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Dear Representative Harelson:

You have asked whether, under the Arizona Open Meeting
Law, school boards may discuss budget matters in executive
session. The apparent rationale for allowing budget matters to
be discussed in executive session is that they impact upon
teacher negotiations and, therefore, are within the scope of
A.R.S. § 38-431.03, which excepts certain discussions from the
Open Meeting Law. We think that all budget matters must be

discussed in open meetings, except for the limited purposes
described below.

The Arizona Open Meeting Law requires all public
bodies, including school boards, to conduct their business in
public meetings, for which proper public notice has been given.
The Open Meeting Law, however, allows public bodies to discuss
five specific types of matters in closed executive sessions.
A.R.S. § 38-431.03. None of the statutorily authorized
executive sessions deal specifically with budget matters.
A.R.S. § 38-431.03.A.1 deals with the discussion or
consideration of certain personnel matters, including salaries,
with respect to a public officer, appointee, or employee of any
public body. This provision is limited to discussions relating
to an individual employee, and not with respect to all or a

class of all employees. Thus, it is not applicable to budget
discussions. :

A.R.S. § 38-431.03.A.4 authorizes an executive session
for the purpose of

Discussions or consultations with representatives
of employee organizations regarding the salaries,
salary schedules, or compensation paid in the form
of fringe benefits of employees in order to review
its position and instruct its designated
representatives.
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Although the language of this provision is somewhat ambiguous,
in our opinion it authorizes a public body to meet in an
executive session only to consult and discuss the described
matters with representatives of employee organizations and with
the public body's representatives in order that the public body
may review its position on such matters and instruct its
designated representatives on how they should deal with the

employee organizations in negotiations. Ariz.Atty.Gen. op.
I80~146.

We recognize that a school board simply may not be able
to discuss salaries and fringe benefits without also discussing
some other budgetary matters, such as budget limitations.
Therefore, as long as the discussion of other budget matters is
limited strictly to budget matters absolutely necessary for the
board to give instructions to its negotiators respecting
salaries and fringe benefits, it may take place in an executive
session properly convened under A.R.S. § 38-431.03.A.4.
Otherwise the discussion of budget matters must take place in a
public meeting. All doubts should, of course, be resolved in
favor of a public meeting.l/

Sincerely,

Tk bl

ROBERT K. CORBIN
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1. We note that a violation of the Open Meeting Law is subject
to several sanctions: All business transacted during a meeting
in violation of the Law is void (A.R.S. § 38-431.05); any person
violating the Law is guilty of a Class 3 misdemeanor (A.R.S.

§ 38-431.06); any person affected by a legal action of the Board
may seek a judicial determination with respect to the propriety
of the Board's actions, and if successful, may obtain
appropriate equitable relief and attorney's fees.




