a licensed home health agency would qualify as a
"home delivery health service" as that phrase is used in A.R.S.
§ 36-2102. This section reads as follows:

. A. The director may contract with any Arizona hos-
pital, the University of Arizona medical school or home
delivery health service for:

1.  The establishment, operation and administration
of regional limited care dialysis centers.,

2. Assistance in home dialysis.

3. Kidney transplants.

It is.evident that the Legislature intended to limit the
persons with whom the Director might contract for kidney treat-
ment services to three classes. The first two of these classes
are reasonably susceptible to definition: "any Arizona hospi-
tal" we presume refers to hospitals licensed as such by the
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state and "the University of Arizona medical school", which is
not itself an entity capable of contracting, we presume refers
to the Arizona Board of Regents acting with respect to the
University of Arizona College of Medicine. If the limitations
relating to these two classes are to be given purpose, the re-~
maining class "home health delivery service" must apply to a

definite type of facility and not to all other health care pro-
viders.

The same legislative session that enacted A.R.S. § 36-1202
also enacted amendments to A.R.S. §§ 20-826, 20-1342 and

20-1402 to require all health and disability insurance policies
in Arizona to provide coverage:

1. For performance of any surgical service which is
covered by the terms of such contract, regardless of the
place of service;

2. For any home health service performed by a li-
censed home health agency which a physician has prescribed

in lieu of hospital service, providing the hospital service
would have been covered.

3. For any diagnostic service which a physician has
performed outside a hospital in lieu of inpatient service,

providing the inpatient service would have been covered;
and

4, For any service performed in a hospital's out-
patient department or in a free-standing surgical facility,
providing such service would have been covered if performed
as an inpatient service. Ch. 171, Laws 1971.

Paragraph "2 demonstrates that the Legislature intended to en-
courage the delivery of health care in the patient's home when-

ever possible, provided the care being delivered met appropri-
ate standards.

During that same session, the 30th Legislature also re-
enacted the statutes relating to licensure of health care in-
stitutions. In Atty.Gen.Ops. No. 71-27 and No. 71-28, copies
attached, we concluded that the health care institution licens-
ing statutes were applicable to home health agencies as defined
in A.R.S. § 36-151 and as referred to in the above amendments
to the state's insurance code. Accordingly, the Department of
Health Services promulgated licensing regulations applicable to
home health agen01es. See A.C.R.R. R9-10-111l1 et seg. Home
health agencies are the only licensed "home delivery health
service" existent in Arizona.
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For the foregoing reasons, we believe that the phrase "home
delivery health service" as used in A.R.S. § 36-1202 has the
same meaning as "home health agency”.

Your second question concerns the scope of kidney treatment
services for which the Director may contract when dealing with
a home health agency (home delivery health service). The provi-

sions of A.,R.S. §§ 36-2102, supra, and 36-2103 are instructive.
The latter section reads as follows: .

Each regional limited care dialysis center shall:

1. Provide dialysis treatment services and supplies
for home dialysis treatment services and kidney transplants
and related services. Such services and supplies shall be
provided only when funds from medical insurance, if any, of
an individual patient are exhausted or insufficient to pur-
chase such supplies or services.

2. Develop and utilize methods of dialysis designed
. to make the process more efficient and economical.

3. Seek the active participation of and considera-
tion with industry in order to make equipment and proce-
dures more efficient,.

By A.R.S. § 36-2102, subsection A, the Director is authorized
to contract with persons in one or more of the specified clas-
ses for one or more of three services, i.e., operation of a
"ragional limited care dialysis center", provision of "assist-
ance in home dialysis" or performance of kidney transplants,
A.R.S. § 36-2103 applies only to the first of these three ser-
vices and requires that " (e)ach regional care dialysis center"
shall provide "home dialysis treatment services and kidney
transplants. . ." as well as perform other specified services
and functions. Therefore it appears that, if the Director con-
tracts with a home health agency (home delivery health service)’
to serve as the limited care dialysis center for its region, it
must perform all of the functions specified in A.R.S. § ’
36-2103. Alternatively, if it is contracting only to provide
assistance in home dialysis, it may provide only that service.
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We see no reason why a qualified contractor which is a
regional care dialysis center could not subcontract for some of

‘the services required to be provided. The providing entity, of

course, must hold a current and valid license and utilize ap-
propriately licensedpersonnel when performing functions for
which licensure is required. Accordingly, it is our opinion
that an entity which meets the statutory qualifications to be a
kidney treatment service contractor may provide the required
services directly, if applicable license requirements are met,
or by subcontract, if its contract with the Director permits.

If we can be of further assistance to you in this matter,
please advise. :

Sincerely,

L Gl

BOB CORBIN
Attorney General
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