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Attornep General

1275 WEST WASHINGTON

JAhoenix, Avizona 85007

Robert R. orkin

July 30, 1982 LAM i

The Honorable Anne Lindeman
Arizona State Senator
State Capitol, Senate Wing
Phoenix, AZ 85007

"Re: 182-080 (R82-072)

Dear Senator Lindeman: N

We  are wr1t1ng in response to your letter dated May 12,
1982, You asked several questions relating to A.R.S. § 15-447:
whether common school districts must seek permission annually to
offer high school’subjects; whether permission may be restricted
to offering less than all four grades of high school
instruction; whether permission to offer instruction is invalid
if the qualified electors of the common school district
subsequently vote against the formation of a high school
district.

A.R.S. § 15-447 reads in relevant part:

The State Board of Education may grant permission
to a common school district to offer instruction
in high school subjects, grades nine through
twelve, but it shall not grant permission if the
qualified electors of a common school district
have voted against the formation of a high school
district.

With respect to your first question, the statute is silent about
whether permission must be granted annually. In the absence of
a statutory directive, the State Board of Education may grant
permission under such conditions or for such duration as it
concludes is reasonable. Cf. A.C.R.R. R7-2-603 (teacher
certificates granted for a six-year period by a State Board of
Education rule).l

1. That permission to offer instruction in high school
subjects is granted for a specific duration or any indefinite
period does not mean such permission is irrevocable. Such an
inference would be inconsistent with the general principle
against binding successor boards. See, generally, School
District No. 69 of Maricopa County v. Alther, 10 Arlz. App. 333,
458 P.2d 537 (1969). _
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With respect to your second question, we think that the
State Board of Education may restrict its permission to offer
instruction in high school subjects for fewer than all four.
grades. The phrase in A,R.S. § 15-447, "grades nine through
twelve," merely explains what the Legislature considers to be
high school subjects. There.is no indication that the
Legislature intended that all high school subjects must be taught.
Moreover, our interpretation is consistent with the proposition
that A.R.S. § 15-447 authorizes the State Board of Education to
set such conditions on the grant of permission as the Board
determines is reasonable.

With respect to your third question, the statute clearly
states that the State Board of Education "shall not grant
permission [to a common school district to offer instruction in
high school subjects] if the qualified electors of a common
school district have voted against formation of a high school
district.™ A.R.S. § 15-447. The statute, however, is silent on
whether permission once given is invalid if the qualified
electors of the common school district vote agalnst the
formation of a high school district.

. The statute states that permission shall not be granted when
the people express their wishes with respect to formation of a
high school district. We think the legislative policy of

letting the public will prevail outweighs the technical fact
that permission may have been granted prior to a vote. We are
unable to discern a policy reason for making a distipction based
on the timing of the grant of permission. We think, therefore,
that the permission to offer high school courses bhecomes invalid
in light of a vote against formation of ‘a high school district.

We suggest that you may want to examine the permission issue
legislatively, inasmuch as once a vote is taken, a district may

be precluded forever from offering high school courses, a result

that may, at some point in time, be adverse to the 1nterests of
the district. ,

Sincerely,

BOB CORBIN

| ~ Attorney General
. BC/LPS/kb | SRR



