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INTERAGENCY L
Richard B. Nicholls, Commissionef¥
Arizona State Real Estate Department

1645 West Jefferson Street

Phoenix, Arizona 85007 180-206 (R80-269)

Dear Mr. Nicholls:

You have asked whether certain provisions of the
newly-enacted Groundwater Management Law (Ch. 1, Fourth Sp.
Session 1980, Laws of 1980) are applicable to subdividers in an
active groundwater management area who had complied with all
local requirements and had commenced construction prior to the
effective date of the legislation.l/ Specifically, you want
to know whether the subdivider must obtain a Certificate of
Assured Water Supply from the Director of Water Resources
(pursuant to A.R.S. § 45-576.E), before you can issue a Public
Report authorizing the sale of subdivided lands. It is our
opinion that although the Certificate requirement is generally
applicable to the subdividers you describe, the subdividers may
have "vested rights" under prior law which might, in limited
factual circumstances, serve to exempt them from the new
reguirement .2

Two provisions in the new groundwater code prohibit the
Real Estate Commissioner from issuing a Public Report allowing a
person to sell subdivided land unless the subdivider has
obtained a Certificate of Assured Water Supply. The first
provision is Chapter 1, Section 13, of the Act, which adds the
following language to A.R.S. § 32-2183:

C. If the subdivision is within a groundwater ac-
tive management area, as defined in Section 45~402,
the Commissioner shall deny issuance of a Public Re-
port unless the owner, agent or subdivider has been
issued a Certificate of Assured Water Supply by the

1/ We assume you are referring to subdividers who do not
qualify for a statutory exemption under A.R.S. § 45-576.D.
or E. '

2/

It is clear that under prior law a Public Report would
probably have been issued. ’
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Director of Water Resources, or unless the subdivision
is located within an area designated as having an as-
sured water supply by the Director of Water Resources
pursuant to Section 45-576, Subsection D or E.

Similarly, the groundwater code in Chapter 1, Section 86, sets
forth the same requirement in the following terms:

§ 45-576(D).

The state real estate commissioner may issue a public
report authorizing the sale or lease of subdivided or
unsubdivided lands only if the subdivider, owner or
agent has obtained a Certificate of Assured Water Sup-
Ply from the Director, unless the lands are located
within an area designated as having an assured water
supply pursuant to subsection D or E of this section.

On its face, the new law would appear to apply to any and
all subdividers who, as of the effective date of the groundwater
code, had not yet obtained a Public Report pursuant to A.R.S. §
32-2183, authorizing the sale or lease of lots. However, there
is a substantial body of case law holding that, in limited cir-
cumstances, a developer may secure a vested right to continue a
project in accordance with the law existing at the time the
project was commenced, and escape the requirements of new or
amended laws. The question, then, is whether the changes in the
groundwater law apply to developers whose projects were
substantially enough completed so that they might have obtained

some "vested rights" prior to June 12, 1980, the effective date
of the groundwater code.

The existence of "vested rights" in the context of real
estate development is not a new idea in Arizona and was first
discussed in City of Tucson v. Arizona Mortuary, 34 Ariz. 495,
272 P. 923 (1928). 1In that case, Arizona Mortuary obtained a
building permit and entered into a construction contract before
it learned of a pending change in the law which would have
rendered unlawful its operation of a mortuary in a residential
district. The Supreme Court held that performance of
substantial construction work might have given Arizona Mortuary
a vested right to complete the mortuary and operate it in a
residential area, but that the mere acquiring of the property
and obtaining of a building permit were insufficient to grant
any vested right. 34 Ariz. at 511. BSubstantially all of the
construction was done after the mortuary operator had learned of
the possibility of a zoning change.
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A similar conclusion was reached in Verner v, Redman, 77
Ariz. 310, 271 P.2d 468 (1954). 1In this case, which was
factually similar to Arizona Mortuary, a developer obtained a
building permit to construct a gasoline service station at the
intersection of 7th Avenue and Glendale in what is now part of
Phoenix. Before any substantial construction was done (the site
was cleared, footings were dug, and foundation forms were put in
place, but no foundations were poured), the developer was ad-
vised that zoning law had been changed to prohibit construction
of a gasoline service station at that site and the previously
issued building permits were revoked. The Supreme Court ruled
that the developer obtained no vested rights to complete con-
struction, since the amount of work done prior to the change in
the law was of small consequence.

