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Attorney General
STATE CAPITOL

Phoenix, Arizona 85007

Robert B’. Corbin

October 19, 1979

LAW LIBRARY
TR ARIZONA ATTORNEY GENERAL

Director, Division of Emergency Services
Department of Emergency and Military Affairs
5636 East McDowell Road

Phoenix, AZ 85008

Re: 179-264 (R75-791, R79-196)
Dear Mr. Ott:

Over the years your Division has made several requests for
opinions clarifying the relationship between the rule-making
-power of the Division of Emergency Services and the Administra-
tive Procedure Act (APA), A.R.S. § 41-1001 et seq. On Novem-
ber 8, 1978, yvou submitted the following questions which were
re-drafted from your original letter of December 17, 1975:

1. Are Civil Defense Administrative Orders (herein-
after referred to as CDAOs) issued by the Governor in 1962
through 1964 still in effect although A,R.S. § 26-302.B has
been repealed and replaced by A.R.S. § 26-307.A?

2. If the answer to question 1 is yes, in view of
the Administrative Procedure Act, A.R.S. § 41-1001 et seq..

how may the aforementioned CDAOs be revised, superseded or
rescinded?

More recently, you have asked whether the Act is applicable to
Division rule and regulation modifications that must be made as
a result of Executive Order No. 79-4.1/

1. Executive Order No. 79-4 provides for the disbursement
of federal disaster assistance. The current rules and regula-
tions, A.C.R.R. R8-2-33 et seq., deal with state funds only.
Thus, the rules and regulations need to be amended.
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Generally, it is our position that the Division of Emergency
Services must comply with the provisions of the APA. 1In order
to answer your questions, however, it is necessary to discuss
the legislative history of the Division.

Prior to 1971 the organization and administration of emer-
gency services were detailed in Chapter 2 of Title 26, entitled
"Civil Defense". The Governor had specifically enumerated
powers provided in A.R.S. § 26-341, subsections 1 and 2, which
gave him "general dlrectlon and control of the department of
civil defense", made him "responsible for carrying out the pro-
visions of this chapter" and authorized him to make orders,
rules_and regulations to carry out the provisions of this chap-
ter."2 The civil defense laws were reorganized in 1971 to
reflect the Legislature's concern _with the adequacy of state
response to emergency situations.3/ Title 26, Chapter 2 was
renamed "Disaster Preparedness, Search or Rescue" and the pro-
visions therein were changed to more clearly delineate respon-

51b11121es for planning and administration of emergency ser-
vices.2

2, The Governor could, at his discretion, designate
counties and other agencies to make, amend and rescind orders
pursuant to A.R.S. § 26-302.A. A department of civil defense
was provided by A,R.S. § 26-321, the director of which was
"subject to the direction and control of the governor" and
charged generally with coordinating civil defense activities.
A.R.S. § 26-322. A civil defense advisory council was estab-
lished by A.R.S. § 26-331.A, the purpose of which was to
"advise the governor and director of civil defense on all
matters pertaining to civil defense."

3. The historical note following A.R.S. § 26-301 relates

the legislative purpose for reorganization, as set forth in
Laws 1971, Ch. 51, § 1.

4, See historical note, supra, n. 1, wherein the Legis-
Jature specifies the areas of responsibilities to be covered by
the act. TLaws 1977, Ch. 26, § 3, substituted "Emergency Ser-
vices" for "Disaster Preparedness, Search or Rescue" as the
heading for the chapter.
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Whereas the old act emphasized the Governor's powers rela-
tive to emergencies, the new act details the powers granted to
other parties.> A most significant change in this respect
is the grant of authority to counties, cities and towns to
make, amend and rescind orders, rules and regulations so long

as they do not conflict with those promulgated by the Gover-
nor.é/ A.R.S. § 26-3070Ac

Your first question relates to the validity of CDAOs prom-
ulgated by the Governor under the o0ld act in view of the fact
that it has been repealed. A.R.S. § 26-302 formerly provided
in part:

§ 26-302. Power of counties and other
' agencies designated by governor
to make rules, regulations and
orders; procedure

A. The counties and other agencies
designated by the governor may make, amend
and rescind orders, rules and requlations
necessary for civil defense purposes and to
supplement carrying out the provisions of
this chapter, but not inconsistent with
orders, rules or regulations promulgated by
the governor or a state agency exercising a
power delegated to it by him.

5. Under the new act, authority over emergency functions
is divided among several parties. A division of emergency
services is created by A.R.S. § 26-305 with clearly defined
powers and duties granted to its director pursuant to A.R.S. §
26-306. In addition, A.R.S. § 26-302 provides that the
Governor may delegate any of the powers, except emergency .
powers, vested in him to the Director of emergency services. A
state emergency council is established under A.R.S. § 26-304,
the powers and duties of which include making recommendations
for orders, rules and regulations to the Governor and recom-

mending assignment of a responsibility for emergency planning
to a state agency.

