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Dear Mr. Holmes:

We are writing in re$ponse to your letter dated May 6,
1981, wherein you posed the following questions:

}. 1. A.R.S5. § 32-142 requires that plans and
specifications for public works construction be prepared under
the supervision of a qualified registrant. Does A.K.S.
§ 32-144.A.3, which exempts a nonregistrant from the
requirements of €hapter 1 of Title 32 when the construction
involves a building costing less than $50 000, apply to
constructlon of public buildings?

2. How does A.R.S. § 32-144.A.3 interact with A.R.S.
§ 34- 102, pertaining to employment of an architect or engineer
for public works construction?

3. Can work, not requiring plans and specifications,
with ah aggregate cost in excess of $5,000, be performed using
agency personnel to function in the role of the general °

.contractor along with separately bid subcontractors and
materials?

In answer to your first question, we find that the
exemption which A.R.S. § 32-144.3 provides from the
registration requirements of Title 32, does not apply when work
is to be done on a public building or structure.
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A.R.S. § 32-12) requires that pPersons desiring to
Practice as architects, dssayers, engineers, geologists or
SUrveyors obtain a certificate of registration. These
‘Professionals must meet certain qualifications in order to be
registered. A.R.S. § 32-122. .

» A.R.S. 5 32-144 sets forth certain exceptions to Lhe
general reqistration rule, The exception that is pertinent to
. Our inquiry is A.R.S. § 32-144.A.3, which allows an exception
to licensure for "la) nonregistrant who designs a building or
structure, the cost of which does not exceed fifty thousand
dollars, or who designs alterations to any one single stéry
building, the cost of which does not exceed fifteen thousand
‘dollars, or who designs a single family dwelling or additions
ot alterations to such dwelling." :

A.R.S. § 32~-142.A, however, specifically requires ‘that:

"Drawings, plans, specifications and estimates
for public works of the state or a political
subdivision thereof involving architecture,
engineering, assaying, geology, landscaping
architecture, or landg surveying, shall be
prepared by or under the pPersonal direction.
of, and the construction of such works shall
be executed under the direct supervision of a
qualified registrant within the catagory
involved." - '

The question, then, is whether the exemption provided by A.R.S.

§ 32-144.A.3 overrides the specific mandate of A.R.S.

§ 32~142.A. We think that the exemption does not apply when a -
public building or structure is involved.

If public buildings were included within the meaning
of § 32-144.A.3, the requirements of A.R.S. § 32-142, that
professionals hired for public works be registered, would be
.superfluous; that section would add nothing to the requi.ements
.of A.R.S. § 32-121 and A.R.S. § 32-144., 17pe fact that public
works are mentioned Separately within the statute must mean, ;
therefore, that in all cases involving public works a 3
registered professional must be employed. This interpretation '
1S supported by the mandatory language of the statute.

An examination of the other exemptions provided by
%’ A.R.S. § 32-144.A adds further support to this conclusion.
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Section 32-144.A.4 exempts wastewater treatment plants and
water distribution or collection systems if the total cost does
not exceced $2,500. Inasmuch as these projects may be
‘classified as public works, their exemption is specifically set

forth in the exenption provision. Moreover, A.R.S.

§ 32~144.A.5 exempts work done Dby the nonregistrant to
structures erected on property owned or leased by him or owned
or leased by a corporation, including a utility, telephone,

. mining, or railroad company, which employs the nonregistrant on
a full-time basis if the property is not to be used by the
public. Thus, work done by a nonregistrant on his own property
is exempt as is work done on the property of his employer. The
provision specifies, however, that such property must not be
used by the public.

. We think, therefore, that A.R.S. § 32-142 sets out an
absolute requirement that .any public works construction be
supervised by a qualified registrant. Although AR.S. § 32-144
excludes from the general registration requirements work done
in a limited number of situat;ons where public involvement is
minimal, the exemptions do not excuse the state from complying
with A,R.S. § 32-142 in the construction of a public building.

Your second question cohcerns the relationship between
A.R.S. § 32-144 and A.R.S5. § 34~102. 1In Ariz.Atty.Gen.Op.

180-047, we discussed that relationship. 1In that opinion, we
stated: '

A.R.S. § 34-102 gives some discretion to
public agents in deciding whether an architect
Or engineer should be eployed for work on
public buildings and structures. A.R.S.

§ 32-142 says that specified kinds of work
done on public works Projects must be .
performed by a qualified registrant. An agent
thus makes an initial determination as to
whether the work to be done "is deemed to be
of a nature warranting" the employment of an
architect or engineer. Once he decides that
such employment is warranted, he must employ a
qualifiod registrant pursuant to A.R.S.

S 32-142. (emphasis in original).,.

Furthermore, as noted previously, A.R.S., § 32-144A.3 does not
exempt the state or a political subdivision from the
requirements of § 32-142. Therefore, any time public works
require the services of an engineer or architect, the state or
political subdivision must employ a qualified reygistrant and
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the exemptions of § 32-144.A.3 are not applicable.

Your third question ingquires whether work not
‘requiring plans and specifications, but costing in excess of
$5,000 may be performed by agency personnel. A.R.S. § 34-201
provides, in relevant part: .

A, Every agent shall, upon acceptance and approval of the
working drawings and specifications, publish a notice
to contractors of intention to receive bids and
contract for the proposed work.

cC. If the agent believes the works can be done more
' advantageously by day work or force account, any
building, structure, addition or alteration not
- eXceeding five thousand dollars in total cost, may be
constructed without advertising for bids.
In Secrist v. Diedrich, 6 Ariz. App. 100, 430 P.2d 446 (1967),
the Arizona Court of Appeals held that a school district had
- violated the statute when it allowed school landscaping work
costing more than $2,500 and for which the district's employees
had prepared plans and specifications to be done by its own
employees rather than calling for bids. The court gave the
following interpretation of A.R.S. § 34-201:

¢

In passing the subject competitive bidding
statute, we believe the legislature was
intending to affect all contracts for the
construction of buildings and structures and
alterations thereto which are of such
substance as to require working drawings and
specifications when the total cost, is to be
in excess of $2,5001/ and that it would be a
circumvention of this intent to permit
construction of this type to be performed
without competitive bidding . . . . 6 Ariz.
App. at 106. (emphasis supplied).

1. An amendment to the statute in 1974 increased this
amount to $5,000.
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The court, in Secrist, identified two factors which make a
project one of "substance" requiring competitive bidding: 1)
whether the project requires drawings and specifications and 2)
‘the cost of completion.

The court did not consider whether the cost of a
project alone means that it must be competitively bid.
Accordingly, it appears that -so long as no plans or

~specifications are required, the work” need not be advertised
for bids if the agent desires to use its own personnel to do
the job. However, as the Secrist court emphasized, the fact
that plans and specifications are prepared by an employee does

not excuse an agency from bidding requirements, if the cost of
~the project is in excess of $5,000.

Sincerely,

Bk Gl

BOB CORBIN
’ Attorney General
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