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Dear Senator Taylor:

We are writing in response to your request for our opinion
on whether a member of a county board of supervisors of a
county in which a State university is located may serve
simultaneously as a member of the Arizona Board of Regents.

At common law public officers were not precluded from
holding more than one office unless the offices were
incompatible. Because of the state of the common law, a number
of states, including Arizona, have enacted statutes specifying
the circumstances under which public officers are not eligible
to hold more than one office at a time.

The only statute dealing specifically with the eligibility
of members of a county board of supervisors to hold dual
offices is A.R.S. § 11-211 which makes any person holding any

other county or precinct office ineligible to hold the office
of supervisor.

No statute dealing specifically with the Arizona Board of
Regents addresses the question of members holding dual offices.

We therefore must analyze your question under general
statutes dealing with the simultaneous holding of more than one

public office and the common law doctrine of 1ncompat1b111ty of
public offices.

The general statute on the subject is A.R.S. § 38-296 which
provides, in pertinent part:
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A. No incumbent of an elective office,
whether holding by election or appointment,
shall be eligible for nomination or election
to any office other than the office so held,
nor shall the nomination papers of such
incumbent be accepted for filing.

* * %

C. This section shall not be construed
to prohibit a person whose resignation from
office has become effective from qualifying
as a candidate for another office during the
unexpired portion of the term affected by
the resignation, nor shall it apply to any
incumbent elective officer who seeks
reelection to the same office or to any
other public office during the final year of
the term to which he has been so elected.

Previous opinions of the Arizona Supreme Court and of the
Attorney General regarding A.R.S. § 38-296 have dealt only with
questions involving two elective offices.1/ No previous
opinion has considered whether A.R.S. § 38-296 applies to an
incumbent of an elective office who seeks to serve
simultaneously in an appointive office. A close reading of
A,R.S. § 38-296 has convinced us, however, that it is limited
to eligibility to hold more than one elective office at any
time. The statute specifically addresses nomination or
election to an office, the filing of nomination papers, and
qualifying as a candidate, all of which appear to us to be
unique to the holding of elective offices. If we were to
conclude that A.R.S. § 38-296 made an incumbent of an elective
office ineligible to hold an appointive office, we would have
to conclude that the incumbent of the elective office was
ineligible for "nomination," but not for "appointment," to any
appointive office because the langquage of A.R.S. § 38-296 would
address only "nomination" to the appointive office.

Nominations to appointive offices are made only when an
appointment is subject to the consent of someone other than the
appointing authority. For example, a number of gubernatorial
appointments are subject to the consent of the Senate pursuant
to A.R.S. § 38-211, and, therefore, nomination to the

1. Moore v. Bolin, 70 Ariz. 354, 220 P.2d 850 (1950);
Whitney v. Bolin, 85 Ariz. 44, 330 P.2d 1003 (1959); Shirley v,
Superior Court, 109 Ariz. 510, 513 P.2d 939 (1973);

Atty.Gen.Op. Nos. 68-10, 72-20-L, 177-180, 1I78-37, 178-121,
I78-137.
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appointive office must precede the appointment. On the other
hand, the filling of appointive offices not subject to consent
by another is accomplished by direct appointment by the
appointing authority without any nomination. We find nothing
in A.R.S. § 38-296 to indicate that the Legislature intended an
incumbent of an elective office to be ineligible to hold an
appointive office only when the filling of the appointive

office is subject to a prior nomination and consent procedure
but not otherwise,.

We conclude, therefore, that no statute makes a county
supervisor ineligible to serve as a member of the Board of
Regents while serving as a supervisor.

Under the common law doctrine of incompatibility of public
offices, a public officer who accepts a second office which is
incompatible with the first office automatically vacates the
first office. Perkins v. Manning, 59 Ariz. 60, 122 P.2d4 857
(1942). 1In Perkins, the court said:

The doctrine of incompatibility of
offices depends upon the public policy of
the state; that offices are incompatible not
only when the duties thereof are in
conflict, but when it is physically
impossible that they may be performed
properly by the same person.

59 Ariz. at 70.

A further explanation of the doctrine of incompatibility

appears in 3 McQuillin, Municipal Corporations, § 12.67 at 298
(3rd ed.rev. 1963):

While incompatibility has been
described as physical impossibility to
perform the duties of both offices, it is
not simply a physical impossibility to
discharge the duties of both offices at the
same time, it is an inconsistency in the
functions of the two offices, as where one
is subordinate to the other, or where a
contrariety and antagonism would result in
the attempt by one person to discharge
faithfully and impartially the duties of
both., Two offices are said to be
incompatible when the holder cannot in every
instance discharge the duties of each.
Incompatibility arises, therefore, from the

nature of the duties of the offices, when
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there is an inconsistency in the functions
of the two, where the functions of the two
are inherently inconsistent or repugnant, as
where antagonism would result in the attempt
by one person to discharge the duties of
both offices, or where the nature and duties
of the two offices are such as to render it
improper from considerations of public
policy for one person to retain both. The
true test is whether the two offices are
incompatible in their natures, in the
rights, duties or obligations connected with
or flowing from them,

Not pertinent to the applicability of
the doctrine of incompatibility is the
distinction between a local office and a
state one. Neither is it pertinent to say
that the conflict in duties may never arise,
it is enough that it may, in the regular
operation of the statutory plan. Nor is it
- an answer to say that if a conflict should
. . arise, the incumbent may omit to perform one
of the incompatible roles. The doctrine was
designed to avoid the necessity for that
choice.

There is no yardstick by which the rule
prohibiting the holding of incompatible
offices may be applied; each case must be
judged on its own particular facts.

[Footnotes omitted.]

We have reviewed the duties of the county boards of
supervisors as they appear generally in A.R.S. § 11-251 and the
duties of the Arizona Board of Regents as they appear generally
in Title 15, Arizona Revised Statutes. From our review it
appears to us that the duties of a county supervisor are not
inherently inconsistent with the duties imposed upon the '
Arizona Board of Regents.2 We have not, however, undertaken
such a thorough investigation and analysis of the duties of
both offices that we can say unqualifiedly a conflict could
never arise. If you are concerned about whether a conflict

. 2. See also Ariz. Atty.Gen.Op. 76-214 (R76-294).
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could ever arise, you may want to pursue further inquiry into

the day-to-day requirements of both offices through appropriate
legislative channels. :

If we can assist you further, please let us know.
Sincerely,

Lok Lol

BOB CORBIN
Attorney General
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