Attorney General

STATE CAPITOL
Hhoenix, Arizona 85007

Rohert R. Qorhin

May 17, 1979

Y

The Honorable Robert B, Usdane
Arizona State Senator

Senate Wing, State Capitol
Phoenix, AZ 85007

Re: I79-129 (R79-143)

Dear Senator Usdane:

This is in response to your letter of-May 4, 1979,
concerning A.R.S. § 36-433.04, as added by Ch. 151, Laws of
1979. Your question has been rephrased as follows:

Is the Director, Arizona Department of Health

. Services authorized by Ch. 15, Laws of 1979, to
f. suspend or otherwise fail to complete the

Y processing of an application for a certificate of
need within the time limit and in the manner
prescribed by A.R.S. § 36-443.01 because of
perceived inadequacies in the bed plan adopted by
the authorized local agency?

A.R.S. § 36-433.01, in pertinent part, provides:

A. The authorized local agency shall notify
the applicant in writing of the beginning of the
review. The director shall issue regulations
defining. the procedures for the review of the

application which shall include the following
provisions:

1. That no review shall take longer than one
hundred forty-five days from the initial date of
filing the application with the authorized local
agency; unless the agency and the applicant agree

in writing to an extension of time. (Emphasis
added.)
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Among the regulations adopted pursuant to this section, the

Director has promulgated A.C.R.R. R9-9-32 which, in pertinent
part, provides:

A. Not later than fifteen days after the
completion of the public hearing required pursuant
to A.R.S5. § 36-443.01.A, the agency shall adopt
written findings on the application as provided in
R9-9-20. The findings shall be based only on the
information contained in the record of the public

hearing and shall specifically cover at least the
following factors:

* % *

- 17. The conformance of the proposed services

or facilities with any health plans adopted by the
agency.

B. Based upon the findings referred to in
subsection A preceding, a further finding shall be
made as to whether a certificate of need for the
proposed services or facilities should be issued.

The Director is required by A.R.S. § 36-433.02 to adopt the
findings of the authorized local agency unless they are found
to be arbitrary, capricious or not supported by any substantial
evidence. Based on these statutes and regulations, it is
evident on one hand that the review of an application for a
certificate of need must be completed within 145 days from its
initial date of filing, except where a written extension is
agreed upon by the applicant and the authorized local agency.
On the other hand, it is evident that one of the findings
required of the authorlzed local agency is the conformance of

the applicant's proposed services or facilities with the "bed
plan".

During its most recent session, the Legislature added a new
A.R.S. § 36-433.04, made effective retroactively to January 1,
1979. This section reads as follows:

§ 36-433.04. Certificate of need application and

reviews; psychiatric spec1alty
beds

A. The department, the director and the
authorized local agency shall not consider
psychiatric specialty beds to be a 'part of the
general hospital bed allocation set forth in the

bed plan adopted by the authorized local agency.

An application for psychiatric specialty beds shall
be approved under this chapter upon a showing of
need for those particular bheds.
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B. The determination of need shall take into
consideration the availability of all other beds
designated as psychiatric beds by the department.

C. "Psychiatric specialty beds" include
psychiatric, alcohol dependence and drug dependence
treatment beds to be located in a freestanding
hospital facility which is not part of a general
hospital. ' :

The first sentence requires the Director and the authorized
local agency to disregard "psychiatric specialty beds" as a
part of the bed plan. Undoubtedly, future bed plans for
general hospitals will not include "psychiatric specialty
beds". However, the raw data upon which current bed plans were
formulated, we understand, does include such beds. 1If such is
the case, the requirement of A.R.S. § 36-433.04 to disregard
such beds may be impossible to follow with respect to findings
being prepared on applications in process, unless a correction
or adjustment is made to the existing bed plan. Applications.
relating solely to psychiatric specialty beds as defined in
A.R.S. § 36-433.04.C should not 1in any way be affected since
the bed plan cannot be used to determine the need for such beds,

The Director and the authorized local agencies are faced
with a four-pronged predicament. Should the local findings be
adopted notwithstanding the proscription in A.R.S. §
36~-433.04.A, or should the requirement that there be conformity
with the agency's health plan be ignored on the ground that the
plan is defective and the resulting recommendation be based on
the other sixteen factors, or should the local findings be set
aside as arbitrary and substitute findings be adopted on the
ground that a local bed plan which includes or may include
psychiatric specialty beds was utilized, or should the
statutory time limits established by A.R.S. § 36-433.01 be

ignored for a period of time needed to eradicate psychiatric
specialty beds from the bed plan?

1 The bed plan is a document which is designed to reflect
projected needs within a specified area for various types of
health care institution beds based on statistical formulae,
mathematical models and analysis which take into account the
current availability, distribution and types of beds as well as

the anticipated demography and health trends during the period
projected.
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We see no authority for the Director, under any of the
circumstances herein contemplated, to suspend or fail to
complete the processing of an application even though it may be
difficult under the circumstances for all applicable require-
ments to be met. The consequences, if any, of a failure by the
Director or the authorized local agency to comply with all
applicable requirements is a matter for judicial determination.

Sincerely,

BOB CORBIN '

. Attorney General
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