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Mr. James R. Carter

Director

Arizona Commission of Agriculture
and Horticulture

1688 West Adams

Phoenix, Arizona 85007

Re: TI81-01XR80~230)

Dear Mr. Carter:

In your letter of October 27, 1980, you asked whether
personnel of the Arizona Commission of Agriculture and
Horticulture may possess firearms for their personal protection
in the enforcement of the Arizona Native Plant Law, A.R.S.

i §§ 3-901 to -908. A.R.S. § 3-203.G sets forth the exercise of
' power with respect to enforcement of native plant law:1/

When any power or authority is given by
any provision of this article to any person,
it may be exercised by any deputy, inspector
Oor agent duly authcrized by such person. -
Any person in whom the enforcement of any
provision of this$ article is vested has the
power of a peace officer as to such
enforcement, which shall include state,
federal or Indian agencies with which
cooperative agreements have been made by the
commission to enforce any provisions of this
article. (Emphasis added.)

l. A.R.S. 3-906 provides that a native plant enforcement
officer may "make arrests without warrant, "
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The Arizona Criminal Code defines peace officers as follows:

In this title, unless the context otherwise
requires:

20. "Peace Officer" means any person vested

by law with a duty to maintain public order
and make arrests.

For purposes of the Arizona Criminal Code, personnel of the
Arizona Commission of Agriculture and Horticulture would be
considered peace officers. They would therefore be entitled to
possess firearms, subject, of course, to pertinent restrictions.

In A.R.S. § 13-3102, the following restrictions
pertain to the carrying of weapons: -

A. A person commits misconduct
involving weapons by knowingly:
e 1. Carrying a deadly weapon except a
y pocket knife concealed on his person; or
2. Carrying a deadly weapon concealed
within immediate control of any person in or
on a means of transportation; or
3. Manufacturing, possessing,
transporting, selling or transferring a
prohibited weapon; or
4. Possessing a deadly weapon if such
person is a prohibited possessor; or
e - 5. Selling or transferring a deadly
B weapon to a prohibited possessor; or
6. Defacing a deadly weapon; or
7. Possessing a defaced deadly weapon
knowing the deadly weapon was defaced; or
8. Unless specifically authorized by
law, entering any public establishment or
attending any public event and carrying a
deadly weapon on his person after a
- reasonable request by the operator of the
establishment or the sponsor of the event or
his agent to remove his weapon and place it
in the custody of the operator of the
establishment or the sponsor of the event; or
. 9. Unless specifically authorized by
law, entering an election polling place on

the day of any election carrying a deadly
weapon.
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C. Subsection A. paragraphs 1,2,3,7,8
and 9 of this section shall not apply to:

1. A peace officer or any person
summoned by any peace officer to assist and
while actually assisting in the per formance
of official duties;

. . . L]

F. Subsection A, paragraph 1 of this
section shall not apply to a weapon or
weapons carried in a belt holster, which
holster is wholly or partially visible, or
carried in a scabbard or case designed for
carrying weapons which scabbard or case is
wholly or partially visible or carried in
luggage. Subsection A, paragraph 2 of this
section shall not apply to a weapon or
weapons carried in a case, holster or
scabbard in a means of transportation or a
storage compartment, trunk, pack, luggage,
or glove compartment of a means of
transportation.

Any person in this State may carry a deadly weapon, subject to
the limitations contained in subsections (A) (1) to (%) and
(F). Because personnel of your Commission are peace officers,
they are not subject to the limitations in subsections

(A) (1),(2),(3),(7),(8), and (9). This exception only applies,
however, when your personnel are actually engaged in their

~official duties as peace officers. Strickland v. State, 37

Ariz. 368, 378, 294 P.2d 617, 621 (1930).

Additionally, the following provisions of The Arjizona
Criminal Code set forth the situations when a peace officer may

use physical force and deadly physical force. A.R.S. § 13-409
states:

Justification; use of physical force in
law enforcement

A person is justified in threatening or
using physical force against another if in
making or assisting in making an arrest or
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0 detention or in preventing or assisting in
preventing the escape after arrest or
detention of that other person, such person
uses or threatens to use physical force and
all of the following exist:

1. A reasonable person would believe that
such force is immediately necessary to
effect the arrest or detention or prevent
the escape.

2. Such person makes known the purpose of
the arrest or detention or believes that it
is otherwise known or cannot reasonably be

made known to the person to be arrested or
detained,

3. A reasonable person would believe the
arrest or detention to be lawful.

A.R.S. § 13-410 provides:

Justification; use of deadly physical

tf. force in law enforcement
A'

The use or threatened use of deadly
physical force by a person against another
is justified pursuant to § 13-409 only if a
reasonable perscn effecting the arrest or
preventing the escape would believe the
suspect or escapee is:

1. Actually resisting the discharge of a
legal duty with deadly physical force or

with the apparent capacity to use deadly
physical force; or

2. ‘A felon who has escaped from lawful
confinement; or

3. A felon who is fleeing from justice or
resisting arrest with physical force.

B. Notwithstanding any other provisions of

this chapter, a peace officer is justified
in threatening to use deadly physical force
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when and to the extent a reasonable officer
believes it necessary to protect himself
against another's potential use of pPhysical
force or deadly physical force.

Your personnel are therefore permitted to use physical force to
arrest a suspect, but are not permitted to use deadly physical
force to do so. A.R.S. § 13-409.]1. Your personnel would be
entitled to use deadly physical force in arresting a suspect in
the following situations: (1) if the suspect resists arrest
using deadly physical force to do so or with the apparent
capacity to use such force, A.R.S. § 13-410.A.1; and (2) when
they reascnably believe it necessary to protect themselves

against the suspect's use of physical force or deadly physical
force, A.R.S. § 13-410.B.

Sincerely,

WM«)
BOB CORBIN ‘
Attorney General
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