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Re: 179-107 (R78-268)
Dear Mr. Popello:

You have requested that we render an opinion regarding the
following question:

Are lessees of greyhounds whelped in
Arizonal entitled to the benefits of A.R.S. §
5-109.01.A where:

a) the lessee is an Arizona resident leasing
the greyhound from a qualified Arizona resident;

b) the lessee is an Arizona resident leasing
the greyhound from a breeder who is not a
qualified Arizona resident;

c) the lessee is a nonresident leasing the
greyhound from a qualified Arizona resident owner.

A,R.S. Section 5-109.01A reads as follows:

A. A permittee, in addition to all other
requirements, shall:

1. 1In your request you referred to "Arizona Bred
Greyhounds"., An Arizona bred dog is defined in A,R.S. Section
. 5-114.C as a dog whelped in this state and which was physically
‘present within this state for not less than six months during
its first year of life. Because A.R.S. Section 5-109.01 is
applicable to dogs whelped in this state without regard for any
durational residency requirement during the first vear of life,

we have substituted the term "greyhounds whelped in Arizona"
for "Arizona Bred Greyhounds".
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1. Admit to qualifying or official
schooling races any horse that is foaled or any
dog that is whelped in this state which is of
suitable racing age, physically qualified and
registered pursuant to racing commission
requirements, and which is owned by a resident of
this state, who has been engaged for at least two
consecutive years, in this state, in the business
of breeding, racing, raising or training horses
or dogs for racing purposes.

2. Promulgate no rule or regulation which
discriminates in anvy way against a resident of
this state and who is engaged in this state in
the business of breeding, racing, raising or
training horses or dogs for racing purposes.

Assuming that the greyhound is of suitable racing age,
physically qualified, and registered pursuant to Racing
Commission requirements, it would be entitled to the henefits
of A.R.S., Section 5-109.01.A, if it: (1) has been whelped in
this state and (2) is owned by a resident of this state who has
been engaged for at least two consecutive years in this state
in the business of breeding, racing, raising or training horses
or dogs for racing purposes.

Since yvour question assumes that the animal in question has
indeed been "whelped" in this state, the only remaining
pertinent fact is whether the animal for which one is seeking
to obtain the benefits of A.R.S. Section 5-109.01.A is owned by
a resident of this state who has been engaged for at least two
consecutive years in this state in the business of breeding,
racing, raising or training horses or dogs for racing purposes.

The statute in question does not bestow its benefits on the
person seeking to enter the greyhound in a race, but rather on
the animal itself. Therefore, it may be irrelevant whether the
person seeking to enter the animal in a race is an Arizona
resident. : :

Thus, in answer to part (a) of your question, if the
greyhound being leased by an Arizona resident is owned by a
gualified Arizona resident (a resident of this state who has
been engaged for at least two consecutive vears in this state
in the business of breeding, racing, raising or training horses
or dogs for racing purposes), then the animal is entitled to
the henefits of A.R.S. Section 5-109.01.A.
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In answer to part (b), if the animal is being leased from
an owner who is not a qualified Arizona resident, the animal is
not entitled to the benefits of the aforementioned statute.

Finally, in response to part (c¢), even if the lessee is a
nonresident, so long as he is leasing the animal from a
qualified Arizona resident owner, the animal is entitled to the
benefits of the statute in question.

It is noted that Arizona Racing Commission Rules R4-27-02.7
and R4-27-42.6 define "breeder" as "the owner or lessee of its
dam at the time of [foaling] [whelping]." fThose definitions
are, of course, inapplicable to the interpretation of A.R.S.
Section 5-109.01.A.

Finally, this opinion concerns only A.R.S. Section
5-109.01. It does not mean that lessees are entitled to any
benefits under A.R.S. Section 5-114.C, because those benefits
are bestowed exclusively upon the owners of the dams of Arizona
bred animals.

Sincerely,
BOB CORBIN
Attorney General
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