6. Under A.R.S. § 26-302,A of the o0ld act, the Governor
had the discretion to allow counties to promulgate rules, etc.
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B. Any order, rule or requlation
promulgated by the governor, or by any board
of supervisors or other agency authorized by
this chapter to make orders, rules and
regulations, shall have the full force and
effect of law when issued by the governor or
any state agency, if a copy thereof is filed
in the office of the secretary of state, or
if promulgated by a county or other
political subdivision of the state or agency
thereof, if filed in the office of the clerk
of the political subdivision or agency
promulgating it. Existing laws, ordinances,
rules and regulations inconsistent with this
chapter, or any order, rule or regulation
issued under authority of this chapter,
shall be suspended during the time and to
the extent that they conflict.

Currently, A.R.S. § 26-307 provides in part:

§ 26-307. Power of counties, cities, towns and state
agencies designated by the governor to
make orders, rules and regulations;
procedure '

A, State agencies when designated by
the governor, and counties, cities and towns
may make, amend and rescind orders, rules
and requlations necessary for emergency
functions but shall not be inconsistent with
orders, rules and regulations promulgated by
the governor.

B. Any order, rule or regulation
issued by the governing body of a county or
other political subdivision of the state is
effective when a copy is filed in the office
of the clerk of the political subdivision.
Existing laws, ordinances, orders, rules and
regulations in conflict with this chapter or
orders, rules or requlations issued under
authority of this chapter, are suspended
during the time and to the extent that they
conflict.

Specific reference made in A.R.S., § 26-307.B to the fact that

existing orders will be suspended only insofar as they conflict
with orders issued under authority of the act assumes that
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orders were in existence prior to the passage of the new act.
Furthermore, when a Legislature repeals and simultaneously re-
enacts a statute, it is generally held that provisions of the
old statute which are included in the new one are continued in
force from the date of the original enactment.l/ Both statu-
tory schemes provide for promulgation of CDAOs by the Governor.
We conclude, therefore, that the CDAOs promulgated under the

0ld act are still in effect subject to the above-mentioned limi-
tation regarding conflicts.

Having concluded that CDAOs ‘issued prior to the new act are
still in effect, we now consider your second and third ques-
tions, which relate to the procedures by which such CDAOs and
rules may be revised, superseded or rescinded. A preliminary
question is whether the rule-making process pursuant to the
Emergency Services Act is governed by the APA, A.R.S. § 41-1001
et seg. As a general rule, all state agencies must follow the

specified procedures when promulgating, amending or repealing
an agency rule.8

7. See Anno: Effect of Simultaneous Repeal and Re-

enactment of All, or Part, of Legislative Act., 77 A.L.R.2d
336, especially §§ 3, 1l1.

8. A.R.S. § 41-1001.1 provides in part: "1. 'Agency'
means every agency, board, commission, department or officer,
authorized by law to exercise rule-making powers or to adjudi-
cate contested cases. . . ." Pursuant to A.R.S. § 36-306.A.3,
the Director of Emergency Services has the duty, subject to the
approval of the Adjutant General, to “[m]ake rules and regu-
lations necessary for the operation of the division." Also,
A.R.S. § 35-192.G directs the Director to "develop rules and
regulations for administering the [emergency] fund, subject to
approval by the governor." The Division is, then, "author-
ized by law to exercise rule-making powers." It is interesting
to note that the Adjutant General, in his capacity as head of
the Department of Emergency and Military Affairs (of which v
Emergency Services is one division, with Military Affairs being
the other), has similar rule-making powers under A,R.S. §
26-102.4; however, in his capacity as director of the Division
of Military Affairs, he has no rule-making authorization.
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The definition of "rule" for purposes of the APA is set
forth in A.R.S. § 41-1001.7:

_ 7. "Rule" means each agency statement
of general applicability that implements,
interprets or prescribes law or policy, or
describes the organization, procedure or
practice requirements of any agency. The
term includes the amendment or repeal of a
prior rule, but does not include statements
concerning only the internal management of
any agency and not affecting private rights
or procedures available to the public, or
declaratory rulings issued pursuant to
§ 41-1007 or intra-agency memoranda.

Under this definition, all statements of general applicability
which describe the organization, procedure or practice require-
ments of the Division of Emergency Services are rules. Only
statements concerning the Division's internal management and
not affecting private rights or procedures available to the

. public are exempt.3/

With respect to CDAO's made, amended or rescinded by

counties or other political subdivisions of the state, A.R.S.

§ 26-307.B specifies that such a rule "is effective when a copy
is filed in the office of the clerk of the political subdivi-
sion." This procedure pertains only to these entities and is
an alternative to the APA. Such a special statute takes prece-
dence over a general statute and thus governs the rule-making
procedures for political subdivisions.l10/ CDAO's which are

9. See, e.g9., Washington School District No. 6 v. Superior
Court, 112 Ariz. 335, 541 P.2d 1137 (1975) (establishment of
textbook evaluation committee is internal procedure); Mendoza
v. Industrial Commission, 22 Ariz.App, 433, 528 P.2d 184 (1974)
(delegation of duty to set wage compensation concerns internal
management). But see Ariz. Dept. of Aero. v. Fred Harvey

Transp., 114 Ariz. 401, 561 P.2d 322 (1977; Ariz.Att'yGen.Op.
No. 77-65.

