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State Capitol, West Wing
Phoenix, Arizona 85007

RE: (R80-190) 180-204
Dear Mr. Hibbs:

In your letter of August 18, 1980, you requested an
opinion concernlng how the "base limit" for fiscal year
1979-1980 is calculated for cities, towns, counties, and
community college districts. Once the base limit is
established, the expenditures of political subdivisions are
limited by a formula which adjusts the base for inflation and
population changes. Article 9, § 20 of the Arizona
Constitution contains the following language:

"The economic estimates commission [EEC]
shall determine and publish prior to April 1
of each year the expenditure limitation for
the following fiscal year for each county,
city and town. The expenditure limitations
shall be determined by adjusting the amount
of actual payments of local revenues for
each such political subdivision for fiscal
year 1979-1980 to reflect the changes in the
population of each political subdivision and
the cost of living."l

Article 9, § 20, subsection 3 defines "base limit" as "the

amount of actual payments of local revenues for fiscal year
1979-1980. . . .

l. Article 9, § 21 of the Arizona Constitution, containing
the same operative language, relates to community college and
school districts. Our analysis of Article 9, § 20 applies

. equally to Article 9, § 21.
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What we need to determine is what is meant by the
phrase, "actual payments. . . for fiscal year 1979-1980."2/
The answer to this question is particularly important for
determining the "base limit" for cities and towns, where
encumbrances3/ often are made in one fiscal year, while
payment is made in a subsequent year. This practice differs
from political subdivisions such as counties and community
college districts governed by lapsing provisions, which provide
that all encumbrances must be paid within the fiscal year.

There are several ways the phrase "actual
payments. . . for fiscal year 1979-1980" can be interpreted.
The Constitution sets up two standards: (1) payments must
actually be made at some point in time; (2) in order to be
counted, payments must relate to the fiscal year 1979-1980.

2. Senate Concurrent Resolution 1001 originally read
"actual payments, . . in fiscal year 1979-1980." The "in" was
later substituted by "for". The latter word is more
encompassing and less restrictive than the former. We note
that A.R.S. § 41-563.A.1, which sets forth the power and duties
of the Economic Estimates Commission, defines "base limit" as
"the amount of actual payments. . . in fiscal year
1979-1980. . . ." This statement is inconsistent with the
Constitution and the Legislature should take appropriate action
to remedy the situation.

3. For purposes of these provisions, we define
"encumbrance” as a binding legal obligation, entered into
during fiscal year 1979-1980, to receive and pay for, with
monies from the 1979-1%880 budget, specific goods or services to
be delivered after the close of the fiscal year. In other
words, an encumbrance is a binding executory contract which the
political subdivision is legally authorized to enter into.

Because the Constitution requires that all payments
must relate to fiscal year 1979-1980 in order to be included in
the "base limit," all expenditures for encumbrances must be
made pursuant to the specific terms of the contract as of the
close of fiscal year 1979-1980. 2Any modification to a contract
after the close of fiscal year 1979~1980 precludes the
encumbrance from being "related" to that fiscal year, as
required by the Constitution. Accordingly, even though an
expenditure may subsequently be made with 1979-1980 budget
monies, it may no longer be considered part of the "base limit."
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The legislature has not specifically addressed this issue,
especially with respect to how encumbrances are to be treated.
Two possible interpretations are not consistent with the
Constitution. The base limit cannot be limited to only those
payments actually made during the fiscal year 1979-1980, in
light of the language change of "in" to "for" in the drafting
of the Constitutional provision (see n.2, supra). The base
limit, likewise, cannot include all encumbrances for payment,
whether paid or not. At some point in time, actual payment
must be made.

There are two supportable interpretations. "[A]ctual
payments. . . for fiscal year 1979-1980" may mean payments made
for goods and services actually delivered in 1979-1980. This
interpretation would exclude encumbrances made for goods and
services not delivered in the fiscal year and would also
exclude goods and services delivered in the fiscal year for
which payment was made in a prior year. However, there may be
goods or services delivered in the fiscal year for which
payment will be made at a later date. Since the EEC must set
the base limit prior to April 1, 1981, it will have to
establish a cut-off date for those payments to be included in
the base limit for the fiscal year 1979-1980. The legislature

has not specifically granted the EEC the authority to establish
such a date.

Another possible interpretation would provide for the
inclusion of encumbrances made in the fiscal year 1979-1980
with 1979-1980 funds, so long as delivery and payment are made
at some later point in time. Again, a cut-off date for
payments would need to be established in order to meet the
April 1, 1981 deadline. To be consistent, this interpretation
would exclude from the base limit those encumbrances made in a
prior year although paid for in 1979-1980.

Both interpretations provide that the base limit for
fiscal year 1979-~1980 may be adjusted in the future to reflect
payments made after the annual cut-off date for encumbrances
made in 1979-1980 with funds from that fiscal year. 1In other
words, if a payment for fiscal year 1979-1980 is made after the
1981~1982 cut-off date, it may be counted in 1982-1983 towards
revising the base limit of 1979-1980; the base limit thus
"floats," subject to revision in subsequent years, as payments

for fiscal year 1979-1980 encumbrances are made with 1979-~1980
funds.
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Because the EEC is mandated by the Constitution to
determine the "base limit" for counties, cities, towns and
community college districts, we think it may take reasonable
steps to establish the "base 1limit" in the absence of
legislation prescribing a specific method of determination.

The EEC may choose any method of determination, including the
establishment of a cut-off date, which is not inconsistent with
the Constitution.2/ we suggest, however, that you seek

- legislative clarification of these issues.

Singerely,

STE J. IST
Chief Assistant
Attorney General

BC:cp

4. After you have determined what comprises the "base
limit," you should immediately notify the Auditor General, who
has the duty under A.R.S. § 41-1279.03. A. 4 to develop a
uniform reporting system for all political subdivisions to
insure compliance with Article 9, §§ 20 and 21.



