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Dear Senator Hill:

This is in response to your October 26, 1979 opinion :
request with respect to the establishment of branch campuses by i

community college districts. Your letter raises the following
legal issues:

Directors for Community Colleges ("State Board") to
choose not to request State contributions for capital
outlay costs of a community college district?

. 1. Does A.R.S. § 15-686 permit the State Board of

2. Does A.R.S. § 15-686 require the State Board to obtain
legislative approval before establishing a branch
campus in a community college district?

In answer to your first question, A.R.S. § 15-686 provides
for two different types of State contributions to the capital
outlay costs borne by community college districts. Relevant
portions of the statute provide: '

A. The state, by legislative
appropriation, shall pay a sum equal to
fifty percent of the total cost for capital
cutlay for any district, not to exceed five
hundred thousand dollars, except in
districts where the district governing board
certifies the need for an additional campus
or campuses to the state becard. If the
board recommends the increase, it shall
present a plan to the legislature. Upon
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approval of the plan, the state by
legislative appropriation shall pav a sum
equal to fifty percent of the total cost for
capital outlay for any campus within the
district, but not to exceed five hundred
thousand dollars, at any one campus . . .

B. In addition to the appropriation
prescribed in subsection A of this section,
the state, by legislative appropriation,
shall pay for each full-time equivalent
student in a community college district
having under five thousand full-time
_equivalent students- the sum of one hundred
seventy-five dollars per capita per annum.
In a community college district having five
thousand or more full-time eguivalent
students, the state shall pay for each
full-time equivalent student the sum of one

hundred thirty-five dollars per capita per
annum . . .

C. Appropriations for capital outlay
as prescribed in subsections A and B of this
section shall bhe made to an account
designated as a capital outlay fund.

Subsection A requires the Legislature to contribute a sum
equal to 50% of the total capital outlay cost of a community
college district up to $500,000. It also authorizes the
Legislature to increase this contribution to those districts
having more than one campus where the need for additional
campuses has been recommended by the State Board and the plan
is approved by the Legislature. If the Legislature approves
the plan for additional campuses, the district is entitled to
receive State aid in an amount equal to 50% of the total
capital outlay cost up to $500,000 per campus .l

Subsection B requires. the Legislature to appropriate
annually a per capita amount based upon the number of full~time
equivalent students (FTSE) in each district., Subsection B
makes it clear that there are two separate types of

appropriations intended by § 15-686 through its introductory
language:

1. It is our understanding that $500,000 will generally be
less than 50% of the capital outlay expense of any major campus
expansion. TFor example, the cost estimate of the proposed

South Mountain Community College is estimated at $8,500,000.
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In addition to this appropriation
prescribed in subsection A of this section

Subsection C makes it clear that each of the two appropriations
referred to in subsections A and B are capital outlay
appropriations.

Your first question is whether the State Board can choose
not to request State contributions for capital outlay for
community college districts. Since A.R.S. § 15-686 (A) states
that if the Board recommends additional campuses, it "shall
present a plan to the legislature", we conclude that the State
Board is required to request subsection A monies. With respect
to the FTSE monies for capital outlav provided for in
subsection B, we believe that the Legislature is required to
appropriate such funds after having received the FTSE
computation made by the community caollege district. See A.R.S.
§ 15-688(C).2/

You have also asked whether the State Board must receive
legislative approval prior to establishing a branch campus in a
community college district. While it is clear that a community
college district cannot receive State aid as provided in
subsectjon A of A.R.S. § 15-686 without legislative approval,
we do not believe the statute precludes the establishment of a
branch campus absent such approval. Our conclusion is based
upon both the long-standing administrative implementation of
A.R.S. § 15-686(A), an interpretation in which the Legislature
has acquiesced, and the povers granted to the State Board in
A.R.S. § 15-659. -