10. Ariz. State Tax Comm'n v. Phelps Dodge Corp., 116
Ariz. 175, 568 P.2d 1073 (1977), and the cases cited therein.
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promulgated, amended or rescinded by state agencies are subject
to the requirements of A.R.S. §§ 41-1001 et seq.ll/

Similarly, with respect to the amendment of rules and
regulations governing disbursement of federal emergency funds
under Executive Order No. 79-4, pursuant to A.R.S. § 35-192.G,
such amendments must be made in compliance with the APA.
A.R.S. § 35-192.G provides:

G. The state director of emergency
services shall develop rules and regulations
for administering the funds, subject to
approval by the governor.

The fact that the rules and regulations are subject to the
Governor's approval does not excuse them from compliance with
the APA. This is merely one additional step in the rule-making
process; if the Legislature had intended to exempt these rules
from the APA, it would haye done so specifically by establishing
an alternative procedure.l2/ The rules governing disburse-

ment of emergency funds to "provide for the allocation of public
funds to alleviate the damage, loss, hardship or suffering
resulting from , . . disasters" definitely impact upon private
rights and procedures available to the public, as_well as
describing procedure requirements of the agency,ii/ so that

11. It is interesting to note that the prior statutory
scheme provided an alternate procedure for all CDAO's in A.R.S.
§ 36-302 (quoted above). The current statute only refers to
political subdivisions. This reinforces the fact that the
Legislature intended that state agency CDAO's must comply with
the APA. We also note all promulgated CDAO's must not be
inconsistent with those promulgated by the Governor.

12. See A.,R.S. § 26-307.B, discussed above. Cf. A.R.S. §
26-115, which specifies that reqgulations made by the general
staff of the Division of Military Affairs "shall be in force.
and effect when approved by the governor."

13. Executive Order No. 79-4 also provides, in pertinent
part:

1. The Director, Arizona Division of
Emergency Services is responsible for the
administration of any funds made available
by the State of Arizona or by any agency of
the Federal government for meeting '
conditions constituting a state of emergency
or a Presidential declaration of a major

disaster, In this capacity said Director:
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they are covered by the definition of "rule" in A.R.S.
§ 41-1001.7.14/ k

We therefore conclude that the pertinent rules and regula-

tions must be amended in accordaiice with the APA.

Sincerely,

Bof okl

BOB CORBIN
Attorney General

BC/mm

Footnote 13 Continued

a. Shall disburse the funds and sign encumbrances,
claims and other pertinent documents and will maintain such
records as are normally acceptable for audit purposes.

b. May, pursuant to State of Arizona procurement
procedures, develop, negotiate and consummate contracts or
leases with individuals, institutions or commercial
agencies to prevent or minimize the loss of lives or
property, to ease the suffering of disaster victims or to
effect repairs, restoration and other assistance to
eligible applicants.

C. May employ necessary additional personnel by
exempt appointment or individual contract, within the
availability of disaster-related funds, to effect full
recovery measures, or to provide train- ing and public

information to enhance protection, survival and recovery
from future disasters,

d. May, pursuant to State of Arizona procurement
procedures, contract for the conduct of feasibility studies
to analyze the adequacy of present personnel, procedures
and equipment to cope with disasters and for a

determination of changes or additional resources that will
be required.

1l4. See also Ariz. Dept. of Aero. v. Fred Harvey Transp.,

114 Ariz. 401, 561 P.2d 322 (1977).




, Attorney Beneral

STATE CAPITOL
}ﬁhuenix, ?\rizuna 85007

Rabert B. Corhin

October 19 , 1979

| - LAW |iBpp
John R. Mayfield, Esq. ! R
et e, ANEONA ATTORNEY GENHMY[.
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Re: I79-265 (R79-261)
Dear Mr. Mayfield:

We have reviewed your opinion of September 18, 1979, to the
Phoenix Union High School System concerning the District's
responsibility with regard to the issuance of graduation
diplomas and the following is a revision of that opinion.

The following questions were asked by Dr. Patrick B.

Henderson, Superintendent of the Phoenix Union High School
System:

1. May a school district withhold the diploma of a
high school student who has met all the requirements for
graduation but who, for personal reasons, chooses to delay
accepting the diploma until the following year?

2. May the district withhold the diploma of a high
school student who has completed all required courses and
the minimum number of units for graduation, but has not yet
met the requirements for a special program such as a
vocational course? What about a student enrolled in a
special education program for exceptional children?

As pointed out in vour opinion, the State Board of Education
has authority to determine the minimum number of credits
necessary for graduation from high schcol. A.R.S. § 15-102.
19. The board of education of a high school district may
prescribe a course of study for its students which requires




