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Chief Joseph Quigley, Chairman I[II[ |

Chief of Police

c/o City of Mesa Police Department
130 North Robson

Mesa, Arizona 85003

Kobert . Gorbin

Re: I81-121 (R81~114)
Dear Chief Quigley:

We are writing in response to the letter of
July 22, 1981, in which Mr. Hank Duffie asked whether the
Comprehensive Data Systems Policy Board, established pursuant
to A.R.S. §§ 41-2201-2206, is a budget unit and what its scope
of authority is regarding entering into contracts with
governmental and private entities. We think the Board is a
budget unit within the meaning of A.R.S. § 35-101.5 and
therefore must comply with all applicable requirements
pertaining to budget units to the extent that its statutes
authorize compliance. We also think the Board has limited
power to contract with other entities. ’

Pursuant to A.R.S § 35-101.5, a "budget unit" is
defined as "a department, commission, board, institution or
_other agency of the state organization receiving, expending, or
disbursing state funds or incurring obligations against the
state.” The Board is established by statute. It performs a
governmental function of the state, has_state-wide
jurisdiction, and receives state funds.t/ Because the Board
is an agency of the state organization receiving state funds,
it qualifies as a budget unit. ~See Ariz. Atty. Gen. Op.
181~-021.

As a budget unit, the Board must comply with the
provisions governing budget units found in Chapter 1 of Title
35 of Arizona Revised Statutes. Moreover, as a budget unit,
the Board must comply with other statutory provisions relating

1. Ch. 316 §12, 1981 Sess. Laws (First Reg. Sess.).
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to budget units.2/ See Ariz. Atty. Gen. Ops. I31-021,

I80-168, copies of which are attached for your information. We
note, however, that the Board's powers are very limited. For
example, the Board is not authorized to hire employees. Thus,

it can comply only with those budget prov1510ns pertaining to
its own statutory powers.

In the enumeration of the Board's powers and duties,
set forth in A.R.S. § 41-2203, the Board is not specifically
granted the authority to enter into contracts. The Board,
however, is given the discretionary authority to "[e]lstablish
joint research and information facilities with governmental and
private agencies."” A.R.S. § 41-2203.B.l. Because an agency
has only the powers expressly conferred by or necessarily
implied from its statutes,3/, the Board's power to contract

depends on whether it may be necessarily implied from this
statutory power.

The preferred method of establishment of joint
facilities is through written contractual agreements which set
forth the rights, duties, and obligations of all parties., A
written contract is especially important in light of the
sensitive criminal history record information that is the
subject matter of the research and information. 1In fact, we
doubt that the Board could carry out its duties without
entering into various contracts.

Because the ability to contract is crucial to carrying
out statutory authority, we think the Board has the implied
authority to contract for the purposes set forth in A.R.S.
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RODERICK G. McDOUGA
Acting Attorney General
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2. With respect to applicability of the State
Personnel System, A.R.S. § 41-761 et seq, to employees of the
Board, the system manager is specifically exempt from those
provisions by A.R.S. § 41-2204. Any other employees would,
however, be covered.

3. See, e.g., Presley v. Industrial Comm., 73 Ariz.
22, 236 P.2d. 1011 (1l951).




