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STATE CAPITOL
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Bubert ﬁ Corbin
December 31, 1980

* INTERAGENCY ' ‘% '
Mr. Bill Jamieson, Jr. ({

Director '

Department of Economic Security
1717 West Jefferson

Phoenix, Arizona 85007

Re: I80-234 (R80-019)

Dear Mr. Jamieson:

You have asked two gquestions regarding CETA contracts
for on-the~job training. 1In the CETA on-the-job training
program, a private business firm with an on-the-job training
opening hires someone from a group referred by CETA and
provides training as it would for any other on-the-job training
employee. The firm then receives reimbursement from CETA funds
for part of its costs related to the CETA trainee. The
applicable federal regulations for such contracts are 20 CFR,
Pts. 675, 676, 677, 678, and 679. These regulations
extensively and thoroughly govern all aspects of such
contracts, including letting the contracts, hiring the CETA
trainees, and administering the program.

Your first question is whether A.R.S. §§ 41-1051
through 41-1056, Contracts for Outside Professional Services,
apply to on-the-job training contracts written with private
business firms.l/ We must first decide whether the services
provided by a contractor under a CETA on~the~job training
contract constitute "outside professional services" as that
term is used in the Arizona statutes. 1In our previous
opinions, we have stated that the following services fall

1. The pertinent federal regulations are 20 CFR §
676 .25~2, which describes the on-~the-~job training program, and

§ 676.28, which lists the requirements for the aforementioned
contracts.
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within this definition: physicians and certified psychologists
(Ariz.Atty.Gen. Op. 175-380); registered nurses, certified.
public accountants. (I76-125); certified academic teachers ‘
(I76-187); county guidance centers, professional counseling and
treatment agencies (I75-9); geologists and hydrologists
(I75-382); lawyers, engineers and architects (I73-47-L).Z/

In Ariz.Atty.Gen. Op. I75-9, we declined to express an
opinion on the general meaning of the term "professional
services” and stated that decisions as to the applicability of
§ 41-1051 can be decided only on a case-by~case basis. . We
think the nature of the services purchased under an on~the-job
training contract do not constitute "outside professional
services" as the term is used in A.R.S. § 41-1051 et seq so

that these provisions do not apply to CETA on-the-job training
contracts.

Your second question was whether A.R.S. §§ 38-501
through 38-510, Conflict of Interest of Officers and Employees,
apply to a public official, a public appointed official or a
government employee at the state, county, or city level whose
family own companies seeking contracts to provide on-the~jot
training to CETA participants. The answer to your question is
yes, assuming the facts in an individual case fall within the
parameters of the statutes. '

Sincerely,

Bk el

BOB CORBIN
Attorney General

BC:cp

2. Some of these services may be "otherwise regulated by
law" under the terms of § 41-1051.C and are exempt from these
bidding requirements. We note that the services at issue here
are governed extensively by federal law.
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Mr. Bill Jamieson, Jr.

Director

Department of Economic Security
1717 West Jefferson

Phoenix, Arizona 85007

Re: Addendum
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Dear Mr. Jamieson:

~We are writing to clarify a reference made in the
above-mentioned opinion. On page 2 of that oplnlon, we cited
Ariz.Atty.Gen.Op. 173-47-L as stating that services provided by
lawyers, engineers and architects are "outside professional
services." That opinion went on, however, to state that those
professions were exempt from the bidding requirements of A.R.S.
~ § 41-1051 et seq., because they were "otherwise regulated by
‘law" pursuant to A.R.S. § 41-1051.C. This portion of the 1973
opinion was subsequently re-examined in Ariz,Atty.Gen.Op.
I75-9, in which lawyers and engineers were declared not to be
exempt from bidding procedures.

Our reference to the 1973 opinion, while technically
~correct in standing for the proposition for which it was cited,
was unfortunate because it could possibly lead to confusion.
Accordingly, please ignore our reference to Ariz.Atty.Gen.

Op. 173-47-~L, We assure you, by the way, that the substance of
our opinion to you is in no way changed by our comments herein.

Sincerely,

Bl Gl

BOB CORBIN |
Attorney General

BC:cp