A more recent case discussing the necessity of there being
substantial expenditures in order to obtain vested rights is
Town of Paradise Valley v, Gulf Leisure Corporation, 27
Ariz.App. 600, 557 P.2d 532 (1976). In Gulf Leisure, the
developer had acquired property for the construction of a resort
hotel. Additionally, the developer had expended substantial
sums for architectural fees, feasibility studies, overhead
expenses, building permits, and clearing of land (totalling
$348,000 over and above acquisition costs of land). Gulf
Leisure Corporation had obtained a building permit and commenced
site work but, due to financial difficulties, actual
construction was delayed. The building permit had an express
termination date but provided for renewals. A timely renewal
was subsequently sought but was rejected by the Town of Paradise
Valley due to a zoning change which had increased the minimum
acreage requirements for resort hotels from 15 to 20 acres. The
real property in controversy consisted of 18.844 acres. The
court concluded that the expenditure of substantial funds in
connection with development of the project, even though it was
not actually expended for construction, was sufficient to give
the developer a vested right to continue its project under the
laws existing at the time the permit had originally been issued.

More recently, the Arizona Supreme Court has made it clear
that expenditures going solely to acquisition of land are
insufficient to give any vested rights. Dawe v. City of
Scottsdale, 119 Ariz. 486, 581 P.2d 1136 (1978). 1In that case
the court held that a developer who had a recorded subdivision
plat was not immune from a subsequent zoning change,. increasing
the minimum lot size in the City of Scottsdale. The denial of
building permits to the developer for its substandard-sized lots
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was upheld. The case was distinguished from the Supreme Court's
earlier decision in Robinson v. Lintz, 101 Ariz. 448, 420 P.2d
923 (1966). 1In that case the subdivider submitted her plat to
the County Board of Supervisors for approval and wished to
commence construction. The Board of Supervisors delayed
approving the plat, refused to issue building permits, and
ultimately rezoned the property, increasing the minimum lot-size
requirements beyond the size of the lots in the developer's
submitted plat. 1In Robinson, the court concluded that the
developer had obtained a vested right even though no substantial
expenditures beyond acquisition of the property had been made.
In denying the vested rights claim in Dawe, the Supreme Court
distinguished Robinson on the basis that the developer in
Robinson wanted to commence construction prior to the change in
the law, but was prohibited by the county's wrongful refusal to
issue building permits. In Dawe, no effort had been made to
obtain building permits for a period of three years after the
plat had originally been approved.

One final "vested rights" case is pertinent to the present
problem. While it involves formation of a power district rather
than development of real estate, it is helpful since it deals
with a two-tiered approval system analogous to the real estate
subdivision laws which require both local and state approval.

In re Dos Cabezas Power District, 17 Ariz.App. 414, 498 P.2d 488
(1972), involved the guestion of whether or not persons seeking
to form a power district within Cochise County had obtained a
vested right to complete formation of the district. The
applicable law required, first, that approval be obtained from
the County Board of Supervisors and, second, that creation of
the district be approved at a general election. After approval
by the Board of Supervisors but prior to the election, the
Governor signed emergency legislation which effectively
precluded the final formation of the power district in

question. The court concluded that the right to form the power
district had not become vested since, at the time of the
enactment of the emergency legislation, formation still depended
upon a favorable vote at the polls. The court provided the
following analysis of the "vested rights" issue:

Rights are vested, in contradistinction of being
expectant or contingent., They are vested, when the
right to enjoyment, present or prospective, has be-
come the property of some particular person or persons
as a present interest. They are expectant when they
depend upon the continued existence of the present
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condition of things until the happening of some future
event. They are contingent, when they are only to
come into existence on an event or condition which may
not happen or be performed until some other event may
present their vesting. Id. at 418.

These Arizona decisions uniformly require a three-part
showing before rights become vested. First, the developer must
show a substantial expenditure in connection with the project.
Verner v. Redman, supra; City of Tucson v. Arizona Mortuary,
supra; Town of Paradise Valley v. Gulf Leisure Corporation,
supra. This expenditure must be in addition to the cost of
acquiring the real property. Dawe v. City of Scottsdale,
supra. Second, it must be shown that the developer was acting
in ignorance of the proposed change in the law when the substan-
tial expenditures were made. Verner v. Redman, supra; City of
Tucson v. Arizona Mortuary, supra. Both of these requirements
could be met in the case of developers who had commenced con-
struction but failed to obtain subdivision sales approval prior
to the change in the law. Finally, each of the decisions
finding vested rights, or even suggesting that vested rights
could exist if substantial construction had been completed,
involved developers who had either obtained all necessary
permits prior to the change in the law (Verner v. Redman, supra;
City of Tucson v. Arizona Mortuary, supra; Town of Paradise
Valley v. Gulf Leisure Corporation, - -supra), or at least had
filed all necessary applications to obtain approval before the
change in the law (Robinson v. Lintz, supra). When all
necessary permits and approvals had not been obtained, vested
rights were found not to exist. 1In re Dos Cabezas Power
District, supra. This third requirement for a finding of vested
rights is the one which has not been met under existing case law.

