OFFICE OF SCOTT WHITE

SECRETARY OF s
APTORNEY GENERAL TATK

STATE CAPITOL
PHOENIX, ARIZOIA

JUNE 27, 1930,

Hon., I, P, Fraizer,
Secretary of State,
Phoenix, Arizona.

My dear Mr, Fraizer:

Thies will acknoirledge roceipt &f your inquiry of June 19, 1930,
requesting the opinion of tho Attorney Goneral upon the quostions put
in your lotter.

In view of the fact that tho questions asked arc numorous, and in
ordor that my opinion in reference to the answors thercto may be follow-
ed morc easily, I will statc your questions again, together with the
anever immediately following cach question:

1. Kindly advisc tho last date and hour that nominating
potitions of candidatos for state offices may be filed
in tho officc of the Secretary of Stato.

A. BSection 100, R. C. A., 1928, roads as follovs:

"#100, OFFICEZ HOURS., Unloss otherviso pro-
vided by law every officer shall kcep his of-
fico open for the transaction of businoss
from ten o'clock a. m., until four o'clock p.
m, cach day excopt holidays."

I am of thc opinion that the Seerctary of Stato nced not opon his
offico until 10 a, m, and is not roquired to' kecop his office opon after
4 p. ms Tho Socrctary of Statc is not required to rccoive nominating
pctitions aftor 4 p, m. of tho last day within vhich nominating potitions
may bo filed, provided ho has closed his office at 4 p. ms If he chooses
to kecp his offico open he may do so and may lawfully rceceive petitions
until 12 p, m, of thc last day within which nominating potitions might be
filed. 1In the ovent that he decides to kecp his office opon after 4 p. m,
he must rocoive petitions so long as the offico is open.

2, What is the last day and hour that initiated laws
and constitutional amendments may be filed?

A. Your attontion is directed to Article IV, Section 1, (4) of the
Arizona Constitution, which reads as follows:

"(4) All potitions submitted under the
povior of the Initiative shall be knovm
as Initiative Potitions, and shall be
: filed with the Secrotary of State not
w’ less than four months preccding the datc
of the elesetion. ¢h the measurocs
80 proposod arc to be~woted upon., All
potitions submitted under.the power of the
Roferopdum shall bo kanown as Referendum
Potitions, and shall bo filed with tho
Secrctary of Stato, not more than nincty
days after tho final adjournment of the
sossion of the Legislature which shall
have passcd the moasurc to which the
Lapi 1. Roforondum is applied. The filing of a
Refercondum Potition against any item,
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section, or part of any measurc shall
not prevent the romainder of such mca-
surc from becoming operative."

Tho Constitution above quoted requires that the petitions be filed
"not lcss than four months proccding tho day of thc cleetion", Tho word
"month" as uscd horc means calconder month., Scetion 3040 (4) R.CiA.1928,
The words "not lecss than four months" means that four full calcndcr months
must interveno botvoen the day of the filing of the pctition and the day
of the clection,

The answer to quecstion No. 1, as to the last hour upon which the
petition may be filed, is applicable to the fillng of imitiative measurcs.

3. 'hat constitutes a sufficient legol signing of
initiative petitions or constitutional amendments
filod in tho offico of the Secrotary of State to
justify its being counted and accepted?

A, Your attention is directed to Article IV, Section 1 (9) of the
Arizona State Constitution, whieh defines the form and jurisdictional
facts that must appcar in every initiative petition. This section reads
in part as follows: ’

"Every Initiative or Reforendum petition
shall be addressed to the Secrctary of
State in the case of petitions for or on
Statc moasures, and to the clerk of the
Board of Supervisors, city clork, or
corrosponding officer in the casc of
petitions for or on ecounty, city or

torm measures; and shall contain the
declaration of each petitioner, for him-
sclf, that he is a qualified elector of
the State (and in the case of potitions
for or on city, town, or county moasures,
of tho city, town, or county affected),
his postoffice addrcss, the strect and
number, if any, of his rosidence, and tho
date on which ho signcd such petition,”

4, In construing the statutes govorning the filing of
initiative petitions and constitutional omendments,
please definc a "qualifiod electorm,

A. Your attontion is directed to Section 1160 R.C.A., 1928, which de=
finea the word "elector", This soection reads cs follovs:

"#1160. QUALIFICATION OF ELECTORS.

Every citizon of the United States, of
the age of tuenty-one years er over,

vho shall have become a rosident of tho
state one year next preceding the clcc-
tion, and of the county and precinet in
which ho claims the right to votc, thirty
days, and who, not being prevented by
physical discbility from so doing, is
able to read the comstitution of the
United States in the English language

in such manner as te show that he is
neither prompted nor rociting from
memory, and able to write his name,

shall be docmed to bo an elcctor of the
state, and may register to vote at all
elections authorized by law, but idiots,
insane persons and persons under guardian-
ship, and persons convicted of treason cr
a folony unless restored to civil rights,
shall not be qualified to register for any
clection."
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I am of the opinion that a person need not have rogisterod to be
a qualified clector, Before a porson may bocomc ¢ registcred voteor he
must have the qualifications of an elcctor cs dofined cbove,

S5+ Must all initiotive potitions and constitutional
fmendmonts carry the enacting clouse "Be it on=
actod by the people of Arizona" (Scction 24,
Article 1V, Arizona Constitution) in ordor that
thoy may be logelly submitted by the Secretary
of State for action of the votors?

