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STATE CAPITOL
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Robert ]. Torbin

June 29, 1979

Mr. Bill Jamieson, Jr. . ' LAW LIBRARY
mionBoc gz 0 TS ATONA. ATTORNEY GENERAI

Re: 1I79-174 (R79-021)

Dear Director Jamieson:

In your letter dated March 21, 1979, you asked our office
four questions concerning the applicability of A.R.S. §
41-772(B) to state employees who are also deputy registrars.
More specifically, you asked:

Is a State service non-exempt employee who was
appointed Deputy Registrar prior to obtaining State
service employment with the State, in violation of
A.R.S. § 41-772.B. and subject to the discipline as
provided in A.R.S. § 41-772.D., if said employee does
not serve in the capacity of Deputy Registrar by
registering voters subsequent to obtaining employment
with the State although no written resignation as
Deputy Registrar was submitted to the appropriate
appointing officials?

Answer: Yes

Is a State service non-exempt employee, who was
appointed Deputy Registrar subsequent to obtaining
employment with the State, in violation of A.R.S. §
41-772.B. and subject to the discipline as provided in
A.R.S. § 41-772.D., if said employee upon being
notified of the aforementioned provisions takes
immediate steps to remove herself/himself from the
appointment of Deputy Registrar?

Answer: Yes
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If answered in the affirmative, do the actions of the
last two persons above mentioned constitute service as
a Deputy Registrar in violation of A.R.S. § 41-772.B.,
et seq., and Personnel Board R2-5-31.C. which may be
cause for discipline or dismissal of said employee in
the State service pursuant to A.R.S. § 41-770.A.13?

Anwer: Yes

Or do these facts as presented give rise to any
mitigating circumstances that may be considered by me
insofar as disciplinary action that may be taken?

Answer: No

In an attempt to remove, or at least minimize, partisan
politics from the everyday operation of state government, the
legislature enacted A.R.S. § 41-772. Sometimes called the
state's Hatch Act, 41-772 governs all State service non-exempt
employees and provides in part:

be a member of any national, state or local committee
of a political party, or an officer or chairman of a
committee of a partisan political club, or a candidate
for nomination or election to any paid public office,
or shall take any part in the management or affairs of
any political party or in any political campaign,
except that any employee may express his opinion,
attend meetings for the pnurpose of becoming informed
concerning the candidates for public office and the
political issues, and cast his vote. (Emphasis added).

. - B. No _employee or member of the personnel board may

The first issue to be addressed, therefore, is whether an

appointment as a deputy registrar constitutes an act proscribed
by § 41-772(B).

The appointment of deputy registrars is governed by A.R.S.
§ 16-141, which reads in part:

A, The county recorder shall appoint deputy
registrars in each precinct in the county, for each
political party having at least two candidates on the
ballot in that county, other than presidential
electors, in the last general election, who shall:
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1. Be appointed from a list of eligible voters in
the precinct, such list to be sent to the county
recorder by the county chairman of each political

party.

2. Be equal in number for each political party to
the number of precinct committeemen of the party
entitled to elect the greatest number of committeemen
in that precinct in the next primary election.

B. Before making an appointment of any deputy
registrar, the county recorder shall request the
county chairman of each political party to recommend
persons for appointment, and if a county chairman
within ten days of such request supplies a sufficient
number of names of persons in his party in a given
precinct who are otherwise qualified, the persons
appointed shall be selected from those so
recommended. If a county chairman supplies one or
more names for a precinct, but less than the number
allowed, the county recorder shall appoint those
persons soO recommended. (Emphasis added).

As was stated in our earlier opinion Atty.Gen.Op. 69-1:

The very procedure required for the appointment of a
deputy registrar requires the occupant of that office
to participate in the affairs of a political party.
That appointments are made from nonimees supplied by
the county chairman of each eligible political party,
and that each party is entitled to an equal number of
deputy registrars in each precinct, makes that office
a partican one. While the primary function of a
deputy registrar is the registration of eligible
electors, the selection procedure has been designed to
protect each party. . . . A deputy registrar,
therefore, is representing his political party as a
part of that office. Atty.Gen.Op. No. 69-1 at 2.

Further support for our conclusion that deputy registrars are
affiliated with political parties comes from the Deputy
Registrar Handbook provided each newly appointed registrar. In
that guide, the status of the registrars is recognized:
"Because Deputy Registrars are members of the party
organization. . . ." (at p. 2), the handbook also lists other
permitted activities besides simply registering voters. Among
these include participation in registration drives sponsored by
the political party and circulating the party's nomination
petitions.
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Since deputy registrars are appointed through their
nomination by a political party, and because they serve as
representatives of their party, they may not simultaneously be
a State employee under the mandate of A.R.S. § 41-772(B) unless
they are specifically exempted by § 41-771. A.R.S. § 41-771
reads in full:

§ 441-771. Exemptions
The provisions of this article do not apply to:
1. Elected state officers.

2. State officers and members of boards and
commissions appointed by the legislature or the
governor, the employees of the governor's office,
the employees of the Arizona legislative council,

and the employees of the supreme court and the
court of appeals.

3. State officers and employees appointed or

employed by the legislature or either house
thereof.

4, Officers or employees of state universities and
colleges, personnel of the Arizona state school
for the deaf and blind, or the public school
system.

5. Patients or inmates employved in state
institutions.

6. Officers and enlisted men of the national guard
of Arizona.

7. The single administrative or executive head of
each state department or agency.

8. Positions which the personnel administration
division determines are essentially for
rehabilitation purposes.

9, Temporary or part-time personnel as determined by
the personnel administration division.
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10. Not more than two assistants who serve in the
office of an elected state officer, where that
elected state officer is the sole elected head of
the department.

11. One administrative assistant who serves a board
or commission elected to head a state agency,
department or division, and one assistant for
each elected member of such board or commission.

12, Any other position exempted by law.

If the employee is not covered by § 41-771 and he is a
deputy registrar at any time during his employment, then he is
subject to the mandate of A.R.S. § 41-772(D) which states:

D. A person in the state service who violates any
of the provisions of this section shall be subject to
suspension of not less than thirty days or dismissal.
(emphasis added).

It is a general rule that "shall" indicates a mandatory
intent unless a convincing argument to the contrary is made.
Sierra Club v. Train, 557 F.2d 485, 489 (5th Cir., 1977), C.
Sands, Sutherland's Statutory Construction, § 25-04 (4th ed.
1973). 1In this situation, there appears no convincing argument
to the contrary, and indeed, a mandatory construction is the
best manner of fulfilling the intent of the statute. To permit
the exercise of discretion in determining the extent of an
erring employee's penalty would thwart the purpose of the
statute.

As stated in the statute, an employee must at least be
suspended for thirty days. Any mitigating circumstances
surrounding the individual employee's situation may only be
used by the Board to determine whether the employee should be

dismissed or the length of suspension beyond the minimum thirty
days.
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The intent of the legislaure is unequivocal and it leaves
no room for exceptions beyond those stated in § 41~771. The
statutes do not distinguish active deputy registrars from
inactive ones and do not provide a sliding scale according to
the length of simultaneous service. Until the statutes are
amended, there is no choice but to follow § 41-772(D) and
either dismiss or suspend for at least thirty days any faulting
employee.

Sincerely,

Bod billoo
BOB CORBIN

Attorney General
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