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Dear Representative McCarthy:

This is in response to your letter of February 15, 1979,
concerning applications for a certificate of need to construct

a new health care institution. We have restated your gquestion
as follows:

May an applicant for a certificate of need to
construct a new health care institution be
required by the authorized local agency to
designate the specific location at which the
proposed institution will be constructed?

The statutory provision applicable to this issue is A.R.S.
§ 36-433.C which, in pertinent part, provides:

C. The department of health services shall
issue regulations defining the form and con-
tent of the application and any supporting
information to be required. Such regulations
shall cover at least the following informa-
tion to be included in the application per-

taining to the proposed services or facili-
ties: N

* &k *

3. What geographical areas and population
groups will be served by the proposed ser-
vices or facilities.
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In accordance with this authority, the Department of Health
Services has adopted A.C.R.R. R9-9-30 which, in pertinent part,
provides:

The application for a certificate of need
shall consist of a program narrative and a
Project resource report.

1. The program narrative shall include:

* k %

c. The geographical areas and the popula-
tion groups to be served by the proposed ser-
vices or facilities, including designation
of the planned location of the proposed ser-
vices or facilities.

Although it is evident that the applicant is required by
this regulation to designate the planned location of its pro-
posed facility, it is open to question how specific such desig-
nation must be. We are informed that the Department of Health
Services has recently interpreted this regulation by letter
dated February 9, 1979, in which the Assistant Director, Divi-
sion of Health Resources, administrator of the health pPlanning,
health care institution licensing and certificate of need pro-
grams, quoted R9-9-30.1.c, and said:

The Department intended, through the adoption
of this regulation, that an applicant state
the location of its proposed facility. If an
application were evaluated without a designa-
tion of the planned location, we believe that
the effectiveness of the health planning
function would be weakened.

We do not believe, however, that each hos-
pital applicant must state a specific street
address. Other geographic designation may be
used. For example, the applicant may desig-
nate the boundaries of a proposed tract of
land by highway, legal description, radius to
a certain point, or otherwise, '
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Further, we believe the designation of a lo-
cation should be based on the class of the
proposed health care instituton. For ex-
ample, the geographic service area of a spe-
cialty hospital is broader than the service
area of a general hospital; consequently, the
specialty hospital applicant may be permitted
to designate a more generalized location.

This interpretation is entirely consistent with the general
dictionary meaning of the words found in the regulation and
within the statutory power granted to the Department to deter-
mine the information to be included in the application. It is
a basic tenent of administrative law that an administrative
interpretation by the agency which adopted and administers a
regulation should be given weight and, if the interpretation is
reasonable and not inconsistent with the customary meaning of
the words used, it should be followed. See City of Mesa v.
Killingsworth, 96 Ariz. 290, 394 P.2d 410 (1964); Jenny Freight

Lines v. Arizona Express, Inc., 89 Ariz. 343, 362 P.2d 664

(1961). Although this interpretation is of recent vintange, we
see no reason to take exception to it.

The principal certificate of need related functions of the
health systems agencies are to adopt a local health plan, con-
duct public hearings and render findings thereon to the Direc-
tor. In so doing, the agencies administer applicable provi-
sions of the state and federal laws and regulations. They may
organize the manner in which they conduct their affairs, just
as any other corporate entity, provided the result is not in-
consistent with applicable state and federal laws or regula-
tions. See American Medical International v. State Health
Planning Advisory Council and Health Systems Agency of South-
eastern Arizona, Inc., No. 165724, Slip opinion at 17, Pima
County Superior Court (Feb., 1, 1979).

Thus the authorized local agencies (health systems
agencies) cannot require an applicant for a certificate of need
to designate the location of the proposed facility with any
greater specificity than required by the State. There may be
situations, however, in which the authorized local agency might
require an applicant to clarify its application by being more
specific in its designation of the location of its proposed
facility. For example, if the designation given in the appli-
cation would enable the applicant to locate in either of one or
more planning regions, as reflected in the applicable local
health plan and the need for the services or facilities propo-
sed by the applicant differed in those regions, the health sys-

tems agency could require the applicant to further designate

the region in which it planned to locate its proposed services
or facilities.
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Accordingly, it is our opinion that an applicant for a cer-
tificate of need to establish a new health care institution may
not be required by a health systems agency to designate the
planned location of the proposed service or with any greater
specificity than that required by A.R.S. § 36-433.C.3, A.C.R.R.
R9-9-30 adopted pursuant thereto and as interpreted by the
Department of Health Services facility. A designation is suf-
ficient if it is precise enough to allow the health systems
agency to determine that the proposed service or facility will
be conveniently located for the population proposed to be ser-
ved and otherwise to fully perform its functions and can be
described in the various ways set forth in the Assistant Direc-
tor of the Division of Health Resource's letter.

Sincerely,

pon | g

STEVEN J. TWIST
Chief Assistant
Attorney General
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