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Re: I79-176 (R79-057)

Dear Senator'Camping:

This is in response to your inquiry of February 28, 1979 as
to whether the phrase "fetal deaths" as used in A.R.S. § 36-329
includes deaths resulting from abortion. A.R.S. § 36-329 is
part of Title 36, Chapter 3, dealing with vital statistics.
Paragraph A of that section provides, in part, as follows:

A fetal death certificate for each fetal death
occurring in this state after a gestation period of
twenty completed weeks or more shall be filed with the
designated registrar within three days following
delivery and prior to cremation or removal of the
fetus from the registration district. . . .
The term "fetal death" is defined for purposes of Title 36,
Chapter 3, in A.R.S. § 36-301.2 as follows:

"Fetal death" means death prior to the complete
expulsion or extraction from its mother of a product
of human conception, irrespective of the duration of
pregnancy. The death is indicated by the fact that
after such expulsion or extraction the fetus does not
breathe or show any evidence of life such as beating
of the heart, pulsation of the umbilical cord, or
definite movement of voluntary muscles.
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The definition of "fetal death" is without regard to the
cause of death, Therefore, we conclude that a fetal death
certificate must he filed whenever the conditions of A.R.S. §§
36-329.A and 36-301.2 are met, irrespective of the cause of

death.
Sincerely, ’ ‘
Bt LA
BOB CORBIN
Attorney General
BC/mm
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