Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert &R, Gorbin

June 26, 1990

Mr., Hugh Ennis, Superintendent
Attn: Kay McKay, Chairperson
Arizona State Liquor Board

800 W. Washington, Fifth Floor
Phoenix, Arizona 85007

Re: 190-051 (R89-154)

Dear Ms. McKay:

You have asked several questions regarding the Arizona
State Liquor Board's (Board) authority to extend beyond the six
months required by A.R.S. § 4-203(J) the time by which a licensee
must commence using a license. Specifically, you have asked when
a licensee must request the additional time in order to be
timely. We conclude that a licensee must request such additional
time before six months of non-use has expired. You have also
asked whether the Board may excuse the licensee's failure to file
a timely request. We conclude that the Board may not excuse a
licensee's failure to file a timely request because the license
automatically reverts to the State after six months of non-use.
You have further asked whether the statutory requirement for an
annual license renewal affects the Board's.authority.to grant.
additional time to put-a‘license into use. We conclude that_ it
does not. Finally, you have asked whether a person -other than a -
named licensee may request additional time ‘to place a license
into use if the person claims a property interest in the
license. We conclude that such an interested person may request
the additional time, provided the Board determines that the named
licensee is in good faith attempting to put the license into
use.

Liquor licensees must use licenses for their intended
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purposes in accordance with A.R.S. § 4-203(J), which provides as
follows:

A license which is not used by the licensee
for a period in excess of six months shall
revert to the State, except that the Board may
grant additional time if, in its judgment, the
licensee is in good faith attempting to comply
with this subsection.

This statute was interpreted by the Arizona Suprene
Court in Arizona State Liquor Board v. Poulos, 112 Ariz. 119, 538
P.2d 393 (1975). 1In Poulgos, the Arizona Supreme Court affirmed
the Liquor Board's 1971 revocation of a license on the grounds
that the license had not been in use from 1968 until 1971, when
the licensee requested an extension pursuant to A.R.S. § 4-203(F)
(now codified as A.R.S. § 4-203(J)). The Supreme Court held that
the statute was enacted to end a practice of holding a license
for speculative purposes rather than for the purpose of
conducting a liquor business. The practice had become s0
widespread that licenses held for sale came to be known as "vest
pocket" licenses. Poulos, 112 Ariz. at 121, 538 P.2d at 395.
The Legislature disapproved this use of liquor licenses and
determined that a license would revert to the state if within a
specified period of time it was not used for the business
activity covered by the license. 1Id. The court held that the
statute required any license to revert immediately upon the
passage of six months of non-use without an extension as provided
by law. Therefore, the licensee could not prevent the reversion
by applying for, an extension of time after the six months had
elapsed. I1d., 112 Ariz. at 121-22, 538 P.2d at 395-96.

The Poulgs decision answers your first two gquestions.
Because Poulos holds that a liquor license not used for more than
six months shall automatically revert to the state, a licensee.
must apply for an extension before the six months period has-
elapsed. As long as ‘the request is made in-a:timely-fashion, the:~
Board may grant the-extension-if it determines:that the licensee::

is altempting in:good fa:th-to:put-the:license into'use. . A/R.S.' 7 1.~

§ 4-203(I).1/ The extension may continue until such time ‘as
the license is placed into use or until the Board determines that
the licensee is not in good faith attempting to place the

1/1n addition to obtaining permission to ‘keep a license -
out of use for more than six months, a licensee also must file a
timely notice with the superintendent that the licensee has
suspended the operation of the license. A.A.C. R4-15-225(B).



Kay McKay, Chairperson
Page 3

license into use. However, if the license has reverted before
such a request is made, the Board is powerless to grant any
extension to the licensee. The Board may not excuse the failure
to file a timely request for additional time to put a license 1in
use. Poulos.

You also asked about the effect of the annual license
renewal statute, A.R.S. § 4-209(A), on the Board's authority to
grant extensions under A.R.S. § 4-203(J). A.R.S. § 4-209(a)
provides in pertinent part as follows:

Every license expires annually. . . . A
licensee who fails to renew the license on or
before the due date may not sell, purchase or
otherwise deal in spirituous liquor until the
license is renewed. A license which is not
renewed within sixty days after the due date
is deemed terminated. The superintendent may
renew the terminated license if good cause is
shown by the licensee.

