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ATTORNEY GENFRAL

Re: 1I79-147 (R78-308)

Dear Mr. Reilly:

By your letter of October 24, 1978, you have posed the
following question:

Are employees of the Fund Manager of the Public
Safety Personnel Retirement System subject to the
Arizona State Employees Merit System?

The answer to your question is yes.

The Arizona Merit System, established by Laws 1968, Ch.
200, § 1 and re-enacted in Laws 1972, Ch. 141, § 4, and
appearing as A.R.S. §§ 41-671 - 785, was enacted to eliminate
the spoils system in state employment by providing merit system
selection for state employees. Under the Merit System, the
Arizona State Personnel Board has been delegated the
responsibility for providing rules for, among other things,
classifying state service positions, testing or evaluation of
applicants, and establishment of eligibility tests for
appointment of persons to state service positions and

promotions from one position to another in state service. (See
A.R-S- § 41"783).
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The Legislature, in A.R.S. § 41-762, has defined those

positions which are state service positions subject to the
merit system as follows:

are

In this article and article 6, unless the context
otherwise requires:

1. ‘'Employee' means a person holding a position in
state service,

2. 'State service' means all offices and positions
of employment except offices and positions exempted by
the provisions of this article.

Those positions which are exempted from the Merit System
set forth in A.R.S. § 41-771:

The provisions of this article and article 6 do not

apply to:

1. Elected state officers.

2. State officers and members of boards and
commissions appointed by the legislature or the
governor, the employees of the governor's office, the
employees of the Arizona legislative council, and the
employees of the supreme court and the court of
appeals.

3. State officers and employees appinted or employed
by the legislature or either house thereof.

4, Officers or employees of state universities and
colleges, personnel of the Arizona state school for
the deaf and blind, or the public school system.

5. Patients or inmates employed in state
institutions.

6. Officers and enlisted men of the national guard
of Arizona.

7. The single administrative or executive head of
each state department or agency.

8. Positions which the personnel administration
division determines are essentially for rehabilitation
purposes.
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9. Temporary or part-time personnel as determined by
the personnel administration division.

10. No more than two assistants who serve in the
office of an elected state officer.

11. One administrative assistant who serves a board
or commission elected to head a state agency.,
department or division, and one assistant for each
elected member of such board or commission.

12. Any other position exempted by law.

The authority of the Fund Manager of the Public Safety
Personnel Retirement System to organize and function is created
by A.R.S. § 38-848. While no specific authority for the Fund
Manager to hire employees is set forth in A.R.S. § 38-848
except by inference in A.R.S. § 38-848 (N), historically, it
has been considered that an agency, board, or department has
the inherent authority to hire employees to perform its
functions, conditioned, of course, on the availability of
appropriations or other funds to pay for such services.

The administrator for the Fund Manager suggests that
because under A.R.S. § 38-848(I), administration of the fund
system of accounts and records can be accomplished through the
employment of a state department or other body, ostensibly even
a private agency, and that employees of a private agency would
not be state employees. Therefore, it is asserted that hiring
employees to keep accounts directly rather than through a
private agency does not make those employees state service
employees. The administrator further suggests because the
employees are paid for from the fund itself, which includes
contributions from all members of the system, including state ,
city and county law enforcement personnel, that therefore the
employees of the fund should not be considered state service
emplovees within the meaning of the state merit system.

We disagree with this reasoning. The questions of what
constitutes a public office has been reviewed by the courts on
several occasions. 1In order that a position be determined to a
public office there must be a specific position created by law
iwhich has certain definite duties imposed by law on the
incumbent and such duties must involve the exercise of some
portion of the sovereign power. Windsor v. Hunt, 243 P. 407,
29 Ariz. 504 (1926); Tomaris v. State, 224 Pp,2d 209, 71 Ariz.
146 (1951). The position of Fund Manager is one which has been
created by law under A.R.S5. § 38-848(A). Definite duties have
been imposed upon the Fund Manager as set forth in A.R.S. §
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38-848 (d). The investment of the funds of Public Employees
Retirement System is an exercise of the sovereign authority for
the reason that retirement benefits are a part of the Public
Safety Employees Compensation package. Yeazell v. Capins, 402
P.2d 541, 98 Ariz. 109 (1965). Therefore, it is hereby
concluded that the Fund Manager is a state agency.

The next issue which must be resolved is whether public
employees of the fund manager are subject to the State Merit
System Laws. The scope of a merit system and its application
or operation in any particular instance must be determined from
the law which establishes it. Murray v. Civ. Serv. Comm'n, 22
Cal.App.2d 304, 70 P.2d 696 (1937). A.R.S. § 41-762 includes
under the merit system all offices and positions in state
government except specifically exempted offices and positions.
Neither the provisions of A.R.S. § 41-771 set forth above, nor
the statute which creates the Fund Manager, specifically
exempts the Fund Manager employees from the merit system.

In view of the fact that we have concluded that the Fund
Manager is a state agency, the employees of the Fund Manager
are subject to the state merit system established under A.R.S.
§ 41-762, et seq.

In The Law of Civil Service, H. Eliot Kaplan, 1958, p. 76,
it is recognized that:

. « «[tlhe growing trend toward creating public
authorities to perform the normal functions of
government has posed the problem of their status in
application of the civil service laws. It has been
held that employees of a public authority, unless
expressly excepted from the provisions of the civil
service law, are subject to the jurisdiction of the
personnel agency the same as are other employees in

the regular agencies of government. This principle is
applicable to both state and local public authorities."

The Fund Manager, a creature of the Legislature, has been
delegated the responsibility to perform a normal function of
government, namely, the investment of funds of government
employees under the public safety employees retirement system.
Even if the fund administrator is correct, that the fund
manager is not a state department or agency, nevertheless the
Fund Manager may be defined as comparable to or in the nature
of a "public authority.” As such its employees must be
considered to be subject to merit system laws. The fact that
the Legislature has included city and county Public Safety
Employees Retirement funds within the Fund Manager's

responsibility does not affect the merit system status of the
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Fund Manager employces. The Legislature had the option of
providing separate fund management for the state and local
systems, in which event the separate system employees would
have been subject to their respective merit systems. The
combining of the systems has no effect on the status of the
employees. The Legislature also had the option of specifically
exempting the Fund Manager's employees from the merit system,
which it did not do.

With reference to the argument regarding the source of the
funds, it has been held that the fact that employees of a
"public authority" are paid solely out of revenues derived from
the services performed by the authority does not impliedly
exclude employees from the civil service rules. City of Miami
v. Greater Miami Port Authority, 155 Fla. 831, 22 So.2d 152
(1945). Consequently, the fact that the Fund Manager employees
are paid from the fund rather than specific Legislature
appropriations does not affect the merit system status of the
employees.

Tn view of the fact that there is no general or special
statutory exemption to the contrary, it is hereby concluded
that employees of the Fund Manager of the Public Safety
Personnel Retirement System, except these individual employees
specifically qualifying for an exemption under A.R.S. § 41-771,
are subject to the State Employees Merit System (A.R.S5. §
41-761, et seq.). -

Sincerely,

RAAL

BOB CORBIN
Attorney General

BC/mm



