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Dear Mr., Jamieson:

You have requested this office's opinion on a number of
questions concerning the application of A.R.S. § 23-791 to
claimants for unemployment benefits who are receiving
retirement payments.

Your first question is whether A.R.S. § 23-791 excludes
from "base period wages" wages paid to a person by that
person's employer if that person is receiving a retirement
payment which is calculated in such a manner as not to be
dependent upon any of the previous work for that employer.
A.R.S. § 23-791 provides:

Wages paid by a base-period employer to an
individual whose benefit year begins after December
31, 1978 and who at the time of claiming or receiving
benefits is receiving any payment on account of
retirement which is based on any previous work for
such base-period employer shall not be considered
"wages for insured work" within the meaning of
paragraph 6 of § 23-771 and §§ 23-607 and 23-779.

Thus, this provision excludes*>from base period wages, and hence
either reduces or eliminates the unemployment compensation to
which a person might otherwise be entitled, wages paid to that
person by that person's employer if that person is receiving
any retirement payment which is "based on" any previous work
for such employer.
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Under most, if not all, private retirement systems, the
amount of a person's retirement benefit obviously will be
"based on" at least some work for the employer which partially
or wholly funded the benefit. This is so, because usually both
the entitlement to and amount of the benefit will be directly
related to the duration of that work and the wages paid for the
work. However, under the social security system, it is
possible for a person to work for an employer, for that
employer to make contributions to the system on account of that
person, and for that person's entitlement to social security
retirement benefits to be calculated in a manner such that the
amount of those benefits is not dependent upon the work
performed by that person for, or the wages paid to that person
by, the contributing employer. The question then arises
whether, under A.R.S. § 23-791, a retirement benefit is "based
on" work for an employer who has contributed to the system
which funds the benefits even though the amount of the benefits
is computed in a fashion such as to be totally independent of
the work for, or wages paid by, that employer.

We cannot determine from the statutory language exactly
what the Legislature intended. On the one hand, it is possible
to take the position that the Legislature intended to eliminate
payments made on behalf of the same person by the same employer
to two different systems providing benefits to that person at
the same time. Thus, the social security retirement payments
received by a person may be loosely viewed as being based upon
contributions made by an employer on behalf of that person in
the sense that the contributions are deposited in the same fund
out of which the benefits are paid. ‘

On the other hand, if this is what the Legislature
intended, it much more clearly could have expressed this
desired result by inserting the language "from a fund to which
such base period employer has contributed on behalf of such
individual" in place of the clause "which is based on any
previous work for such base-period employer." By using the
phrase "based on," the Legislature has sugdested, however, that
the calculation of the amount of the retirement benefit has to
depend in some fashion on the previous work.l The
Legislature may have desired this result as a form of rough
justice under which the entitlement fo or amount of _
unemployment compensation will not* be affected unless the

1. We understand that the Department may have real
administrative difficulty in determining whether particular
social security retirement benefits depend upon particular work
performed by the recipients.
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amount of the retirement payment received by a person is at
least affected by work for the contributing employer.?

As a consequence, we are unable to determine which result
the Legislature desired. You therefore have the discretion
administratively to interpret the statute in a reasonable
fashion.

You next asked whether the phrase "is receiving" as used in
A.R.S. § 23-791 with respect to retirement benefits may be
interpreted to mean, in effect, "has received, applied for or
become entitled to." We think that phrase cannot be given such
a broad meaning, as it appears to be plain and unambiguous.
Padilla v. Industrial Commission, 113 Ariz. 104, 106, 546 P.2d
1135 (1976). Moreover, while a few states do disqualify
claimants for unemployment benefits who have applied for or are
entitled to retirement benefits but who have not yet bequn to
receive such benefits, that is because the unemployment acts of
those states specifically so provide. Cf. Illinois
Unemployment Insurance Act, Sec. 611.A.1. We also note, in
this regard, that the Legislature, in A.R.S. § 23-791, used the
phrase "at the time of claiming or receiving benefits" with
respect to the unemployment compensation benefits, and yet
limited the language to "receiving" with respect to retirement
penefits. We therefore do not think it possible to interpret
the word "receiving" as having any meaning other than its usual
one - - which is, "getting" as evidenced by having in hand.3

You last asked whether the phrase "any payment on account
of retirement" as used in A.R.S. § 23-791 might include
payments on account of disability. Once again, we do not think
the Legislature, by using the plain and unambiguous word
"retirement," meant to include "disability" within it. Padilla
v. Industrial Commission, supra. Moreover, though at one time
the Legislature precluded persons who received workmen's
compensation for certain temporary disabilities from
simultaneously receiving unemployment compensation, the
Legislature deleted that preclusion in 1941 (Laws 1941, Ch. 124,

2. This would only be "rough justice," because the
receipt of one dollar of retirement benefits which is "based
on" previous work for the base-period employer may and will
likely result, under A.R.S. § 23-791, in the loss of many more
dollars in unemployment compensation.

3. This means having in hand the first of the retirement
payments with no justifiable reason to think that the payments
will not continue.
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§ 5; Parise v. Industrial Commission, 16 Ariz.App. 177, 492
P.2d 426 (1971), and we think 1t inappropriate to read such a
preclusion back into the law without a specific direction to
that effect from the Legislature.

We recognize, however, that there may be some administra-
tive difficulty in distinguishing between payments on account
of retirement and payments on account of disability. 1If it
appears to the Department that a payment is made on account of
retirement, but the unemployment compensation claimant takes
the position that all or a portion of the payment is on account
of disability, then the claimant should have the burden of
establishing that fact.

If you have any further questions concerning this subject,
please let us know.

Sincerely,

® 2oL

BOB CORBIN .
Attorney General
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