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Dear Reverend Buckwald:

In your letter of June 11, 1982, you asked whether a
provision in Chapter 321, 1682 Ariz. Sess. Lawvs, 2nd Req.
Sess.,l/ prohibits licensed nursing care institutions from
establishing and maintaining personal fund accounts for county
“indigent patients who reside at the nursing care institution.

Currently, and for many years, many of Arizona's
licensed nursing care institutions have established and main-
tained personal fund accounts for patients, including indigent
patients the cost of whose care is partially borne by the county
of residence pursuant to A.R.S. §§ 11-291 through 11-304. A
personal fund account is an account of patient monies maintained
as a ready source of funds to be spent on behalf of the patient,
usually for personal items like slippers, snacks and clothing.
When any patient, or the responsible party for a patient (such
as a guardian or a conservator), authorizes a nursing care
institution to establish and maintain such a personal fund
account, the nursing care institution must comply, of course,
with the agreement with the patient or responsible party and

—

l. Chapter 321 amends A.R.S. §§ 36-446 through 36-447.06,
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with all applicable provisions of law.2/ The question, then,
is whether Chapter 321 now prohibits licensed nursing care
institutions from establishing and maintaining such personal
fund accounts for county indigent patients.

Chapter 321 amended various sections of Article 6,
Chapter 4, Title 36 of the Arizona Revised Statutes governing
the licensure of nursing care institution administrators. One
section of Chapter 321, codified at A.R.S. § 36-446.07.A.3,
provides in pertinent part:

A, The board [of Examiners for Nursing
Care Institution Administrators] may suspend.
or revoke the license of any nursing care
institution administrator, censure or place
on probation any licensed nursing institution
administrator or deny a license as nursing
care institution administrator to any person
for any of the following reasons:

* * X

3, Establishing or handling a patient's
- personal fund account for any indigent
patient of a county.

This section describes one of the bases upon which the Board may
discipline licensed nursing home administrators. The language
of this section is plain and unambiguous; accordingly, the
section must be interpreted and enforced according to its clear
language, unless to do so would lead to absurd results. See,
e.g., Smith v, Pima County Law Enforcement Council, 113 Ariz.
154, 548 P.2d 1151 (1976).

2. For example, in the case of skilled nursing facilities,
A.C.R.R. R9-10-716.6 of the Arizona Department of Health
Services requires the nursing home to designate at least one
person to be responsible for all patient fund accounts, requires
that person to be bonded, requires the nursing home to keep a
record of all receipts and expenditures relating to the
patient's account, and requires the home to furnish the patient
with a quarterly accounting of transactions involving the
patient's personal.fund account.
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This section effectively prohibits the administrator of
a nursing care institution from establishing or handling
personal fund accounts for indigent patients., Inasmuch as the
administrator is charged with general administration of the,
nursing care institution, see A.R.S. § 36-446.1, we think the
Legislature intended the proscription to apply to all personnel

under his direction, involved in the administration of the
institution.

Finally, we note that the administrator is still
permitted to establish and maintain personal fund accounts for
nonindigent patients. The rational basis for distiniguishing
between nonindigents and indigents 1s not clear. Moreover, the
. statutes governing -the licensure of the nursing care
institution, A.R.S. §§ 36-447 through 36-447.20, do not prohibit
nursing care institutions from maintaining personal fund
accounts, whether for indigents or nonindigents. We suggest,
therefore, that you ask the Legislature to clarify its intent
with respect to this matter.

Sincerely,

Bl bl

BOB CORBIN
Attorney General

BC:NJB:1m