Your question concerning the annual license renewal
raises two issues. The first is whether the act of renewing a
license annually precludes the Board from considering the
inactivity of the license prior to the renewal. This issue was
also raised in Poulos. The licensee contended that each year
must be considered separately, and that the Board can only
consider the time since the last annual renewal to determine
whether the six months' non-use period had elapsed. The court
rejected this argument, and concluded that the renewal statute,
A.R.S. § 4-209, is for fee purposes only and is not related to
the issue of use. Poulos, 112 Ariz. at 122, 539 P.2d at 396.
Thus, the anpual renewal requirement does not stop the running of
the non-use period described in A.R.S. § 4-203(J).

The second issue raised by your question is whether a
license renewal granted pursuant to A.R.S. § 4-209(A) may suspend

or preclude the Board's authority:to grant extensions pursuant to -

A.R.S. § 4-203(J)-.. .- A primary rule.of statutory construction is
that statutes must be construed together to give effect to all
their provisions. Prairie State Bank v, Internal Revenue
Service, 155 Ariz. 219, 224, 745 P.2d 966, 971 (App. 1987). As
the court noted in Poulos, sections 4-203(J) and 4-209(A) serve"
different purposes. Therefore, compliance with one of the
statutes does not give effect to the purposes of the other.
Consequently, we conclude that a licensee must request an
extension of time pursuant to A.R.S. § 4-203(J) if the license
will not be placed into use within six months, and that the
licensee also must renew and maintain the license in accordance
with A.R.S. § 4-209.

Finally, you asked whether matters involving ownership
of a license, such as bankruptcy, ownership disputes, probate
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proceedings or litigation, affect the Board's authority to grant
additional time, and whether a person other than the licensee,
such as a trustee, creditor, transferee, personal representative
or other person claiming an interest in the license may have
standing to request additional time, and whether the Board may
"grant additional time based on that request. The answer to this
question is essentially found within the language of A.R.S.

§ 4-203(J). The statute permits the Board to grant additional
time "if, in its judgment, the licensee is in good faith
attempting to comply with [the] subsection." As a state agency,
the Board only has those powers which it is expressly granted by
statute. Ayala v, Hill, 136 Ariz. 88, 90, 664 P.2d 238, 240
(App. 1983). Therefore, the only criterion for determining
whether to grant the extension is whether the licensee is making
a good faith effort to put the license into use. However, this
does not preclude persons who claim an interest in the license
from requesting the extension of time.

The Arizona Supreme Court has held that a liquor license
may be a property right as between the licensee and third
persons, even 1f it is not a property "right" against the state.
Black v. Siler, 96 Ariz. 102, 105, 392 P.2d 572, 574 (1964);
Hooper v. Duncan, 95 Ariz. 305, 389 P.2d 706 (1964). Thus, a
person other than the licensee may have an interest in requesting
an extension of time to place a license into use. Because the
statute is silent with respect to who may request an extension,
we will not read into the statute a requirement that only the
" licensee may make the request. However, we conclude that the
Board's function is limited to determining whether the criterion
of § 4-203(J) 15 met, i.e., whether the licensee is in good faith
attempting to put the llcense into use. The occurrences you
mention, such as bankruptcy, probate, and lltlgatlon, may affect
the Board's determination on this p01nt ‘ '

In summary, A.R.S. § 4- 203(J) imposes a duty on a
licensee or other person claiming an interest in a liquor license
to make the request for additional time prior to six months of -
non-use. Also, :the Board may not-excuse, for any reason,'the“‘*
failure of any person-to-make such-a timely request.:  We further -
conclude that A.R.S. § 4-209(A) does not affect the application
of A.R.S. § 4-203(J). Finally, we conclude that persons with an
~interest in the license may request additional time pursuant to
§ 4-203(J), but the Board may only grant an extension- under the
one condition provided therein.

Sincerely, -

Bdloks.,

ROBERT K. CORBIN
Attorney General
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