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Attorney General

1275 WEST WASHINGTON
JFhoenix, Arizona 85007

v Robert R. ochin
Octoker 12, 1982

INTERAGENCY

Mr. Chet Johns, Chairman
Arizona Racing Commission _
1645 West Jefferson, Room 437
Phoenix, Arizona 85007

ADDENDUM
Re: 1.82-101 (R82-099)

Dear Mr. Johns:

This addendum clarifies two statements made in
Ariz.,Atty.Gen.Op. 182-101.

First of all, on page two of that opinion, we stated
that the term, "financial interest," is not defined by statute.
: In Chapter 310, 1982 Ariz. Sess. Laws, 2d Reg. Sess., the
Legislature added a new A.R.S. § 5-101.11, which defines
"financial interest"™ as "any direct pecuniary interest"™. Our
discussion of the concept is not changed by this addition.

Secondly, on pages three and four of the opinion, we
discussed whether an officer, director or employee's ownership
of an interest in a corporation that owns a horse or dog
constitutes "his own" horse or dog within the scope of A.R.S.

§ 5-115.F. The determination of whether an officer, director or
employee owns a horse or dog by virtue of an "ownership
interest" in a corporation is a question of fact, to be decided
by the body having primary jurisdiction over the matter. The
phrase, "ownership interest," is used merely to indicate that
the party's interest in the corporation must be sufficient
enough so that he reasonably may be found to be racing "his own
horse or dog". )

Sincerely,

BOB CORBIN '

' Attorney General
. BC:LPS:ta ~ | | o |
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September 23, 1982

INTERAGENCY

Mr. Chet Johns, Chairman
Arizona Racing Commission
1645 West Jefferson, Room 437
Phoenix, AZ 85007

Re:; 182-101 (R82-099)
Dear Mr., Johns:

You have inquired whether, under recent legislation, a
member of the Arizona Racing Commisson may (a) engage in
business dealingsi with any person who holds a permit to
conduct racing or 1is an owner or lessee of a race track, (b) be
employed by a race track or permittee, or (c¢) participate as an
owner, owner-trainer, trainer or jockey in any racing meeting in
Arizona.

Chapter 310, 1982 Ariz. Sess. Laws, 2nd Reg. Sess.,
which becomes effective on September 30, 1982, amended A.R.E.
§ 5~103 to provide, in pertinent part:

C. No person who has a financial
interest, EITHER DIRECTLY OR INDIRECTLY, in a
race track, or the operation of licensed
wagering on the results of races is qualified
for membership on the commission, . . . but
this provision shall not be construed to
affect the entrance into a race OUTSIDE THIS
STATE of a horse or dog belonging to a
member. . .

1, We assume that you are concerned about any activity
that a Commissioner might undertake for financial gain with the
persons or entities described.
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D. NO COMMISSIONER OR MEMBER OR A
RELATIVE OF THE COMMISSIONER OR MEMBER 'TO THE
FIRST DEGREE OF CONSANGUITY MAY HAVE A
FINANCIAL INTEREST IN A LICENSEE OR PERMITTEE
REGULATED BY THIS DEPARTMENT. (Emphasis in
original indicating new language.)

The essence of your question is whether the activities and
relationships that you describe rise to the level of a
"financial interest" in the person or entities listed in A.R.S.
§ 5-103,

The Legislature has not defined the term "financial
interest." Under the authority of A.R.S. § 1—211,2/ we have
construed the term liberally to effect the object of A.R.S.

§ 5-103 which appears to us to negate a Commissioner's having
anything to gain or lose from the success or failure of persons
regulated by the Racing Commission. In our view, therefore, a
Commissioner's engaging in any activity for financial gain with,
or being employed by, a race track or a permittee or a
Commissioner's participating as an owner, trainer or Jjockey 1in a
racing meeting in this state would result in the Commisioner's
having a financial interest in a race track or a licensee or
permittee or the operation of licensed wagering within the
purview of A.R.S. § 5-103, and is, therefore, prohibited.

