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Mr. Dudley S. Welker
Depiuty County Attorney
‘Graham County Courthouse
- Safford, Arizona 85546

Re: 1I80- 095 (R80-009)
Dear Mr. Welker:

Thank you for sending us a copy of your opinion dated

January 2, 19380 to Wayne A. McGrath, President of Eastern
Arizona College,

Although we are not authorized %o formally opine on
your opinion, we appreciate being informed of its contents.

Sincerely,

BOB CORBIN
Attorney General -
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Dear President McGrath: Vil

-
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You have inquired whether or not a brother of an employee of
the school may be a member of the Board of Education of the
college and if so, what limitations would result upon the

participation by such a board member in the affairs of the
college. : :

It is my opinion that a person otherwise qualified who has
been elected may serve as a member of the governing board of the
college regardless of the fact that he is the brother of a teacher
at the college, It is further my opinion that he may part1c1pate
as a board member, as more fully explained hereafter,

The guestion of conflict of interest is not totally clear as
set forth 1in the current statutes of the State. There 1is a
provision in A.R.S. §15-443C in reference to boards of trustees of
common school districts which states that no dependent, as defined
in §43-1001, of a trustee may be employed in the district except
by the consent of the Board. I do not believe this provision
applies to the college as it is not a common school district, but
that the college is governed by the general provisions of A.R.S.
§38-501 and following, which states in §38-~501A that it applies to
all public officers and employees of any political subdivision and

of the State and any of its departments, commissions, parties,
organizations, or boards.

L

A.R.S. §38-503B states, "any public officer or employee who
has, or whose relative has, a substantial interest in any decision
of a public agency shall make known such interest in the official
records of such public agency and shall refrain from voting upon

or otherwise participating in any manner as an officer or employee
in such decision.®

«

"Substantial interest" is defined in §38-502.11 as "any
pecuniary or proprietary 1nterest either direct or indirect,
other than a remote interest. Slnce by definition a substantial
interest 1is an interest other than a remote interest, the
definition of remote interest must also be determined. A.R.S.
§38-501.10 defines remote interest in many ways, but paragraph (h)
states "that of a public school board member when the relative
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involved is not a dependent, as defined in §43-1001, or a spouse."
Paragraph I states "that of a public officer or employee, or that
of a relative of a public officer or employee, unless the contract
or decision involved would confer a direct economic benefit or
detriment upon the officer, employee or his relative, of any of
the following: ' -
(i) Another political subdivision.
(ii) A public agency of another political subdivision.
(iii) A public agency except if it is the same governmental
entity."

As previously stated, the foregoing provisions are hardly a
model of clarity. However, an employee brother would not be a
dependent as defined in §43-1001 which is the provision of the
Arizona income tax law as this requires, pursuant to §43-1002,
that the person receive over half their support from the public
officer in question. I am assuming that this is in fact not the
case, as the fact of employment indicates the employee brother is
supporting himself. :

_ It would further seem to me, pursuant to the provisions of
paragraph I of A.R.S. §38-502.10, that so long as no benefit or
detriment would apply to the brother, other than as a member of a
class, that the public officer or board member could participate
fully in the deliberations and decisions. Stated more simply and
in another way, it would be my opinion that so 1long as the
decision and vote involved all teachers or employees as a class
and not the brother individually, there would be no limitations on
the actions of the board member. If, however, the question of the
particular brother's contract or circumstances involving that
brother's employment were the issue, then it is my opinion that
any activity on the part of the board member would be a conflict
of interest. :

We are sending a copy of this opinion  to the Attorney

General, to the Ethics Board, and for filing with the County
Recorder. :

Very truly yours, -

Jack M. Williams
COUNTY ATTORNEY

By

Dudley S. Welker, Deputy
DSW:mw -
: ~ Attorney General . Ethics Board

“State Capitol 1645 W, Jefferson
_ Phoenix, AZ 85007 - Phoenix, AZ 85007




