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Dear Senator Mawhinney:

We are writing in response to your request for an
opinion whether a tax-supported public facility, such as a state
building, may serve as a distribution point for partisan
political advertisements. Apparently, the Arizona Public
Employees Association (APEA) has been distributing a leaflet on
the premises of the Development Disabilities Division's Arizona
Training Center located in Tucson, Arizona. The contents of the
leaflet criticize the Republican leadership of both the House
and the Senate and those Republican members who serve on the
House and Senate Appropriation Committees, for approving a
twenty-five-percent salary increase over three years for
specified elected State officials and a forty-four-percent
increase in the salaries of Supreme Court Justices, Appeals
Court Judges and Superior Court Judges over a three-year period,
while providing for a 4.5 percent cost of living increase for
State employees.

No specific State law exists which prohibits the
distribution of partisan political advertisements on the
premises of a tax-supported public facility or building. The
Department of Administration (DOA), however is vested by statute
with broad powers over the allocation of space, operation,
alteration, renovation and security of State buildings. See
A.R.S. § 41-791.B. Furthermore, the Assistant Director for
Public Building Maintenance has statutory authority to
promulgate rules and reqgulations affecting public buildings.

See A.R.S. § 41-793, The Assistant Director has exercised this
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statutory authority by promulgating a rule which prohibits the
distribution of advertising except in designated areas or on
designated bulletin boards. See A.C.R.R. R2-6-208.1/ The
rule does not draw any distinction between general advertising
and partisan political advertising.

The building in question, however, is exempt from
control by the Assistant Director for Public Buildings
Maintenance. See A.R.S. § 41-791.B.3.c. The building is within
the jurisdiction of the Department of Economic Security (DES).
Having building maintenance authority over the building, DES can
promulgate rules and regulations regulating the time, manner and
place of distribution of advertisements on the premises.

A subsidiary question is whether the activity described
above violates A.R.S. § 41-772.B., the State "Hatch Act".2/

1. A.C.R.R. R2-6-208 provides, in pertinent part:

The following acts are prohibited:

* * % *

2. The distributing of handbills or advertising in
the buildings or on the grounds.

* % % %

4, Advertising of any type except in designated areas
or on designated bulletin boards.

2. A.R.S. § 41-772.B provides:

No employee or member of the personnel board may be a
member of any national, state or local committee of a political
party, or an officer or chairman of a committee of a partisan
political club, or a candidate for nomination or election to any
paid public office, or shall take any part in the management or
affairs of any political party or in any political campaign,
except that any employee may express his opinion, attend
meetings for the purpose of becoming informed concerning the
candidates for public office and the political issues, and cast
his vote.
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Whether a violation has occurred depends upon how actively
individual employees have been participating in this and similar
activities, and whether these activities may be considered
"taking part in the management or affairs of any political party
or any political campaign".é/ The determination of a

violation necessarily depends upon application of this general
standard to a specific fact situation, and it would be
inappropriate to discuss individual cases in the context of a
formal opinion. We note, however, that violators of the Act are
subject to suspension of not less than thirty days or

dismissal. A,R.S. § 41-0722.D.

Sincerely,
BOB CORBIN
Attorney General
BC:kb
3. We have previously opined that Arizona's Hatch Act does

not prohibit employees from belonging to an organization which
is not solely partisan in nature as long as the nonexempt
employee does not actively participate directly in the
management or affairs of the political campaigns of that
organization. See Ariz.Atty.Gen.Op.71-1.



