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Dear Mr. Henderson:

We have reviewed your November 22, 199] advice Lo Mr. dohn
Anderson, President of Northland Pioneer College, that the WNavajo
County  Community College District may contract with the Board of

Pirectors of the Navajo County Free Library District, for the

Community College District to operate a free library system for Navajo
County.

In that letter you also advised that the Navajo County Board of
Supervisors could organize an improvement district to establish a
community center that would provide a free library system for Navajo
County. Your letter suggests that the Navajo County Community College
District c¢ould contract with the new improvement district for the

comnunity college district to operate the library system that would be
part of the community center.

Pursuant to A.R.S. § 15-1448(H) we revise your opinion. We
conclude that the Navajo County Community College District is not

authorized to operate a county free library system under contract with
another county authority. -

A political subdivision has only the powerz expressly granted to
it Dby the leygislature and the powers mnecessarily implied from the
powers expressly granted. Associated Dairy Froducts Co. v. Page, 68
Ariz. 343, 206 P.2d 1041 (1949); School District No. 69 of Maricopa
County v. Altherr, 10 Ariz. App. 333, 458 P.2d 537 (1969). A.R.S.
§ 15-1444 enumerates the express powers and duties of a community
college district board. Nothing in the statute authorizes the distrjct
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Lo organize or operate a library system for a county. We note that
§ 15-1444(A) (1) requires a district board to maintain each community
college in its district. Because a library is important to the proper

operation of a community college, a community college district clearly
may operate a library as part of the community college system.
However, the authority to operate a library as an integral component
of a community college does not necessarily include the authority to
operate a county library system. A community college district board
would be authorized to operate a county library system only if doing
SO wele necessary for the community college district board to carry
out 1ts statutory responsibilitlies. We do not see that operating a

county library system will assist the community college district in
operating the community college.

In the absence of statutory authority granting it the power to
operate a county library system, a community college district is not
authorized to enter into an agreement with another county agency or
entity under which the community college district would undertake to
operate a countywide free library system,

Sincerely,

e

Grant Woods
Attorney General
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