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INTERAGENCY

The Honorable Edward G. Guerrero
Arizona State Representative
House Wing, State Capitol
Phoenix, AZ 85607

Re: 1I80-061 (R80-030)

Dear Representative Guerrero:

You have requested -an opinion on the following question:

Under the terms of § 38-296, Arizona Revised
Statutes, may a member of the Board of Directors
of a volunteer fire district run for another pub-
lic office -- city, county or state -- w1thout
first resigning from the board?

We have concluded that this would be permissible under the
statute you cited.

Pertinent portions of A.R.S;'§ 38-296 read as follows:

A. No incumbent of an elective office,
whether holding by election or appointment; shall
be eligible for nomination or election to any
office other than the office so held, nor shall
the nomination papers of such incumbent be
accepted for filing.

* % %

c. This section shall not be construed to
pronibit a person whose resignation from office
has become effective from qualifying as a candi-
date for another office during the unexpired por-
tion of the term affected by resignation, nor
shall it apply to any incumbent elective officer
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‘ who seeks re-election to the same office or to
any other public office during the final year of
the term to which he has been so elected.

(Emphasis added.)

It is clear from reading A.R.S. § 38-286.C that if an
officeholder desires to run for another office during the final
year of the term which he is serving he may do so without vin-
lating the prohibition spelled out in A.R.S. § 38-296.A. We

" assume therefore that the question you pose is whether a member
of the board of directors of a volunteer fire district may run
for public office, and, if elected serve in that office, and at
the same time retain his position on the board indefinitely.

A similar question was raised in Shirley v. Supéiior Court
In and For County of Apache, 109 Ariz. 510, 513 P.2d 939, cert.
denied 415 U.S. 917 (1973). 1In that case a school district
trustee was elected to the board of supervisors for the same
county although he resigned prior to assuming his position on
the board of supervisors. An issue raised was whether a vio-
lation of A.R.S. § 11-211 or § 38-296 had occurred because of
s these circumstances. The Arizona Supreme Court sitting in banc
T stated that it is "extremely doubtful” that a school district
trustee is an elective officer as contemplated by A.R.S. § 38-
101; thus A.R.S. § 38-296.A would not be applicable. 7The court
reasoned that since the position of school trustee is not
compensated, it did not fall within the meaning of "office"
"board" or "commission" as defined in A.R.S. § 38~101. The
court acknowledged that the office of school district trustee
was one of public service or trust and was thus distinguishable
from an "office of profit." See Shirley, supra, 109 Ariz. at

515, 516, and Article 4, Part 2, Section 4 of the Arizona Con-
stitution.

Ariz.Atty.Gen.Op. No. 72-20-L addressed a virtually
identical question. The gquestion raised in that case was
whether concurrent service on a town or city council and a
school board is prohibited by A.R.S. § 38-296. The opinion
concluded that since a school board member is not compensated,
A.R.S. § 38-296 was inapplicable even though the position of-:
town or city council member is a compensated one. That opinion
recognized that there is only a remote possibility of conflicts
of interest or duties but stated that if a conflict should
arise, the officeholder affected should refrain from action to
avoid a violation of conflict of interest statutes. Our
Opinion No. 59-30 considered the question whether an individual
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It is therefore consistent with Shirley v. Superior Court In
And For County of Apache, supra, to conclude that a fire dis-
trict director is not an elective officer within the meaning of
A.R.S5. § 38-296.A. While this conclusion appears to answer
your question, the cases and opinions given above reveal the
necessity of examining other factors.

2. INCOMPATIBILITY DOCTRINE. There are two situations
under this doctrine where a person could be precluded from
holding public office: 1) when the duties of two positions are
in conflict, and 2) when it is physically impossible that two
positions be held simultaneously by one person. Perkins v.
Manning, 59 Ariz. 60, 122 P.2d 60 (1942); Coleman v. Lee, 58
Ariz. 506, 121 P.2d 433 (1942).  With respect to the conflict
of duties concern, the incompatibility decision means that
whenever there are foreseeable conflict of interest problems,
the officeholder should refrain from accepting a second office
without first resigning frcom his present office. See Ariz.
Atty.Gen.Op. No. I80-004. '

The "physically impossible" aspect of the incompatibility
doctrine can involve several factors, i.e., time, location,
physical and mental capacity. Different offices involve dif-
ferent constraints. To determine whether two positions are
incompatible each situation must be examined individually.
Since you did not specify what position the volunteer fire
district member would hold concurrently, it is impossible to
advise you on this point. 1In determinining if incompatibili-
ties do exist, you should examine A.R.S. §§ $~1002.02.T and .
9-1004.A where the duties and responsibilities of volunteer
fire district board members can be found.

We hope that this letter has satisfactorily answered your
question. ‘

Sincerely,

BOB CORBIN N

Attorney General -
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could act as justice of the peace and serve as a school board
member at the same time. 1In concluding that this was permis-
sible, we noted:

It is believed that the legislature by
enacting the foregoing statutes was considering
the possibility of a state officer using the
power and influence of one office to obtain
another state office with additional compensa-
tion, powers and influence.. Membership on a
school board can be distinguished from compen-
sated state offices in that it is purely an
office of public service by one who earns his
livelihood by some other means. We believe that
the purpose of the prohibition is to prevent one
from holding two public offices that would
require full time work or for which there is
authorized compensation, rather than to dis-
qualify an elected officer from also holding an

uncompensated office of trust such as a school
board member.

In that opinion the issue of whether the principle of ,
incompatibility of offices presented a problem under the cir-
cumstances was considered. The opinion quoted a portion of a
case that discussed the incompatibility doctrine.
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We hold, therefore, that the doctrine of
incompatibility of offices depends upon the
public policy of the state; that offices are
incompatible not only when the duties thereof are
in conflict, but when it is physically impossible

that they may be performed properly by the same
person. . , ,

Perkins v. Manning, 59 Ariz.
60, 70, 122 P.2d 60 (1942).

These cases and opinions reveal the factors which should be

considered in answering the question you posed. We will address
each factor separately. '

1. COMPENSATION. Volunteer fire district directors
receive no compensation for their services, but they may be
‘reimbursed for expenses incurred- in performing duties required
by law. See A.R.S. § 9-1002.02.H. 1In that respect a volunteer
fire district director is like a school board trustee; the
office is one of service and trust, not an office of profit.
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