In enacting the new groundwater code, the Legislature chose
to make the approval of the Real Estate Commissioner the
controlling factor in prohibiting further development if
inadequate water supplies exist. Developers who had not filed
for approval to sell their subdivided lands prior to the
enactment of the new legislation, have not clearly acquired
vested rights under current case law. Unless the Arizona courts
would modify or extend prior decisions to apply the "vested
rights" theory to developers who had not eliminated the final
major contingency to the marketing of their property, those
unwary developers "caught" by the new groundwater code
requirements will have no recourse other than petitioning the
Legislature for amendments to the law.
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While we cannot predict with certainty what a court will
decide, there appears to be reasonable likelihood, however, that
the Arizona courts would extend the "vested rights" doctrine in
an appropriate fact situation. The developers stand to lose
substantial investments made in good faith in reliance on the
continuation of prior law, and historically, the courts have
expanded the doctrine when sufficient hardship was shown. 3/

For example, while earlier cases talked about substantial
construction being required (e.g., Verner v. Redman, supra) and
have even held that the construction must be done at the site of
the real property (Phoenix City Council v. Canyon Ford, 12
Ariz.App. 595, 473 P.2d 797 (1970), holding that costs incurred
in manufacturing a sign did not give a vested right to erect
that sign in contravention of a sign ordinance passed subsequent
to manufacture), the court in Town of Paradise Valley v. Gulf
Leisure Corporation, supra, considered both the cost of
acquiring the property and expenses other than actual
construction in finding that vested rights existed.

Similarly, in Robinson v. Lintz, supra, the Arizona Supreme
Court carved out an exception to the requirement that all per-
mits be obtained prior to vested rights coming into existence
and held that the mere filing of an application for the neces-
sary permits was sufficient.

3/ Should the courts subsequently decide to extend the "vested
rights" theory to encompass subdividers who have made
substantial investments in good faith, we assume it would
do so by interpreting the groundwater code so as not to
apply to these developers. Courts must, if possible,
construe the language of a statute to be constitutional and
valid. Roberts v. Spray, 71 Ariz. 60, 223 P.2d4 808
(1950). This rule of construction is particularly per-
tinent to the groundwater code, which has a
non-severability clause. Chapter 1, Section 172 ("If any
portion of this act is finally adjudicated invalid, the
entire act shall be null and void.").




Richard B. Nicholls
December 12, 1980
Page 7

Inasmuch as there is no Arizona case dealing with this

particular situation, we can only give our best judgment as to
how the Arizona courts might treat these issues. When
considered with that caveat, we think that you and the Director
of Water Resources might reasonably conclude, on the basis of
the standards discussed abovel4/ and in anticipation of how the
Arizona courts might treat this issue, that a particular
developer in an appropriate fact situation, as you determine it,

Following is a summary of those standards:

l. The developer must have a substantial expenditure
beyond the original cost of acquiring the property. Verner
v. Redman, supra; City of Tucson v, Arizona Mortuary
Corporation, supra. The expenditures need not be limited
exclusively to construction costs, but may include site
preparation, construction of off-site improvements, or
conversion or remodelling costs for existing structures.
Town of Paradise Valley v. Gulf Leisure Corporation, supra.

2. The developer was acting in ignorance of the
proposed change in the groundwater law when it made its
substantial expenditures. Verner v. Redman, supra; City of
Tucson v. Arizona Mortuary Corporation, supra.

3. When the "vested rights" were acquired, the project
was otherwise able to comply in all respects with existing
law. Robinson v. Lintz, supra. This is not to say that
all necessary permits had already been obtained but,
rather, that the project was eligible for approval at all
levels, both state and local, at the time the "vested
rights" were obtained and that the project had already
obtained substantially all of those permits. Town of
Paradise Valley v. Gulf Leisure Corporation, supra.
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has acquired a vested right to subdivide under prior law and is
therefore not subject to the newly enacted certificate
requirement.>/

It is incumbent upon the developer to demonstrate that
substantial expenditures were made in good faith and in ignor-
ance of the proposed changes in the law. These expenditures can
include construction, renovation, off-site construction, or any
other substantial expenditures related to development of the
property.

Sincerely,

Lot ik

ROBERT K. CORBIN
Attorney General

RKC:eb

5/ Thus, the Director of Water Resources would issue a report
under former A.R.S. § 45-513, indicating the adeguacy or
inadequacy of the water supply, and the Real Estate
Commissioner would include in his Public Report a statement
noting any lack of adequate water supply, as would have
been done prior to enactment of the groundwater code or
would still be done for subdivisions not in active water
management areas.