Since 1960, the year in which A.R.5. § 15-686 was enacted,
it has been the practice of the State Board to select sites for
branch campuses, approve building plans for such campuses that
are submitted by community college district governing boards
and authorize construction of campuses prior to submitting a
request to the Legislature for § 15-686(A) funds., The State
Board has construed its power in A.R.S. § 15-659(C) to:

2. Our conclusion that the State must request subsection A
money is consistent with our statement in Op.Atty.Gen. No.
75-188 that:

It is the belief of this office that FTSE
money and a capital outlay appropriation may
he combined together in one capital outlay
account and that the responsibility of the
local districts is merely to raise the

balance owed for capital outlay. (Emphasis
added.) :
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. . . determine the location within the
district of the community college and
purchase, receive, hold, make and take
leases of and sell real property for the
benefit of the state for the use of the
community colleges under its jurisdiction

as granting authority to approve the building of branch
campuses without prior legislative approval. While the Board
has submitted plans for branch campuses to the Legislature, it
has viewed this submission as necessary only for purposes of
obtaining § 15-686 (A) state funding. The Legislature has been
made fully aware of this practice over the last 19 years. In
fact, legislative appropriations for § 15-686 (A) capital outlay
funds have been made for branch campuses whose construction has
commenced several years prior to receiving this funding.é/

A.R.S. § 15-686(A) is somewhat ambiguous. While it clearly
requires legislative approval as a prerequisite to State
appropriations, its language does not necessarily lead to the
conclusion that legislative approval for the establishment of a
branch campus is mandatory. We therefore believe that the
administrative interpretation which has been made known to the
legislature and has been followed for 19 years should be
accorded considerable weight in construing the statute. See
Chee Lee v. Superior Court, 81 Ariz. 142, 147, 302 P.2d4 529,
533 (1956). See, also, Industrial Commission v. Harbor
Insurance Co., 104 Ariz. 73, 449 P.2d 1 (1968); Bohannon v.

Corporation Commission, 82 Ariz. 299, 313 P.2d 379 (1957) .

3. Examples of this practice include the following:

Classes onened at the Aravapai Campus of the
Pinal County Community College District in
1974. In 1975 the State Board requested §
15-686 (A) funds but no appropriation was
made. In 1976 the State Board again
requested funding and an appropriation was
made for Aravapai.

Classes began during the Fall of 1974 at the
Pima Downtown Campus of the Pima County
Community College District. In 1976 the
State Board requested § 15-686(A) funds but
no appropriation was made. In 1977, the
State Board again requested funding and an
appropriation was made for the Pima Downtown
Campus. : : '
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In addition, we note that the State Board is granted
unrestricted authority to select the sites for community
colleges and purchase real property for the benefit of
community college districts in A.R.S. § 15-659(C). Further,
A.R.S. § 15-659(H) contemplates the acquisition of real
property through lease-purchases without utilization of §
15-686 (A) funds.2/ No legislative approval is specifically
required for lease-purchase of real property by the State Board
and A.R.S. § 15-659(H) impliedly permits the establishment of a
branch campus by means of a lease-purchase agreement.é/

We therefore conclude that A.R.S. § 15-A86(A) requires

~ legislative approval prior to the receipt of the State

approprlatlon described in that subsection, but is not intended
to require the State Board to obtain 1eglslat1ve aporoval as a
prereguisite to establlshlng a branch campus in a community
college district. -

"Sincerely,

Bof ol

BOB CORBIN
Attorney General

BC/mm

4, A.R.S. § 15-659 provides in part:

D. The state board may enter into
long-term lease or lease-purchase agreements
for real property, including buildings and
improvements to such property.

* % %

H. Districts which acquire real
property by ]ease—purchase shall not bhe
entitled to receive funds pursuant to the
provisions of § 15~686, subsection A,
pertaining to the specific real property
acquired by lease-purchase.

5. A.R.S. § 15-659(H) states that § 15-686, subsection A
funding is not available for real property acquired through
lease-purchase but does not deny the district subsection B

capital outlay funds for student enrollment that is generated
bv branch campuses.



