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QUESTIONS: 1. Are County Assessors required to Ezr‘
take and subscribe both to the oath S
requiréd of public officers in A.R.S, mﬁﬁz
8§ 38-231, and the special oath re- o
quired of County Assessors in A.R.S, ng.
B 11-542% :

2. Can the remuneration of a County
Assessor be withheld for his neglect

or fallure to take the oath prescribed .
by 8 11-542°? (tﬁm
et
CONCLUSIONS: 1. County Assessors are requlred to B
take and subscribe to both oaths. s

’ 2. No, -j

Title 38, Chapter 2, Article 4, Section 38-231, entitled,
"Orficers required to take oath; form" reads as follows:

"Before any officer enters upon the dutics of his
office, he shall take and subscribe the following
oath:

State of Arizona, County of

I, , do solemnly swear
that I will support the Constitution of the

United States and the Constitution and laws of
the State of Arizona; that I will bear true
faith and allegiance to the same, and defend
them against all enemies whatever, and that I
will faithfully and impartially discharge the
duties of the office of (name of office) ac-

cording to the best of my ability, so help me God,"

The above quoted section applies to all public offlcers, in-:
cluding county assessors,

Section 38-442 of Arizona Revised Statutes
entitled:

qualifying; penalty, effect of acts" provides

"Persons acting as public officers without
‘ that:
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"A, A person who exercises a function of a
public offilce without taking the oath of
office, or without glving the required bond,
i1s guilty of a misdemeanor,

B. This section shall not affect the validity
of acts done by a person exercising the func-
tions of a public office in fact, where persons
other than himself are interested in maintaining
the validity of such acts."

It 1s noted that the above quoted oath requires all public of-
ficers to swear that they will support the Constitution of the
United States and the Constitution and the laws of the State of
Arizona, and that they will faithfully and impartially discharge
the duties of their respective offices,

A.R.S. 8 U42-227 requires that all taxable property shall be
assessed at its full cash value and A.R.S. 8 42.201 defines "Full

cash value for assessment purposes."

It would, accordingly, appear that the general oath of office
required by A.R.S. 8 38-231 1s sufficient to qualify the county
assessor to perform all the duties required of his office., How-:
ever, the legislature has seen fit to requilre county assessors to
take and subscribe to an additional or supplemental ocath. This ne«

guirement 1s set forth in A.R.S. 8 11-542 and resds, in part, as
follows:

"B, The assessor and his deputies shall take
and subscribe the following oath or affirmation:

'T do solemnly swear (or affirm) that I will

well and truly discharge the dutles of assessor

of the county of . . . and willl, to the best of

my knowledge and abillity, truly and falrly assess,
without favor or partiality, all the taxable proper-
ty of said county at its full cash value.!

Title 11, Chapter 3, Article 7, Arizona Revised Statutes, per-
talning to the powers and dutles generally of county assesscrs falls
to prescribe any penalty for fallure of the county assessor to take
and subscribe to the speclal oath above quoted, such as is set forth

in A.R.S. 8 38-442 applying to the general oath of office required
of all publilc officers,

An examination of the laws and statutes of the State of Arizona
disclogses that the Legislature has required that all public officers
subscribe and take the general oath of office and that in addition
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thereto county assessors take and subscribe to the special oath
required by A,R.S. 8 11-542 since 1901. Both oaths of office have
been continued in the statutes in substantially the same form since
that year.

In view of these facts, the Attorney General is constrained to
hold that under the laws of thils State county assessors are required
to take and subscribe to both oaths notwithstanding the fact that
the general oath provided by A.R.S. 8 38-231 apparently covers all
the officlal dutlies of the county assessor.

In the event the county assessor enters upon the duties of his
office without taking and subscribing to the additional oath re-
quired by A.R.S. 8 11-542, he has not qualified as a de jure officer
but 1s acting as a de facto officer,

A de facto officer has been defined to be one who comes in by
the forms of an election or an appointment, and thus acts under the
claim and color of right, but, in consequence of some informality,
omission or want of qualification, could not hold his office if hig
right was tried 1n a direct proceeding by an information in the
nature of quo warranto,

A de facto officer is one who is in possession of an office and
discharging i1ts dutles under color of authority, by which 1s meant
authority derlved from election or appoilntment, however irregular
or informal, so that the incumbent 1s not a mere volunteer.

The Supreme Court of Arizona in the case of Rogers v. Frohmiller

(1942) 130 P.2d 271; 59 Ariz.513, held that an officer de facto 1S
one whose acts, though not those of a lawful officer, the law, upon
principles of policy and Justice, will hold valid so far as they in-
volved the interests of the public and third persons where the du-
ties of the office were exercised under color of a known and valid.
appointment or election, but where the officer who failed to con- ,
form to some precedent, requirement or condition as to take an oath,
glve a bond or the like. Lo

The Supreme Court of Arizona further held in the case of Juliani
v. Darrow (1941) 119 P.23 565; 58 Ariz. 296, that a de facto officer,.

even though legally he 1is not eligible for the position, may recover:
the salary attached to the office for dutles discharged pursuant to :
apparent authority and in good faith when there 1s no de Jjure officer
¢laiming the salary. ;

In view of the above, it is the opinion of the Attorney General
that county assessors are required to take and subscribe to both
oaths required by the statutes of this state.
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It 1s the further opinion of the Attorney General that in the
event a county assessor falls to subscribe to the additional oath
required in A.R.S. 8 11-542, that he is acting as a de facto officer,
and that such acts are valid.

It is also the opinion of the Attorney General that he 1s en-
titled to recover the salary attached to the office for duties dis-
charged pursuant to such apparent authority and in good faith, when
there 1s no de Jjure officer claiming the salary. For that reason
his remuneration may not be withheld for his neglect or fallure to
take the oath prescribed in A.R.S. § 11-542,

Attentlion 1is invited, however, to the fact that a refusal as
distinguished from mere neglect or failure to take the oath of office
may be an important element tending to negative the proposition that
one 80 refusing is a de facto officer, In the event there is an
absolute refusal to take the oath required by A.R.S. 8 11-542, such
action may amount to a refusal to qualify for the office of county
assessor or to accept the offlice to which he has been elected.

In the case of Brown v. State, Court of Criminal Appeals of
Texas, (January 29, 1902), 66 SW 547, it was held that the re-
fusal of a person appointed deputy sheriff to take the required
ocath of office amounted to a refusal of such person to gqualify as
a deputy sheriff and for that reason he was not functioning as a
de facto officer,

NEWMAN W, WHITE
Assistant Attorney General

WADE CHURCH
The Attorney General
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