You also asked whether an individual wrongdoer's
license to act as an officer or employee of a permittee or the
permittee's permit to conduct a racing meeting should be revoked
if an officer, director or employee of a permittee enters his
own horse or dog in a race held at a meeting at that permittce's
facility. The answer to this question is found in A.R.S.

§ 5-115.F, as amended by Chapter 310, which provides:

The department [of Racing] shall revocke
a license of any officer, director or
employee of a permittee who enters his own
horse or dog in a race held at a meeting at

2. A.R.S. § 1-211.B provides:

Statutes shall be liberally construed to effect
their objects and to promote justice. ' :




Mr. Chet Johns

September 23, 1982
Page

the permittee's facility or at any facility
with which the officer, director or employee
has a financial interest. This subsection
shall not apply to race meetings held in any
county with a population of less than one
hundred thousand persons or to county fair
race meetings, (Emphasis added,)
No sanction is 1mposed directly on the permittee for the
gquestioned misconduct of an officer or employee of the permittee.

Finally, you inquired whether the foregoing prohibition
would apply to the entry of a horse or dog by the spouse of an
of ficer, director or employee of a permittee or to the entry of
a horse or dog by a corporation in which an officer, director or
employee has an ownership interest.

A cardinal rule of statutory construction is to
ascertain and give effect to the intention of the legislative
body which enacted the law., State ex rel. Jones v. Lockhart, 76
Ariz. 390, 265 P.2d 447 (1954).

A.R.S. § 5-115,F appears to be designed to prevent
persons who hold the influential positions of officer, director
or employee of a permittee from entering their horses or dogs 1in
races at the permittee's facility or at any facility in which
the officer, director or employee has a financial interest,

This prohibition removes the appearance of possible improper
influence being exercised by an officer, director or employee
who stands to gain if his animal wins a race,

The intention of the Legislature too easily would be
subverted if an officer, director or employee were freed from
the proscription of the statute by owning a horse or dog with
his spouse or through a corporation. In order to give effect to
the clear intention of the Legislature, the prohibition shouid
be read as applying both to direct ownership of a horse or dog
and to ownership with a spouse and to indirect ownership through
a corporation in which the officer, director or employee of a
permittee holds an ownership interest.

The answer to your question respecting entry of a horse
or dog by a spouse of an officer, director or employee of a
permittee depends upon whether the animal entered by the spouse
is community property and, therefore, the officer, director or
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employee's "own horse or dog." In making that determination,
reference must be made to A.R.,S., § 15~211, which provides that:

{alll property acquired by either husband or :
wife during the marriage, except that which is o
acquired by gift, devise or descent, is the
community property of the husband and wife,

Arizona favors a presumption that property owned by either
spouse is community property. Tyson v, Tyson, 61 Ariz. 329,
340, 149 P.2d 674, 679 (1944)., 1In addition, the Court of
Appeals has stated that property acquired by one spouse during
marriage, even though taken in that spouse's name only, 1s
presumed to be community property. Davis v, Davis, 9 Ariz. App.
49, 52, 449 P.22d 66, 69 (1969). Arizona recognizes, however,
that a married person may own separate property distinct and
apart from the community. A.R.S. § 25-213 defines separate
property as follows:

All property, real and personal, of each
spouse, owned by such spouse before marriage,
and that acquired afterward by gift, devise
or descent, and also the increase, rents,
issues and profits thereof, 1s the separate

"property of such spouse,

Each spouse has sole management, control and disposition rights
of separate property. Community property, however, vests 1in
each spouse equal management, control and disposition rights in
the property. See A.R.S. § 25-214.A and B.

In light of the presumption in favor of community
property, you may impose the restrictions of A.R.S. § 5-115.F
upon an officer, director or employee of a permittee whose
spouse enters a horse or dog unless they demonstrate that the
horse or dog is, and will remain, the separate property of the
spouse of the officer, director or employee.

Sincerely,

AL AT

BOB CORBIN
Attorney Ceneral

BC:ERE:1m




