Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Jhoenix, Arizona 85007
Robert ]R. Qarhin

January 12, 1990

Fran Roberts, M.S., R.N.
Execul.ive Director

Arizona State Board of Nursing
2001 W. Camelback Road, Suite 350
Phoenix, Arizona 85015

Re: 190-008 (R89-023)

Dear Ms. Roberts:

You have inquired regarding the State Board of
Nursing's disciplinary authority over an individual licensed by
the Board to practice as a practical or professional nurse, or
nurse practitioner, and also licensed by the Department of
Health Services as a midwife. We have concluded that the Board
possesses disciplinary authority over such an individual for
unprofessional nursing conduct whether the conduct occurs in the
course of nursing or midwife activities.

Authority for the Department of Health Services to
regulate midwifery is found in Title 36, Chapter 6, Article 7 of
the Arizona Revised Statutes. According to A.R.S. § 36-752(A):

A person attending women in childbirth shall
be:

1. A qualified physician;
2. A regiStered nurse certified by the

Arizona state board of nursing as a
qualified nurse-midwife;l/

L/ A registered nurse certified by the State Board of
Nursing pursuant to A.A.C. R4-19-503(A) as a nurse midwife need
not obtain a license from the Department of Health Services to
praclice midwifery; accordingly your inquiry does not concern
the Board's regqulation of Board-certified nurse-midwives.
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3. Under the personal direction and
supervision of a qualified physician; or,

4. A licensed midwife.
(Footnote added.)

An individual who wishes to obtain a license to
practice midwifery must submit a written application for
licensure to the Director of the Department of Health Services.
A.R.S. § 36-753. By administrative rule, the Department has
listed specific acts a midwife must perform in the course of
attending a woman in childbirth. aA.A.C. R9-16-205. A licensed
midwife's violation of any of the statutes or administrative
rules pertaining to the practice of midwifery is grounds for the
Department to suspend or revoke his license. A.R.S. § 36-756.

The Nurse Practice Act, A.R.S. § § 32-1601 to -1667,
provides for the State Board of Nursing's regulation of
practical nurses and registered and professional nurses. The
Act establishes licensing requirements for each of these
vocational classifications. It also directs the Board to take
disciplinary action against nursing licentiates for engaging 1in
unprofessional conduct as defined by either the Act or the
Board's administrative rules, A.A.C. R4-19-101 to -505. A.R.S.
§ 32-1663.

The nature of a midwife's employment does not alter his
duty to adhere to the statutes and rules governing licensed
midwifery. JIrrespective of the purpose for which the midwife's
services are enlisted, if he engages in proscribed conduct, he
may be subject to discipline by the Department of Health
gervices. Similarly, the purpose for which a licensed nurse 1s
employed does not affect the Board's authority over the nurse.
Whenever a licentiate engages in activities which would
constitute unprofessional conduct, the Board may commence
disciplinary action.

An individual who is licensed as both a nurse and a
midwife at all times must adhere to the statutes and rules
pertaining to both professions. Whether he intends to serve as
a midwife or a nurse, if his conduct deviates from the legal
standards of either profession, he is subject to discipline by
the agency whose professional standards he has violated. Such a
person may not escape discipline for violating the law governing
one license by claiming to have been acting under authority
solely of the other license.

We do not read the nursing and midwifery statutes as
prescribing duties which are inconsistent with each other.
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Rather, we conclude that the nursing and midwifery statutes are
complementary of, and not inconsistent with, each other.
Furthermore, the legislature has evidenced no intent to preclude
licensure in both professions at the same time. Therefore, the
statutes should be construed so as to render them harmonious and
consistent even if different portions seem to conflict. Cf.
" pdams _Tree Service, Inc. v. Transamerica Title Insurance Co., 30
Ariz. App. 214, 511 P.2d 658 (1973). Consequently, we conclude
that the lawful practice of midwifery does not, in and of
itself, violate the the nursing statutes, nor does nursing,
practiced lawfully, violate the midwifery statutes.

We therefore conclude that the Board possesses
disciplinary authority over an individual licensed to practice
as a practical or professional nurse, Oor nurse practitioner, and
also licensed by the Department of Health Services as a midwife
for unprofessional nursing conduct, whether the conduct occurs
in the course of nursing or midwife activities.

Sincerely,

BA LML

BOB CORBIN
Attorney General



