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Dear Senator Stump:

You have asked whether the federal Safe Drinking Water
Act, codified as amended at 42 U.S.C. §§ 300g-1(b)(1l1l) and .
300g-2(a)(1), prohibits a municipality from adding flourides to
its public drinking water. We conclude that such a practice
does not violate federal law so long as the resultant fluoride

level does not exceed the maximum contaminant level prescribed
by law.

The purpose of the Safe Drinking Water Act (Act) is to
massure that water supply systems serving the public meet
minimum national standards for protection of public health,”
H.R. Rep. No. 93-1185, 93rd Cong., 2@ Sess., reprinted in 1974
U.S. Code Cong. & Admin. News 6454, 6454. The Act requires the
Administrator of the United States Environmental Protection
Agency (EPA) to prescribe national primary drinking water
regulations that set maximum contaminant levels, as well as
other related regulations. Id., at 6455.

You asked us to review two sections of the Act for any
prohibition against adding fluorides to public drinking water.
The first, section 1412(b)(1ll) of the Act, provides as follows:

No pational primary drinking water regulation
may require the addition of any substance for
preventive health care purposes unrelab-1 to
contamination of drinking water.

42 U.S.C. §§ 300g-1(b)(11) (emphasis added). The plain language
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of_this provision prohibits the EPA from adopting a national
primary drinking water regulation which requires the addition of
any substance for preventive health care purposes. However, the
statgte does not prohibit the addition of any substance to a
public water system for preventive health care purposes.

Tpe legiglative history of the Act demonstrates that
Congress did not intend to prohibit addition of such substances
at a local governmental level:

The Administrator under this section would
be prohibited from requiring the addition of any
substance other than for the purpose of treating
contaminants. Thus. EPA could not require the
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could EPA prevent the addition of fluorides or
other substances up to the maximum amount

allowable under a maximum coptaminant level.
While EPA could not require the addition of a
substance for medicinal purposes, the Agency
would have full authority to limit the addition
of such a substance if necessary to prevent
excessive levels from occurring or to prevent
such substance from interfering with the
effectiveness of any required treatment
techniques.

H.R. Rep. No. 93-1185, 93rd Cong., 2d Sess., reprinted in 1974
U.S. Code Cong. & Admin. News at 6468 (emphasis added). The Act
contains no prohibition against the addition of substances to
public drinking water for preventive health purposes. See 42
U.S.C. §§ 300f to 300j-11. In implementing the Act, the only
manner in which EPA has limited the addition of fluorides to
water is by setting a maximum contaminant level of 4.0
milligrams per liter. 40 C.F.R. § 141.11(c).

_ The other provision of the Act which you asked that we
review, section 1413(a)(l), codified at 42 u.s.C.
§ 300g-2(a)(1l), provides as follows:

For purposes of this subchapter, a State
has primary enforcement responsibility for
public water systems during any period for which
the Administrator determines (pursuant to
regulations prescribed under subsection (b) of
this section) that such State ---

(1) has adopted drinking water
requlations which are no less stringent
than the national primary drinking water
regulations in effect under sections
300g-1(a) [1412(a)] and 300g-1(b)
[(1412(b)] of this title;
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The Administrator of EPA has determined that Arizona has
adopted drinking water regulations which are no less stringent
than the national primary drinking water regulations. gSee
Arizona SDWA Primary Enforcement, 43 Fed. Reg. 38,083 (1978).
Thus, Arizona has primary enforcement responsibility under the
Safe Drinking Water Act and has set the maximum contaminant

level for fluoride at the level set by EPA, 4.0 milligrams per
liter. A.A.C. R18-4-221.B.1.

In conclusion, federal law neither prohibits nor

'specifically authorizes the addition of fluorides to drinking

water by a public water system. A review of the Safe Water
Drinking Act and its legislative history clarifies that EPA has
no authority to prevent addition of fluorides up to the amount
allowable under a maximum contaminant level. We conclude that a
municipality does not violate federal law by adding fluorides to
its drinking water so long as the resultant fluoride level does

not exceed the maximum contaminant level of 4.0 milligrams per
liter.

Sincerely,

BOB CORBIN

Attorney General
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