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Arizona State Senate

State Capitol, Senate Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 181-059R81-054)
Dear Senator Turley:
We are writing in response to your letter of April 2,

1981, in which you requested an opinion regarding the legality

of discussing school board employee contract matters in
executive session.

We recently addressed that issue in Ariz.Atty.Gen.
Ops. I80-146 and 181-058 , copies of which are attached for your
information. 1If, after reading those opinions, you have
additional questions, please feel free to contact us.

Sincerely,

Tk ol

BOB CORBIN
Attorney General

BC:clp
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Mr. John H. Grace

Coconino County Attorney
Coconino County Court House
Flagstaff, Arizona 86001

Re: 1I80-146 (R80-132)

Dear Mr. Grace:

We have reviewed your June 9, 1980 concurrence of an
opinion written by the law firm of Mangum, Wall, Stoops &
Warden. The questions addressed in that opinion were:

1. May the Board of Education of the Flagstaff
School District consider in open meeting the issue of

a "Master Agreement" between itself and the Flagstaff
Education Association?

2. If a "Master Agreement" is entered intc
between the Flagstaff School Board and the Flagstaff
Education Association, what matters may the
negotlatlng team discuss with the Flagstaff School
Board in executive session of the Board?

e 3. Can any matters other than those contained in
the answer to question No. 2 above be discussed by the
Flagstaff School Board with the Board's negotiating
team in executive session?

We concur with the opinion that the Board of Education
must consider the issue a master agreement between itself and
Flagstaff Education Association in open meeting pursuant to
A.R.S5. § 38-431 et seq. We also concur with the conclusions
that the Board of Education may meet with its negotiating team
in executive session to discuss salary schedules or
compensatlon pald in the form of fringe benefits of employees

in order to review its p051t10n and instruct its designated
. representatives as provxaed in A.R.S. § 38~431.03, and that the
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discussions of the Board of Education with its negotiating team
in executive session should be limited to that topic. We note,
however, that the Board of Education may meet in executive
session for other purposes.t

The balance of the opinion following the answers to
these specific questions consisted of a legal analysis of the
various provisions of a proposed agreement between the
Flagstaff Education Association and the Board of Education of
the Flagstaff School District. It has been the long- standing
policy of this office to decline to comment on specific
employment policies adopted by school district boards. (See

i3

1/a.Rr.S. § 38-431, which is applicable to boards of
education provides that a board may hold an executive session
for the following purposes only:

1. Discussion or consideration of
employment, assignment, appointment,
promotion, demotion, salaries, disciplining
or resignation of a public officer,
appointee or employee of any public body,
except that with the exception of salary
discussions, an officer, appointee or
employee may demand that such discussion or
consideration occur at a public meeting.

2. Discussion or consideration of
records exempt by law from public inspection.

3. Discussion or consultation for
legal advice with the attorney or attorneys
of the public body. _

4. Discussions or consultations with
representatives of employee organizations
regarding the salaries, salary schedules or
compensation paid in the form of fringe
benefits of employees in order to review its
position and instruct its designated
representatives.

5. Discussion, consultation, or
consideration for international and
interstate negotiations.
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Ariz. Atty. Gen.'Op. No. I80-039.) We therefore express no
comment on the proposed agreement between the Flagstaff School
District and the Flagstaff Education Association.

Sincerely,
BOB CORBIN

Attorney General

BC/eb
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INTERAGENCY

The Honorable Juanita Harelson
Arizona House of Representatives
State Capitol, House Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re

I181-056R81-050)

Dear Representative Harelson:

You have asked whether, under the Arizona Open Meeting
Law, school boards may discuss budget matters in executive
session. The apparent rationale for allowing budget matters to
be discussed in executive session is that they impact upon
teacher negotiations and, therefore, are within the scope of
A.R.S. § 38~-431.03, which excepts certain discussions from the
Open Meeting Law. We think that all budget matters must be

discussed in open meetings, except for the limited purposes
described below.

The Arizona Open Meeting Law requires all public
bodies, including school boards, to conduct their business in
public meetings, for which proper public notice has been given.,
The Open Meeting Law, however, allows public bodies to discuss
five specific types of matters in closed executive sessions.
A.R.S. § 38-431.03. None of the statutorily authorized
executive sessions deal specifically with budget matters.
A.R.S. § 38-431.03.A.1 deals with the discussion or
consideration of certain personnel matters, including salaries,
with respect to a public officer, appointee, or employee of any
public body. This provision is limited to discussions relating
to an individual employee, and not with respect to all or a

class of all employees. Thus, it is not applicable to budget
discussions.

A.R.S. § 38~431.03.A.4 authorizes an executive session
for the purpose of

Discussions or consultations with representatives
of employee organizations regarding the salaries,
salary schedules, or compensation paid in the form
of fringe benefits of employees in order to review
its position and instruct its designated
representatives.
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Although the language of this provision is somewhat ambiguous,
in our opinion it authorizes a public body to meet in an
eXecutive session only to consult and discuss the described
matters with representatives of employee organizations and with
the public body's representatives in order that the public body
may review its position on such matters and instruct its
designated representatives on how they should deal with the

employee organizations in negotiations. Ariz.Atty.Gen. Op.
I180~146.

We recognize that a school board simply may not be able
to discuss salaries and fringe benefits without also discussing
some other budgetary matters, such as budget limitations.
Therefore, as long as the discussion of other budget matters is
limited strictly to budget matters absolutely necessary for the
board to give instructions to its negotiators respecting
salaries and fringe benefits, it may take place in an executive
session properly convened under A.R.S. § 38-431.03.A.4.
Otherwise the discussion of budget matters must take place in a
public meeting. All doubts should, of course, be resolved in
favor of a public meeting.l/

Sincerely,

T bl

ROBERT K. CORBIN

RKC:PMM:ca

1. We note that a violation of the Open Meeting Law is subject
to several sanctions: All business transacted during a meeting
in violation of the Law is void (A.R.S. § 38-431.05); any person
violating the Law is guilty of a Class 3 misdemeanor (A.R.S.

§ 38-431.06); any person affected by a legal action of the Board
may seek a judicial determination with respect to the propriety
of the Board's actions, and if successful, may obtain
appropriate equitable relief and attorney's fees.



