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QUESTION: May a legislator, during his term of
office, serve as a board member of the
Eastern Arizona Junior College?

CONCLUSION: Yes.

Article 4, Part 2, Section 5, of the Arizona Constitution, deals
with the subject of ineligibility of members of the legislature for
other public offices. The last sentence of that section, however,
exempts certain public employees and offices, and reads as follows:

", . . This prohibition shall not extend to
the office of school trustee . .

A.,R.S. 8 15-621 reads, 1in part, as follows:

‘ "The governing body of a union or county
o junlior college district shall be a Jjunior

college board composed of five members. . ."

A.R.S., B 15-624 deals with the powers of the junior college
board, and reads, in part, as follows:

"Except as otherwise provided, the powers and
duties of the Junlior college board shall be

as prescribed by law for high school boards of
education,"

A.R.S. 8 15-545 deals with the powers and dutles of the board
of education of a hgh school, and reads, in part, as follows:

"The board of education of a high school shall,
for the management of the high school, have

all the powers and dutles vested in common
school trustees."

Obviously, the character of the hlgh school board of education and
the Jjunior college board are alilke,

The question then 1is: Is a board member of elther a Junior

college board or the board of education of a high school a trustee
‘ within the meaning of the constitutional exemption quoted above?

In Hancock v, Board of Education of the City of Santa Barbara,
74 pac, 44, the Court said at page 46:
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"Although the present governing body is
called a ‘'board of education', yet 1t 1s in
fact a board of trustees, and the term 'board
of education' is simply another name for
board of trustees.,"”

It 1s apparent that Article 4, part 2, Section 5 of the Arizona
Constitution, was concerned with the character of the duties in
providing the exemption rather than the name of the office or
employment,

Therefore, it 1s the opinion of thils office that members of the
Junior college board come within the definition of trustees and are
exempt from the prohibition of Article 4, Part 2, Section 5 of the
Arizona Constitution, and that a legislator may serve as a member of
the Junlor college board.

ROBERT MORRISON
The Attorney General
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