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George Sanchez, 0.D., Secretary
Arizona State Board of Optometry
Room 418

1645 West Jefferson

Phoenix, Arizona 85007

Addendum 181-033 (R80-206)

Dear Dr. Sanchez:

In the above-mentioned opinion, we said that a
licensee who has not practiced optometry in this state for a
five-year period is required to pass an initial licensing
examination before his license is renewed. Although the
language of the statute and our opinion is not totally clear,
our opinion is directed at only those persons who have not been
engaged in the practice of optometry for at least 4 of the 5
years prior to license renewal, A.R.S. § 32-1723. We do not
mean to require an Arizona licensee, in good standing, who has
been actively practicing optometry in another state or in
public service, to take an initial licensing examination in
order to renew a license, However, we suggest you seek
legislative clarification of A.R.S. § 32-1726.D regarding the
establishment of standards under which examinations must be
given.

Sincerely,

BOB CORBIN
Attorney General
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Attorney General

STATE CAPITOL
Phoenix, Arizona 85007

Robert R. Corhin

February 5, 1981

INTERAGENCY

George Sanchez, 0.D., Secretary
Arizona State Board of Optometry
Room 418

1645 West Jefferson

Yhoenix, AZ 85007

Re: 181-033 (R80-206)
Dear Dr. Sanchez:

You have requested that this office render a "formal
-opinion on the interpretation" of A.R.S. § 32-1726.D, which
reads as follows:

A person holding a license to practice

the profession of optometry in this state

who has not engaged in the practice of the

profession of optometry in this state within

a five year period may be required by the

board to pass an initial licensing

examination before his license is renewed.

The term "practice of the profession of optometry" is
deflned in A.R.S. § 32-1701.6. Presumably your inquiry
concerns the meaning of the word "may" in the quoted statute,

-~
-

~ The Arizona Supreme Court has held that "when the word
'may' is used in conferring power upon any officer, court, or
tribunal, and the public or a third person has an interest in
the exercise of the power, then the exercise of the power
becomes imperative . . ." Brooke v, Moore, 60 Ariz. 551,
554, 142 p.24 211 (1943), quoting with approval McLeod v. ,
Scott, 21 Ore 24, 26 P. 1061. 1In this regard, we note that the
publlc has a v1ta1 interest in the competence of persons
practlclng optometry. : : ~

"The "meaning [of the word 'may'] must always depend
upon the legislative intent as determined by rules of statutory
construction." Frye v. South Phoenix Volunteer Fire Co., 71
Ariz. 163, 167, 224 P.2d 651 (1950)
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In determining whether the word "may"
[in a statute] is permissive or mandatory,
if it cannot be gathered from the language
used therein, the court must look to the
words, context, subject-matter, effects and
conseguences as well as to the spirit and
purpose of the law. JId.

Thus, while the word "'may" standing alone and
unrelated to its context, is usually permissive in meaning, "
Pioneer Mutual Benefit Association v. Corporation Commission of
the State of Arizona, 59 Ariz. 112, 115, 123 P.2d 828 (1942),
nevertheless a mandatory duty results "[w]lhere, from a :
consideration of the whole statute, and its nature and object,
it appears that the intent of the legislature was to impose a
positive duty rather than a discretionary power ., . . ." Id.,
quoting with approval from 59 C.J.S. § 1082.

In enacting the statutes governing the practice of
optometry in Arizona, the Legislature expressed its belief that
such statutes are "essential . . . to safeguard the public
health, safety and welfare," Laws 1980, Ch. 248, § 1, and

- declared it to be "a matter of public interest and concern that

the practice of the profession of optometry merit and receive
the confidence of the public and that only qualified persons be

- permitted to engage in the practice of the profession of

optometry in this state." Id. It appears conducive to these

~expressed purposes that a person who has not engaged in the

practice of optometry in this State within a 5-year period be
required to pass an examination before his license is renewed.

The statutes governing licensure of optometrists

provide for an initial licensing examination, in which

applicants are tested on "the subject matter currently being
taught in universities or colleges of optometry." A.R.S.

§ 32-1724. A person who is licensed to practice optometry in
another state, and who has been engaged in such practice for

'not less than 4 of the 5 years immediately preceding the
~application, may take a licensing examination consisting only

of a practical and oral, but no written, examination. A.R.S.

§ 32-1723. Thus, in addition to the other qualifications for
licensure by reciprocity, an applicant must have engaged in the
practice of optometry for at least 4 of the 5 years immediately
preceding his application. The Legislature's emphasis, in
A.R.S5. § 32-1723, on continued practical experience as a
prerequisite for licensure by reciprocity further supports
according a mandatory meaning to the word "may" in A.R.S.

§ 32-1726.D.°
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Because of the public interest involved, and the
' spirit and purpose of the laws governing the practice of
optometry, we believe that the word "may" in A.R.S. § 32~1726
~is mandatory, subject to the exceptions for 11censure by
v,r601pr001ty establlshed in A.R.S. § 32-1723.

Sincerely,
BOB CORBIN
Attorney General

BC:ERE:1fc



