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Re: 1I80-092 (R79-328)

- Dear Mr. Jamieson:

We are writing in response to your letter of December 7,
1979, in which you asked for our fginion as to whether the
governing body of a public agency=/ may delegate its authority
to enter into intergovernmental agreements to another party.

It is our opinion that such delegation is appropriate only under
the specific circumstances discussed herein.

In Ariz.Att'yGen.Op. No. I80-070, we stated that a board or
agency may not delegate a discretionary power which has been
granted to it by the Legislature. In other words, the particu-
lar board or agency must perform those duties which have been
devolved upon it by statute or other governing law.

Applying this standard to agencies entering into inter-
governmental agreements, we first of all note that the provi-
sions governing the joint exercise of powers, A.R.S. §§ 11-951
et seqg., do not "authorize any public agency to exercise any
power or engage in any business or enterprise that such public
agency is not authorized to exercise or engage in pursuant to
other provisions of law." A.R.S. § 11-954. Thus, if an agency
is not otherwise authorized by statute to delegate its power to
contract, it may not do so under A.R.S. § 11-951 et seq.

1. - Public agencies, for purposes relating to inter-
governmental agreements, are defined in A.R.S. § 11-951 as the
federal government and its agencies, Indian tribal councils,
the state and its agencies, counties, school districts, cities,

towns and all other political subdivisions of the state and
adjoining states.
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A.R.S. § 11-952 provides in pertinent part as follows:

A. If authorized by their legislative or other
governing bodies, two or more public agencies by di-
rect contract or agreement may contract for services,
or jointly exercise any powers common to the con-
tracting parties and may enter into agreement with
one another for joint or cooperative action. . .

* * *

G. Appropriate action by ordinance, resolu-
tion or otherwise pursuant to the laws applicable to
the governing bodies of the participating agencies
[in an inter-governmental agreement] approving or
extending the duration of the agreement or contract
shall be necessary before any such agreement, con-
tract or extension may be filed or become effective.

Subsection A contemplates only that those agencies that are
legally authorized to contract may be parties to an inter-
governmental agreement. In order to determine where the
authority to enter into a contract lies, it is necessary to
examine the powers granted to the particular agency in gques-
tion. For example, with respect to a state agency or county,
we must look to the substantive legislation governing the body
to ascertain where the power to contract is reposed; with
respect to a city, a charter may set forth the power. If the
power to contract rests solely with a particular body, it
cannot delegate that power. 1If, however, legislation or other
governing law permits delegation of the power to contract, the

governing body may delegate that power to an appropriate other
party.

Under subsection G, "appropriate action" is necessary
before the agreement becomes effective. What is "appropriate™
is determined again by examining "the laws applicable to the
governing bodies of the participating agencies." 1If, for
example, the power to contract rests with a particular board,
it cannot pass an ordinance or resolution purporting to grant
that power to someone else. The board itself must approve each
agreement. However, if the board has the power, by statute or
charter, to delegate its authority to contract to another per-
son or entity, an ordinance or resolution delegating the au-
thority to approve certain agreements may be appropriate.2/

' 2. We would suggest that a governing body consult with
l1ts counsel in order to ascertain whether its substantive law

111 permits delegation of the authority to contract.
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To summarize our conclusion, a public agency may delegate
its authority to enter into intergovernmental agreements only
when it is authorized by statute, charter or other governing
law to otherwise delegate its discretionary power to contract.

Sincerely,

Bod bl
BOB CORBIN
Attorney General
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