A. Your nttention is directod to Article IV, port 2, Scction 24,
Arizono State Constitution, which rcnds as follows:

"Sccetion 24, Tho onacting elouse of
every bill cnacted by the Legislature
shnll be as follows: 'Be it cnactod
by the Logislature of the Stote of
Lrizona,' or vhon the Initictive is
uscd: 'Bo it onacted by the Poople
of thc Stnte of Arizona, '

Every initictod moasurc to be in conformity with tho Constitution
should contain thc enneting clouse as provided in Section 24, cbove,
Hovicvor, the Seerctary of State may not refuse to submit to thc pcople
eny initinted monsure filed in his office basing his refusal on the fact
that such measure docs not contein such onneting clauso whero the peti-
tion is otheruise sufficient, since it is not within his authority to
poss upon the sufficieney of tho toxt of the petition.

€, Must o copy of the proposed law or cmendment to be
submitted to the vote of the people be attached to
ecch shect containing twonty or less signatures
when filed in the office of the Secretery of State
to comply vith the law?

A, Your nttention is directed to Section 1742, R. C. A. 1928, vhich
in port rends as follows:

"Every shoet for signotures shall be
attoched to 2 full and corrcct copy
of the title and text of the measure,
or amondment to the constitution,

proposed or roferred by the potition;
¥ %k ky

I am of the oninion thot the proper construction of this leanguage is
that it is not necosscry that n full and correct copy of the title and
toxt of tho mocsure should be attached to each and overy separate sheet
of signatures, but sevornl sheects may be attachcd to one full and corroct
copy of the title and text of tho measura,

7. 1Is it logally necessary that the individual nomes of
signers on ecch sheot be sot out in detail in the
effidavit of the circulator on the back of ench
petition containing twonty nomes?

A. Yes., BSee Section 1743, R, C. 4. 1928,

8. Vhat authority, if any, hos the Secrotary of Stote
to re ject petitions filed in his office thot have
not complied with the express provisions of the
Arizona statutos and whot procedurc should he
follow in rejeeting them? Would you kindly re-
fer us to tho section and page of the Code govern-
ing his action in o eeso of this kind,

Le I Jnow of no seection of our code oxpressly sotting out the author-
ity or duty of the Secretary of Stote in reference to the matter stoted in



the foregoing question. A petition might bec faulty in many ways, In every
instance it would be o quoestion to be detormined upon the facts in tho in-
stant case. An attompt to give a genoral opinion on this question would

be vory apt to cause a great deal of confusion. It is my opinion thcot wvhen
a specific question arises, it should be submitted to this office, since o
genoral opinion attempting to cover all possibilities is practically im-
possible and would no doubt lecd to difficultics.

9. Is it the province of the Sceretary of State to dotermino
the title of the act as it appeers on the bellot? Pleaso
distinguish "ballot title" from tho "title of the cect
filod?n

A. Article IV, Scetion 1 (10) of thoe Constitution, provides:

"{10) Thon any Initiative or Refercndum
potition or any measure roferred to tho
people by the Logislature shall be filed,
in accordance with this section, with thec
Secrotary of State, he shall causc to be
printed on the official ballot ot the
next reguloar gonercl clection the title
end number of said mcasurc, togother
with the words "Ycs" and "No" in such
manner that the olectors may express ot
the polls their approval or disapproval
of the measure,”

It will be noted that this constitutional provision requires the
Scdretary of State to cause to bo printed on the official ballot the
titlo and numbor of the aet, togethor with the vwords "Yes" and "No®
"in such manner thot the oloetors mony ress at the polls their opprovol
or dioapproval of tho mensurc.% Scotion 1748, . C. L. 1028, Toqulrcs —

¢ Seerotary of State to furnish the clerks of thc Boords of supcrvisors
with cortificd copios of the titloa and numbors of tho moasurcs to bo
votod upon and scction 1746, R, C. A. 1928, rofors to the ballot titlec.
The "titlc of the cet filed" in many, of not most instances, does not ad-
vise tho cloetors as to the real purposc or objeet of the mcasurc so thot
he mny express his zpproval or disapprovel thorcof. It may morely provide
"an aet to cmend, ote". It is my opinion that it is thc intcntion of the
law thet the Soeretary of State ploce upom the ballot a "ballot titlew,
in addition to the titlo of tho cet filed, which will advise the clector
concorning the noturc or object of tho mecsure to bo votod upon.

10. What is tho last dote and hour for filing arguments
for or against any initiated moasure or comstitution-
ol cmondmont?

A. The answer to quostion No, 1, above, is applicable to the question
asked,

11, In tho matter of arguments for or agninst ony initiated
law or constitutional amendment, we assumo there is no
limit as to tho number of nrguments that mey be filed
as long as thoso filing them pay for the printing of
the crgument in the publicity pomphlet. If this con-
clusion is correct, does it apply to constitutional
amendments submitted by the legislature for o vote of
the people, In other words, can anyone that so desires
and is willing to pay tho price, submit argudcnt for or
tgninst constitutionol nmendments to be submitted to
the voters by legislative nct?

A, Yes., Scction 1746, R. C. A. 1928,
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12, 1Is therc any provision of our lov thet requires the
Secretary of State to give o reeceipt for initiative
petitions filed in his officc before he has had on

opportunity to check same? If so, will you give us
o propor legnl form of reccipt,

A. T know of no provision requiring such a reccipt.

Very truly yours,

(signed) K. Berry Potorson
ATTOR TY GENERLL
(S8igned) Charles L. Strouss

ASSIS" LNT
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