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Mr. R. J. Borane, Secretary

Law Enforcement Merit System Council
2339 North 20th Avenue

Phoenix, AZ 85009

Re: 1I80-023 (R80-027)

Dear Mr. Borane:

We are writing in response to your request for an opinion
on whether a member of the Law Enforcement Merit System Council

may hold the office of justice of the peace while he is serving
on the Council.

A public officer is not precluded from holding more than
one public office simultaneously unless a statute or the common

law doctrine of incompatability of public office prohibits the
same.

In this instance, A.R.S. § 28-235.A, which bears on your
guestion, provides:

The governor shall appoint a law
enforcement merit system council consisting
of three persons chosen on the basis of
experience in and sympathy with merit
principles of public employment, who shall
not have held elective public office within
one year preceding appointment. They shall
not hold any other political office while
serving on the council, and a vacancy shall
be filled by the governor upon the same
basis as the original appointment. They

shall receive no compensation for their
services,

We have no doubt that the office of justice of the peace is
an elective public office, inasmuch as the office of justice of
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the peace is made elective by Constitution,l/ and the duties
imposed on justices of the peace are prescribed by law and
involve some portion of the sovereign power,2/ thereby
satisfying the test enunciated by the Arizona Supreme Court for
determining when a position is a public office.3/

Initially, we would observe that, inasmuch as a Council
member may not have held an elective public office within one
year preceding his appointment to the Council, the Legislature
likely would have intended that a Council member also not hold
an elective public office while he served on the Council. To
conclude otherwise, would render the one-year limitation
meaningless.

i/ Ariz. Const., Art. 6, § 32 provides:

Section 32. The number of justices of the peace to be
elected in precincts shall be as provided by law. Justices

of the peace may be police justices of incorporated cities
and towns.

The jurisdiction, powers and duties of courts inferior
to the superior court and of justice courts, and the terms
of office of judges of such courts and justices of the
peace shall be as provided by law. The legislature may
classify counties and precincts for the purpose of fixing
salaries of judges of courts inferior to the superior court
and of justices of the peace.

The civil jurisdiction of courts inferior to the
superior court and of justice courts shall not exceed the
sum of two thousand five hundred dollars, exclusive of
interest and costs., Criminal jurisdiction shall be limited
to misdemeanors. The jurisdiction of such courts shall not
encroach upon the jurisdiction of courts of record but may
be made concurrenft therewith, subject to the limitations
provided in this section.

2/ 7Title 22, Arizona Revised Statutes.

3/ A public office is created by law with certain
definite duties involving some portion of the sovereign power

imposed by law on the office. Tomaris v. State, 71 Ariz. 147,
224 P,2d 209 (1951).
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We think A.R.S. § 28-235 makes this intention manifest by
prohibiting the holding of "elective public office within one
year preceding appointment" and the holding of "any other
political office while serving on the council." 1In our
opinion, A.R.S. § 28-235 stands for the proposition that a
Council member may not have held an elective public office
within one year preceding his appointment and may not hold
either an elective public office or any other political office
while serving on the Council.

Whether a Council member holds the office of justice of the
peace by election or by appointment to £ill an unexpired term
is not material to your inquiry, because A.R.S. § 28-235 is
directed toward the holding of the office rather than to the
means through which the incumbent came to hold the office.

Sincerely,

B bk

BOB CORBIN
Attorney General
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